Güneş enerjisinin maliyeti hızla düşerken fosil yakıtların "modası geçiyor"

Güneş enerjisi maliyetleri son 10 yılda yüzde 90'a yakın oranda düşerek yenilenebilir enerjiye muazzam ivme kazandırdı

Güneş panelleri hem daha verimli hem de daha ucuz hale geliyor (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre, güneş enerjisinin maliyeti son 10 yılda yaklaşık yüzde 90 oranında düşerek, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyi ekonomik açıdan sürdürülebilir olmaktan çıkaracak kilit bir seviyeye doğru yol alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Berlin merkezli Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü'nün (MCC) yaptığı hesaplamalar, güneş panelleriyle üretilen elektriğin maliyetinin 2013'ten bu yana yüzde 87 oranında çakılmasının, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin "beklenenden daha ucuz" olduğu anlamına geldiğini ortaya koydu.

Pillerin ve diğer yenilenebilir teknolojilerin düşen maliyetleri de daha temiz enerjiye ve iklim hedeflerine ulaşmaya yönelik eğilimin güçlendirilmesine katkı sağlayabilecek.

Araştırmayı yöneten Felix Creutzig, "Hatta bazı hesaplamalar, 2050'de dünyanın tüm enerji tüketiminin tamamen ve uygun maliyetli biçimde güneş teknolojisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanabileceğini gösteriyor" dedi:

Bu son derece iyimser bir senaryo ama geleceğin açık olduğunu gösteriyor. Politika yapıcılara senaryo modellerinde yol gösteren iklim bilimi, teknik ilerlemeyi mümkün olduğunca yakından yansıtmalı.

Pil maliyetlerinin geçen ay yaklaşık yüzde 10 düştüğünü gösteren yakın tarihli analizden sonra bu araştırma yayımlandı.

Enerji analiz firması Benchmark Mineral Intelligence, maliyeti ağustosta kilovat saat (kWh) başına 100 doların altına düşen pillerin, elektrikli araçları fosil yakıtla çalışan araçlarla fiyat eşitliğine getiren "kritik noktayı" geçtiğini bildirdi.

Pil fiyatlarındaki düşüş, elektrikli araçlara geçişi hızlandırmanın yanı sıra, aşırı üretim dönemlerinde fazla enerjinin depolanmasında bataryaları kullanan güneş ve rüzgar enerjisi tesisleri gibi yenilenebilir enerji teknolojilerine de büyük destek sağladı.

Güneş enerjisi
Benchmark'ın küresel ağırlıklı ortalama lityum iyon pil hücresi maliyeti Ağustos 2023'te 100 dolar/kWh'nin altına düştü (Benchmark)


Yenilenebilir teknolojilerin maliyetlerindeki düşüş, bu teknolojileri daha verimli kılan bilimsel atılımların yanı sıra hammadde maliyetlerindeki azalmaya da bağlanıyor.

MCC Uygulamalı Sürdürülebilirlik Bilimi çalışma grubu başkanı ve son araştırmanın yöneticilerinden Jan Minx, "Sera gazı salımları her zamankinden daha fazla ve şimdiye kadar alınan önlemler çok zayıf. Ancak siyasi açıdan zor olan bu durumda teknolojik ilerleme umut ışığı sağlıyor" dedi:

Bazıları araştırılmaya başlanan yeni senaryo modelleri, öngörülebilir gelecekte küresel iklim dönüşümünün daha önce varsayıldığı kadar pahalı olmayabileceğini ve nihayet ele alındığı takdirde maliyet tasarrufu bile sağlayabileceğini muhtemelen gösterecek.

Araştırma, Energy Research and Social Science adlı bilimsel dergide yayımlanan "Teknolojik inovasyon, iklim değişikliğinin düşük maliyetle hafifletilmesini mümkün kılıyor" başlıklı çalışmada detaylandırıldı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU