Avrupa Birliği'nin üzerindeki baskı büyüyor: "Futboldaki Körfez parasını inceleyin"

Premier Lig, La Liga ve Belçika'dan şikayet var

City Futbol Grubu'nu şikayet eden yerel Belçika kulübü Virton, amatör kümede mücadele ediyor (AFP)

Körfez ülkelerinin Avrupa futboluna yaptığı yatırımlarla ilgili Avrupa Birliği üzerinde oluşan baskı artıyor.

Politico'da yer alan habere göre, İspanya ligi La Liga ve Belçika'daki küçük bir futbol kulübünden gelen başvuruların ardından Avrupa Komisyonu, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin sahip olduğu Avrupalı futbol kulüpleri hakkında inceleme başlattı.

Haberde, İspanyol ve Belçikalı futbol kurumlarının AB'nin yabancı yatırımlarla ilgili yeni düzenlemesininin kullanılmasının istediği belirtildi.

Düzenlemeye göre Avrupa Birliği, piyasayı bozucu etki yapan yabancı devlet yatırımlarını inceleme altına alabiliyor. Birlik ayrıca kurumları, yatırımın geri ödenmesi veya varlık satışı gibi adımlara zorlayabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili şikayet dosyalarında Körfez ülkelerinin sahipliğindeki kulüplerin, transfer ücretlerinin ve futbolcu maaşlarının şişmesine neden olduğu ve hem yerel hem de kıtasal turnuvalarda yarışan Avrupalı kulüpleri zor durumda bıraktığı belirtildi.

10 yılı aşkın süredir Avrupa futboluna akan Körfez sermayesiyle ilgili harekete geçen La Liga yönetimi geçen ay Avrupa Komisyonu'na başvurarak Katar Spor Yatırımları'nın sahibi olduğu Paris Saint-Germain (PSG) kulübü hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti.

La Liga'dan yapılan açıklamada, Fransız ekibinin Doha'dan aldığı devlet destekleri sayesinde, "potansiyelini aşarak en iyi futbolcu ve teknik adamları bünyesine kattığı" ifade edilmişti.

Açıklamada Paris Saint-Germain için, "Piyasa değerleriyle uyuşmayan sponsorluk gelirleri elde ediyorlar. Bu durum onların sportif performansını artırırken, rakip kulüplerin istihdam gücünüyse düşürüyor" denmişti.

Yerel Belçika kulübü, City Futbol Grubu'nu şikayet etti

AB'nin yeni yabancı devlet yardımları düzenlemesiyle ilgili resmi bir şikayet mekanizması bulunmuyor. Bu durum, tüm kulüpler ve liglerin Komisyon'un dikkatini çekmek adına şikayette bulunabilmesi anlamına geliyor.

Bunun bir örneği de Belçika'da faaliyet gösteren yerel bir kulüp olan Virton. 

Belçika ekibi, Avrupa Komisyonu'na yaptığı başvuruda Birleşik Arap Emirlikleri'nin sahibi olduğu City Futbol Grubu'ndan şikayetçi oldu.

Şu anda Avrupa futbolunun en iyi takımı olarak gösterilen Manchester City'i bünyesinde bulunduran grup aynı zamanda Fransa'dan Troyes ve Belçika'dan Lommel takımlarının da sahibi. Virton kulübü de geçen sezon aynı ligde mücadele ettiği Lommel'in AB kurallarına aykırı olarak City Futbol Grubu'ndan 14 milyon euro yatırım aldığını öne sürüyor.

Ancak grup, ellerindeki sermayenin doğrudan BAE hükümetinden gelmediğini ve özel bir şirket olduklarını iddia ediyor.

Avrupa Komisyonu'nda rekabet bölümünün başında bulunan Margrethe Vestager uzun süredir spor kulüpleriyle ilgili dosyalara müdahale etmek istemiyordu. Ancak dosyanın salı günü koltuğu devralan Belçikalı Didier Reynders tarafından da incelenmesi bekleniyor.

Geçen günlerde, Komisyon Sözcüsü Arianna Podestà da konuyla ilgili başvuruların değerlendirmeye alındığını duyurmuştu.

Ancak Avrupa Birliği'nin, özellikle Ukrayna savaşının ardından enerji fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Körfez ülkeleriyle ters düşmeme yönünde bir politika izlediğini de akılda tutmak gerekiyor.


Britanya'nın gündemi de futbol kulüplerinin sahipliği

Avrupa'da La Liga yönetiminin futboldaki Körfez sermayesine ilişkin şikayeti konuşulurken, Birleşik Krallık'ta da benzer bir gündem var.

Guardian'ın aktardığı habere göre "önde gelen" Premier Lig kulüpleri hükümete başvurarak, devletlerin İngiliz kulüplerini satın almasının engellenmesini istedi.

Geçen günlerde Birleşik Krallık hükümeti, parlamento takvimine bağlı olarak kısa süre içinde bağımsız bir futbol regülatörünün atanacağını duyurmuş ve bununla ilgili futbol kulüpleriyle bir danışma süreci yürütüldüğünü açıklamıştı.

Futbol kulüplerinin danışma sürecinde hükümetten, yabancı devletlerin kulüpleri satın almasını engellemesini istediği iddia edildi.

Geçen yıl Suudi Arabistan varlık fonu PIF, ülkenin köklü kulüplerinden Newcastle United'ı satın almıştı. Premier Lig yönetimi o dönem herhangi bir anlaşma durumunda, Suudi Arabistan devletinin Newcastle United üzerinde bir kontrolü olmayacağına dair "yasal olarak bağlayıcı garantiler" alındığını duyurmuştu.

Ancak konuyla ilgili ABD'de görülen bir dava, Premier Lig ekiplerinin tepkisini çekti. Profesyonel Golfçüler Birliği (PGA) ve PIF sahibi olduğu golf kulübü LIV Golf arasındaki dava dosyasında, Suudi varlık fonu "Suudi Arabistan Krallığı'nın bir enstrümanı" olarak tanımlandı.

Dosyada ayrıca Newcastle United'ın başkanlığını yapan Yasir el-Rumayyan'ın, Suudi hükümetinde görevli bir bakan olduğuna dair ibareler yer aldı.

Dosyanın ortaya çıkmasıyla birlikte bazı Premier Lig ekipleri, PIF tarafından lige verilen garantilerin delindiğine inanıyor.


Independent Türkçe, Politico, Guardian, Athletic

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU