Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü'ne canlı bombalı saldırı girişimi: 2 ölü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne gelen 2 saldırganın bombalı saldırı eyleminde bulunduğunu bildirdi

Fotoğraf: AA

Saldırganlardan birinin kendini patlattığını aktaran Yerlikaya, diğer saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanlığı'nın Kızılay binası önünde patlama sesi duyuldu, ardından da silah sesleri geldi.

İçişleri Bakanlığı binası yakınlarında duyulan patlama sesinin ve silah seslerinin ardından emniyet güçleri bölgede güvenlik önlemi aldı.

TBMM Çankaya kapısına da yakın bir noktada duyulan patlama sesi nedeniyle Atatürk Bulvarı trafiğe kapatıldı.

Özel harekat polisleri de olay yerine intikal etti. İtfaiye ve sağlık ekipleri de olay yerinde bulunuyor.

İki polis memuru hafif yaralandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen 2 terörist bombalı saldırı eyleminde bulunmuştur" dedi.

"Teröristlerden biri kendini patlatmış, diğer terörist etkisiz hale getirilmiştir" diyen Yerlikaya, "Açılan ateş sırasında 2 Emniyet mensubumuz hafif biçimde yaralanmıştır. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Saldırganlardan birinin kendini patlattığını aktaran Yerlikaya, diğer saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanından yeni açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı yeni açıklamada polis memurlarının tedavilerinin sürdüğünü açıkladı.

Bakan Yerlikaya şunları söyledi:


İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde meydana gelen HAİN TERÖR SALDIRI GİRİŞİMİNDE yaralanan kahraman polislerimiz Alim Reis Demirel ve Erkan Karataş’ın tedavileri devam etmektedir. Çok şükür hayati tehlikeleri bulunmuyor. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum. TERÖRLE, ONLARIN İŞ BİRLİKÇİLERİYLE, ZEHİR TACİRLERİYLE, ÇETELERLE, ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR.

 

Provokatif paylaşımlara dikkat

 İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü önündeki terör saldırısına ilişkin resmi kaynakların açıklamalarının dikkate alınması, provokatif paylaşımlara itibar edilmemesi istendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Ankara'daki terör saldırısına yönelik paylaşımlara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde gerçekleştirilmeye çalışılan ve görevli polislerin dikkati sayesinde anında müdahale edilen terör saldırısıyla ilgili gerekli soruşturma devam etmektedir. Olaya ilişkin yalnızca resmi kaynakların açıklamalarını dikkate alınız, provokatif paylaşımlara itibar etmeyiniz." ifadeleri kullanıldı.

Saldırıya ilişkin detaylar

Saldırganların olay yerine geldiği aracın Kayseri plakalı bir araç, gri hafif ticari araç olduğu öğrenildi. Teröristlerin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne nizamiyesine geldiği ve teröristlerden birinin elindeki uzun namlulu silahla polislere ateş ettiği ve diğer teröristin ise çatışma başlayınca üzerindeki bombayı patlattığı kaydedildi.

Siyasilerden açıklamalar

CHP'den saldırıya ilişkin açıklama yapıldı ve terörün insanlık suçu olduğu belirtildi. Açıklama şöyle:

Ankara’da güvenlik güçlerimize karşı gerçekleşen terör saldırısını şiddetle lanetliyor, can kaybı olmamasına şükrediyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Terör her nereden her kimden gelirse gelsin tüm ülke olarak birlikte hareket edilmesi gereken bir insanlık suçudur.Geçmiş olsun Türkiyem.

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de; "Ankara Kızılay'da meydana gelen terör saldırısını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Saldırıyı etkisiz hâle getiren kahraman polislerimize yürekten teşekkür ediyor, yaralı polislerimize acil şifalar diliyorum. Rabbim milletimize tekrarını yaşatmasın..." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını lanetleyerek, "Terörle mücadelemizi yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

Fidan, X adlı sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik terör saldırısını lanetledi.

Paylaşımda, "Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğümüze yönelik hain terör saldırısını lanetliyorum. Bu alçak saldırıda yaralanan kahraman polislerimize acil şifalar diliyor, İçişleri Bakanlığımız personeline ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Terörle mücadelemizi yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Terörün Türkiye siyasetini dizayn etmesine asla müsaade etmeyecek, terörle mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz." ifadesini kullandı. Altun, şunları kaydetti:


Tüm benzeri süreçlerde olduğu gibi bu süreçte de vatandaşlarımızın dezenformasyon faaliyetlerine karşı duyarlı olmalarını, resmi kaynaklardan yapılan bilgilendirmelere itibar etmelerini önemle rica ediyoruz. Medyamızın da konuya ilişkin haber faaliyetlerine sorumluluk bilinci içerisinde devam etmelerinin önemini bir kez daha vurgulamak isteriz. Terörün Türkiye siyasetini dizayn etmesine asla müsaade etmeyecek, terörle mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Teröristleri ve arkalarındaki güçleri bertaraf etmek için kararlı bir şekilde mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimizin ve kurumlarımızın daima yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

Terör saldırısında yaralanan polislere geçmiş olsun dileğinde bulunarak, şunları kaydetti:

Teröristleri ve arkalarındaki güçleri bertaraf etmek için kararlı bir şekilde mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimizin ve kurumlarımızın daima yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Milletimiz ve devletimiz, hain güçlere fırsat vermeyecek, birlik ve beraberlik içinde mücadelesini sürdürecektir. Milletimize ve memleketimize geçmiş olsun.
 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Ankara'daki terör saldırısını lanetleyerek, "Terör saldırıları amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Terörün her türlüsüyle etkin mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Diğer açıklamalar şöyle:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen terör saldırısını lanetliyorum. Yaralı polislerimize acil şifalar diliyorum. Hain saldırı ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal adli soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili görevlendirilen Başsavcıvekili koordinasyonunda soruşturma tüm yönleriyle geniş çaplı şekilde sürdürülecektir.  Bu saldırılar Türkiye'nin terörle mücadelesine hiçbir şekilde engel olamayacaktır. Terörle mücadelemiz daha da kararlı bir şekilde devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ankara'da meydana gelen hain terör saldırısında yaralanan emniyet mensuplarımıza acil şifalar diliyorum. Terör bir insanlık suçudur. Kimden ve nereden gelirse gelsin ülke olarak hep beraber mücadele edeceğiz, hain emellere asla fırsat vermeyeceğiz! Geçmiş olsun Türkiye'm.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: İçişleri Bakanlığı’na yönelik gerçekleştirilen terör saldırısının faillerini kınıyorum. Gazı Meclisimizin açılacağı günde gerçekleştirilen bu saldırının tüm yönleriyle aydınlatılmasını diliyor, yaralanan emniyet mensuplarımıza ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Teröre lanet olsun. Ankara'da İçişleri Bakanlığımıza yönelik terör saldırısını lanetliyorum. Saldırıda yaralanan kahraman güvenlik güçlerimize acil şifalar diliyorum. Rabbim ülkemizi, milletimizi her türlü beladan muhafaza eylesin.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel: İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde yaşanan terörist saldırıyı lanetliyor, yaralanan emniyet mensuplarımıza acil şifalar diliyorum.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Kızılay’da hain teröristlerin düzenlediği patlamada yaralanan emniyet memurlarımıza acil şifalar diliyorum. İçişleri Bakanlığımız ve Sayın Ali Yerlikaya başta olmak üzere hepimize geçmiş olsun.

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Bugün sabah saatlerinde Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na yönelik bombalı bir saldırı gerçekleştirilmiş ve emniyet güçlerimizin müdahalesi sonucu iki terörist öldürülmüştür. Asla unutulmamalıdır ki, Ülkemizin huzur ve dirliğini hedef alan bu hain eylemler karşısında millet olarak bir ve beraber olmayı sürdüreceğiz. Bu vesileyle yaralanan kahraman emniyet mensuplarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimize geçmiş olsun!

Yayın yasağı geldi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik bombalı saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını, olayla ilgili haberlere erişim engeli ve yayın yasağı kararı verildiğini açıkladı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, "1 Ekim 2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına, teröristler tarafından yapılan saldırı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Gerçekleştirilen saldırı olayına ilişkin olarak Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli ve yayın yasağı kararı verilmiştir." bilgisi verildi.

RTÜK Başkanından yayın yasağı hatırlatması

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili yayın yasağı kararı verildiğini hatırlatarak, yayıncıların titiz davranması gerektiğini belirtti.

Şahin şunları söyledi:

Ankara’daki terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı verilmiştir. Yayıncılarımızın yasak kararına titizlikle uymaları önemlidir. Duyarlı basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.

Gazi Meclis’imizin açılacağı gün Başkent’te gerçekleştirilen hain terör eylemini lanetliyorum. Kahraman polislerimizi yürekten kutluyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi korusun. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

Mısır ve Ürdün'den kınama

 Mısır, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınayarak, kardeş ülke Türkiye, hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bakanlığa ait resmi Facebook sayfasında Ankara'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, Mısır'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı önündeki terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığı belirtildi.

Mısır'ın kardeş ülke Türkiye, hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğu ifade edilen açıklamada, saldırıda yaralananlara acil şifalar dilendi.

Açıklamada ayrıca, Mısır'ın, istikrarsızlığa ve vatandaşların sindirilmesine yol açan her türlü terörizm ve şiddeti reddeden kesin tutumunu yeniden teyit ettiği vurgulandı.

 Ürdün, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınayarak, kardeş ülke Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, X adlı sosyal medya platformundan Ankara'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Ürdün, Ankara'da İçişleri Bakanlığı önündeki terör saldırısını kınayarak, kardeş ülke Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğu ifade ediyor." denildi.

Güvenlik ve istikrarı bozacak her türlü şiddet ve terörün tamamen reddedildiğine dikkat çekilen açıklamada yaralılara acil şifalar dilendi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU