PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 24 Eylül 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 

Etiyopya yağmalanan hazinelerini İngiltere'den geri aldı

Etiyopya, 1868 Meqdala savaşı sırasında yağmalanan hazinenin bazı parçalarını İngiltere'den geri aldı.

Eserler arasında Holy Tabot tableti, bronz kaplamalı 3 gümüş bardak ve bir kalkan bulunuyor.

Bunları yanı sıra, 18 yaşına kadar İngiltere'de yaşayan ve burada ölen Etiyopya Prensi Alemayehu'nun bir tutam saçı iade edildi.

Alemayehu, İngilizlere karşı savaşta yenildikten sonra intihar eden İmparator Tewodros'un oğluydu.

Etiyopya tarihinde önemli bir yeri olan Meqdala Savaşı, İngiliz kuvvetlerinin Etiyopya'nın Meqdala kalesini yağmaladığı 1867 ile 1868 yılları arasında gerçekleşti.

İngiltere, Etiyopya'dan imparatorluğa ait çok sayıda tarihi eseri kaçırdı. Bu eserler İngiliz müzelerinde sergileniyor.


Kongo lideri, BM askerlerinin ülkesinden çekilmesini istedi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, ülkesindeki Birleşmiş Milletler (BM) barış güçlerinin çekilmesi için çağrı yaptı.

Felix, BM 78. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, BM güçlerinin ülkeye barış getirme misyonunda başarısız olduğunu dile getirerek, "Ülkemizin kendi kaderinin kontrolünü ele alma ve istikrarının ana aktörü olma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

1999'dan beri varlık gösteren ve 16 bin personelle dünyanın en büyük BM misyonlarından olan KDC BM İstikrar Misyonu'nun (MONUSCO) halk tarafından da tepkiyle karşılanıyor.

Barış misyonunun ülkeyi terk etmesi için kitlesel protestolar düzenleniyor. 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin bulunduğu ülkenin doğu bölgesinde silahlı gruplar çatışıyor.

Ülkede BM'nin yanı sıra Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'nun (SADC) barış gücü askerleri bulunuyor.


Ukrayna, Kenya'ya tahıl merkezi kuracak

78. BM Genel Kurulu'na katılmak için New York'ta bulunan Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Doğu Afrika'daki acil gıda kıtlığını çözmek için bir tahıl merkezi kuracağı belirtildi. Başkan Ruto, tahıl merkezinin Mombasa Limanı'nda kurulacağını duyurdu.

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından sonra Ukrayna tahılına bağımlı bölgelerde büyük ölçekli tahıl krizleri yaşandı. Afrika'da 25 ülke, her yıl buğday ithalatının üçte birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna'dan yapıyor.

Bu sebeple tahıl krizinden en çok etkilenen ülkeler Afrika ülkeleri oldu. Tahıl krizinin yanı sıra Kenya, Somali ve Etiyopya'da son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor. Bu sebeple gıda krizi her geçen gün derinleşiyor.


AB, hırsızlık nedeniyle Somali'de insani yardımları askıya aldı

Avrupa Birliği (AB), hırsızlık ve ülkedeki kıtlığı önlemek için yardımın kötüye kullanıldığını ortaya çıkaran bir BM soruşturmasının ardından Somali'deki Dünya Gıda Programı (WFP) fonunu askıya aldı.

Dünya Gıda Programı Başkanı Cindy McCain yaptığı açıklamada, 2,6 milyon insanın hayatını kurtaran yardımlara son vermek zorunda kaldıklarını belirtti.

Somali Afet Yönetim Ajansı ise BM raporunun bulgularını araştırma taahhüdü verdi.

BM verilerine göre AB, Afrika Boynuzu bölgesine 7 milyon dolardan fazla insani yardım sağladı.

Somali'de nüfusun 1/4'üne denk gelen 4,3 milyon insan kriz düzeyinde açlıkla baş ediyor.

Somali, bölgedeki kuraklıktan en kötü etkilenen ülkelerden biri ve son kırk yılın en büyük krizlerinden birini yaşıyor.


Afrikalı liderlerden BM'ye reform çağrısı

BM Genel Kurulu'nun 78. Oturumuna katılmak üzere ABD'ye giden Afrikalı liderler genel kurulda yaptıkları konuşmada reform çağrısında bulundu.

Kenya, Zimbabve ve Güney Afrika liderleri başta olmak üzere çok sayıda liderden reform çağrısı geldi.

Güney Afrika Lideri Cyril Ramaphosa, Afrika'da bulunan dünya çapındaki 20 iklim sıcak noktasından 17'si ile Afrika'nın dünyanın geri kalanından daha hızlı ısındığını söyledi.

Ramaphosa, "Sömürgeciliğin sona ermesinden on yıllar sonra, kıtamızın halkı bir kez daha dünyanın zengin uluslarının sanayileşmesinin ve gelişmesinin maliyetini üstleniyor" dedi.

Uluslar arasında eşitliği sağlamak ve dünyadaki sorunlara çözüm bulmak için BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere küresel kurumlara reform çağrısında bulundu ve "Kapsayıcı, temsili ve demokratik olan ve tüm ulusların çıkarlarını ilerleten kurumlara" ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU