Washington: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'e yönelik soruşturmasını desteklemiyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre İsrail'in son teklifini kabul etme sorumluluğunun Hamas'a ait olduğunu ifade etti

Washington DC'deki Beyaz Saray / Fotoğraf: Reuters

ABD, İsrailli yetkililerin Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) kendileri hakkında tutuklama emri çıkarmasından korktukları yönündeki haberlerin ortasında, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerine yönelik bir UCM soruşturmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin tutumunun ‘UCM soruşturmasıyla ilgili olarak çok net olduğunu, bunu desteklemediklerini ve bunun UCM'nin yetki alanına girdiğine inanmadıklarını’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes ve Hamas tarafından tutulan bazı esirlerin serbest bırakılmasını amaçlayan anlaşmaya varma çabalarının bir parçası olarak dün Katar Emiri ve Mısır Cumhurbaşkanı ile görüştüğü bildirildi.

Jean-Pierre gazetecilere yaptığı açıklamada, son birkaç gün içinde esir değişimi anlaşmasının sağlanması yönünde ilerleme kaydedildiğini ve İsrail'in son teklifini kabul etme sorumluluğunun Hamas'a ait olduğunu ifade etti.

Biden ve Mısırlı mevkidaşı yaptıkları telefon görüşmesinde, Filistin'in Refah kentinde yaşanan askeri gerilimin ciddiyetini vurguladılar.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi, Sisi'nin dün akşam Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Fehmi, görüşmede Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası için devam eden müzakereler ve Mısır'ın çabalarıyla ilgili son gelişmelerin ele alındığını ve Filistin'in Refah kentinde artan askeri gerilimin, Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani krizin yanı sıra, bölgenin güvenlik ve istikrarı üzerindeki etkilerinin de felaket boyutlarına ulaşacağı tehlikesinin vurgulandığını söyledi.

Sisi, insani yardıma tam ve yeterli erişimin gerekliliğini vurgulayarak, Mısır'ın bu konudaki yoğun çabalarını özetledi.

İki cumhurbaşkanı ayrıca çatışmanın genişlemesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayarak bölgede güvenlik, barış ve istikrarın sağlanmasının yolu olarak iki devletli çözümün önemini yineledi.

Görüşme sırasında Mısır ve ABD arasındaki stratejik ortaklığın ve ikili iş birliği ilişkilerinin çeşitli düzeylerde geliştirilmesi için ortak çalışmaların sürdürülmesinin de altı çizildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU