Maui yangınlarında ölenlerin sayısı 97'ye düşerken 31 kişi hâlâ kayıp

Hawaii Valisi Josh Green, ölü sayısının düşmesini genetik testlerin sağladığını açıkladı

(AP)

Yetkililer ABD'nin Maui adasındaki orman yangınlarında daha önce en az 115 kişinin hayatını kaybettiğini düşünürken bu felakette ölenlerin sayısı artık 97'ye düştü, 31 kişiyse hâlâ kayıp.

Cuma günü CNN'e konuşan Hawaii Valisi Josh Green rakamlardaki değişimi şöyle açıkladı:

Ölü sayısı düştü çünkü Savunma Bakanlığı'ndan antropologlarımız çok daha gelişmiş genetik çalışmalar yapabiliyor. Bu antropologlar, kaybettiğimiz kişilerin hiçbirinin trajik biçimde birbirine karışmadığından emin olabildi.

Öte yandan yangınların ardından 31 kişiden hâlâ haber alınamıyor. Geçen hafta Vali Green, 66 kişinin halen kayıp olduğunu söylemişti.

Ciddi bir düşüşle bu sayıya gelinmeden önce FBI geçen ay, 388 kişinin halen kayıp olduğunu açıklamıştı. Fakat isimlerini listede gören kişiler, arayıp isimlerini sildirmeye başlamıştı. Çok hızlı bir şekilde bu listeden 100 isim çıkarılmıştı.

Hawaii'yi 8 Ağustos'tan itibaren kasıp kavuran orman yangınları özellikle tarihi Lahaina kasabasını vururken, aralarında çok sayıda evin de bulunduğu yüzlerce bina alevler nedeniyle yok oldu. Yeniden inşanın yıllar sürmesi ve milyarlarca dolara mal olması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Maui'nin 8 Ekim'de yeniden açılması beklenirken Green, eyaletin 7 bin 400'den fazla kişiyi otellerden uzun vadeli konutlara yerleştirmeye çalıştığını söyledi.

Vali, "İlk başta çok fazla kişi beklemiyoruz ama az önce seyahat sektöründen bazı yöneticilerle birlikteydim ve dünyanın dört bir yanından kişilerin gelip toparlanmamıza katkı sağlamak için seferber olduğunu paylaştılar" diye açıkladı. Green, bölgeyi ziyaret eden turistlerin "nazik ve saygılı" davranması gerektiğini belirtti.

ABD Çevre Koruma Kurumu (Environmental Protection Agency/EPA) geçen ayın sonlarında, tehlikeli maddelerin bölgeden çıkarılması için ekipler göndereceğini açıklamıştı; EPA bölgeyi düzgünce temizledikten sonra bölge sakinlerinin bu alanlara yeniden girmesine izin verilecek.

Maui County'nin cuma günü yaptığı basın açıklamasına göre yeniden girilecek bölgelerin "gelecek hafta açıklanması bekleniyor".

22 Eylül Cuma günü bu bölgelere yeniden giriş izni alma süreci başlamadan önce bölgelerdeki mülk sahipleri ve sakinlerle iletişime geçilecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU