Beyrut Havalimanı’nda hava trafik kontrolörü eksikliği can güvenliğini tehdit ediyor

Kontrolörler, yaptıkları açıklamada, “Bizler, Kurumda görev yapan kontrolör sayısında ciddi eksiklik olduğu uyarısında bulunuyoruz” dedi

Hava trafik kontrolörünün bulunmaması nedeniyle geceleri uçuşların durdurulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Beyrut Havalimanı / Fotoğraf: AP

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndaki hava trafik kontrolörü eksikliği, havalimanındaki navigasyonu tehdit edecek düzeye ulaştı. Çalışanlar, taleplerinin karşılanmaması durumunda kısmi greve gideceklerini duyurdu. İlgili yetkililer ise havalimanındaki hareketin durmayacağını garanti ediyor.

Son yıllarda zaman zaman tekrarlanan grev tehdidi, çok sayıda kontrolörün emekliye ayrılması, dinî ve mezhebî kimlik kotaları sebebiyle yıllardır başarılı kontrolörün işe alınmaması ve kontrolör eksikliği gibi temel nedenlerden kaynaklanıyor.

Kontrolörlerin bir kısmı perşembe günü greve gitme, çalışmalarını akşam saat 20:00’ye kadar gündüz saatleri ile sınırlama kararlarını açıkladı. Parlamento Çalışma ve Ulaştırma Komisyonu Başkanı Saci Atiyye, geçici hükümet başkanı Necib Mikati'nin bu soruna bir çözüm bulmak için çalıştığını aktardı. Havaalanındaki bir kaynak ise Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada havalimanı hareketliliğinin durmadığı ve durmayacağının garantisini verdi.

Kontrolörlerin talebine destek verdiğini belirten Atiyye, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Hükümetin bugün başarılı adayları teyit edememesi ve bu aşamada birden fazla kurumla sözleşmeye başvurması dikkate alındığında çözüm, istihdama kadar belirli sayıda kontrolör ile geçici sözleşme yapılması yoluyla bulunacak. Sözleşmeler başarılı Lübnanlı kontrolörler ile, belirli işlerde eksiklik olması durumunda ise yabancılarla yapılacak. Maaşların finansmanı hazır, havalimanının 15 milyon dolarlık bütçesinden gelecek. Ana hedef, havalimanındaki gidişatın sürmesi olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Temsilci İbrahim Mneimneh, yurt dışından hava trafik kontrolörü getirilmesi önerisini ilk açıklayan kişiydi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyeh'in, Çalışma Komitesi oturumunda milletvekillerine Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nden hava kontrolörlerinin getirilmesi konusunu anlattığına dikkat çekti. Zirâ Kamu Hizmeti Konseyi'nde başarılı hava trafik kontrolörlerine onay verilmemesi neticesinde kararnamelerinin Cumhurbaşkanı Mişel Avn döneminden bu yana askıya alındığını hatırlattı. Avn, mesleklerinde başarılı kontrolörlerin çoğunun Müslüman olması dolayısıyla kararnameyi imzalamayı reddetmişti.

Lübnanlı bir kontrolörlerin aldığı maaşın maliyetinin yabancı çalışanınkinden daha az olduğunu vurgulayarak, “Sorunun özü, başarılı hava trafik kontrolörleri belirleme kıdemliliğinde. Kimlikçi denge argümanı ilk kategori dışındaki çalışanlar açısından başarısız oluyor. Lübnanlı hava trafik kontrolörleri hazine fonlarıyla ilk sırada yer alıyor. Kota zihniyetinin Lübnan'ın yeterliliklerini yabancı yetkinlikler ile değiştirmeye sebep olması makul değil” ifadelerini kullandı.

Sorunun başarılı Lübnanlı kontrolörler ile çözülmesi gerektiğini belirten Mneimneh, kimlikçi kriterlerin engel teşkil etmemesi gerektiğini vurguladı. Mneimneh’in ifade ettiğine göre Bakan Hamiyeh, başarılı kişilerin işe başlamadan önce uluslararası standartlara göre çalışma izni veya sertifikası almaları gerektiğini, üzerinde çalışılması gereken şeyin bu olduğunu, devletin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtmişti.

Kontrolörler, yaptıkları açıklamada, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde kalan hava kontrolörleri olan bizler, Kurumda görev yapan kontrolör sayısında ciddi eksiklik olduğu uyarısında bulunuyoruz. Artık bölüm, departmanlar ve şube başkanları dahil olmak üzere 57 kişiden 13 kontrolörlerimiz var. Yıl boyunca havalimanı trafiğini günün 24 saati güvence altına almak için iki ayrı merkezde faaliyet gösteriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Başarılı kontrolörlerin işe alınmasının önündeki mezhepsel ve siyasi engelleri ele alan kontrolörler, şu ifadelere başvurdu:

İnsanlık dışı programlarla çalıştırılmaktan yorulduk, bitkin düştük. İstisnai ve zorunlu devamsızlık haricinde ayda 300 saati aşan programlar ile çalışıyoruz. Bu ne Lübnan'da ne de uluslararası düzeyde kabul edilebilir. Üstelik çoğumuz 50 yaşın üzerindeyiz. Bizden her bir kontrolör, dört veya daha fazla kontrolör yerine çalışıyor, bu oldukça tehlikeli. Hava trafiğinin emniyeti tehlikeye giriyor. Öne sürdüğümüz herhangi bir çözüm, hala engellerle karşı karşıya. Çözümün olmayışı, durumu kurtarmak için ortaya koyduğumuz tüm önerilere kayıtsız kalınması, hava trafiği ve yolcuların güvenliğini düşünmemiz dolayısıyla önümüzdeki 5 Eylül itibariyle havalimanında sabah 07:00’den akşam saat 20:00’ye kadar çalışacağımız vardiya programına bağlı kalacağımızı bildiririz. Uçuşlar, hava trafik kontrolörünün kapasitesiyle orantılı olarak planlanmakta. Bunlar mevcut sayımızla orantılı olan, gerekli reformlar uygulanana kadar hareket güvenliğini dikkate alan ve koruyan programlardır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU