Ağaç kesimi, Suriye'yi yeşil örtüsünden yoksun bırakıyor

Suriye'de birçok insanı ağaç kesmeye iten boğucu ekonomik kriz nedeniyle geniş orman alanları tehdit altında

Suriye'de çıkan yangında ağaçlar alev alıyor / Fotoğraf: AFP

Fırat Nehri'nin kıyısında, Suriye'nin kuzeyinde, kesilmiş diğer gövdeler arasında genç yeşil ağaçlar yükseliyor.

Bu ağaçların bazıları savaş yıllarının kötüleştirdiği rastgele kesim olaylarının bir sonucu olarak yeni kesilmiştir. Bu kesim olayları ülkenin orman örtüsünü tehdit etmektedir.

Rakka ilinde bulunan Caabar köyündeki ormanın içinde, 40 yaşındaki Ahmed El Şeyh ağaç kesicilerin bazı dalların yakınına bıraktığı ve hala taze olan kesilmiş kütükleri inceliyor.

Şeyh, ağaç kesimiyle ilgili şöyle konuştu:

İnsanlar satmak ve para kazanmak için ağaçları keserken, diğerleri kışın ısınmak için kullanmak istiyor. Bir süre önce dört ağacın kesildiğini ve gövdelerinin hâlâ yeşil olduğunu gördüm. İçim acıdı.


Bu çöl bölgesindeki orman, Caabar antik kalenin karşısında bulunan bir nefes alma alanı olarak uzun süre hizmet etti, özellikle yaz aylarında sıcaklıkların 50 derecenin üzerine çıktığı dönemde yakındaki köylerin sakinleri ve hatta kaleyi ziyaret edenler için bir sığınak oldu.

Ancak boğucu ekonomik krizin eşlik ettiği uzun yıllar süren savaş ve güvenlik kaosu bugün bu orman zenginliğini tehdit ediyor.

Bir bakkal dükkânı işleten Şeyh şöyle konuştu:

Orman köy için çok şey ifade ediyordu, ziyaretçileri ve kuşları çekiyor, havayı temizliyordu, ancak şu anda durum kötüleşiyor ve alanı her geçen yıl azalıyor.


Çölleşme riski

Her ne kadar yerel yetkililer ormanı korumak için devriyeler düzenliyor olsa da, geniş alanları izlemekle sorumlu olan bekçilerin azlığı yüzünden bu işe yaramıyor.

Şeyh, sözlerine devamla şunu söyledi:

Geceleri toprak yollardan ormana sızmak için giden motosikletlerin seslerini duyuyoruz, oduncuların testere sesleri de net bir şekilde duyulabiliyor. Diğerleri ise gündüz saatlerinde dikkat çekmemek için gizlice el aletleriyle ağaçları kesiyor, daha sonra gelip onları evlerine götürüyor. Durum böyle devam ederse çölleşmeyle karşı karşıya kalacağız.


Yaklaşık 10 kilometre uzakta, Fırat Nehri'nin kıyısında yer alan ve su seviyesinin düşük olduğu et-Tuveyhiyne köyünde de aynı senaryo tekrarlanıyor.

30 yaşındaki hemşire Muhammed Ali, köyünün ormanlarındaki kesilmiş ağaçlar arasında dolaşıyor.

Ali, ormanla ilgili şöyle konuştu:

Çocukluğumuzda bazı arkadaşlarla gelir, kestane ve çam ağaçlarının gölgesinde otururduk, ancak şimdi bu yer kurumuş bir arazi haline geldi.

Rastgele kesim, komşu köye kadar uzanan yeşil kuşağı ortadan kaldırdı.


Yerel inisiyatifler

Suriye'de son yıllarda yaşanan yakıt kıtlığı ve elektrik arzının uzun süredir kesintiye uğraması nedeniyle bölge sakinleri, soğuk kış aylarında ısınmak amacıyla sık sık ağaçları kesiyor.

12 yılı aşkın süredir devam eden kanlı çatışmaların ardından Suriye, yerel para biriminin yüzde 99'dan fazla değer kaybettiği boğucu bir ekonomik krize tanık oluyor.

Bugün Suriyelilerin çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Ali, Bölge yeniden ağaçlandırılmadığı takdirde tüm ağaçların yok olacağına inanıyor.

Suriye'nin kuzeyi ve kuzeydoğusunda geniş alanları yöneten Kürt Özerk Yönetimi, ormanları ve doğal koruma alanlarını rastgele kesilmelere karşı korumak için tüm olanaklarıyla çalışıyor.

Çevre Kurumu Eş başkanı İbrahim Esad, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Doğrudan hasara dair kesin bir istatistiğimiz yok, ancak ormanlarda belirgin bir zarar var. Çevreye ve doğaya zarar veren herkesi cezalandıran yasaların uygulamaya konmasıyla paralel olarak, ağaç dikme ve koruma çalışmalarını hızlandırmaya çalışıyoruz. Yeşil alanların korunması konusunda halkın eğitilmesi önemlidir. Bir ağacı korumak, insan hayatını canlandırmaktır ve onu kesmek uzun vadede toplumu yok etmektir.
 


İklim değişikliği

Tüm illerde rastgele kesimin yayılmasıyla birlikte, Hollandalı PAX örgütü, mart ayında yayınladığı bir raporda ağaç kesme olaylarının arttığına dikkat çekti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Yakıt fiyatlarının yükselmesi, toplu göç ve sivillerin yemek pişirmek ve ısınmak için ağaçları kesmesi, Suriye'nin farklı bölgelerinde ormanların geniş çapta yok edilmesinin ana nedenleri olarak belirginleşmektedir. Silahlı grupların da yasa dışı ağaç kestiğine ve odun satışını gelir kaynağı olarak kullandığına dair açık işaretler bulunmaktadır.


PAX'a göre Lazkiye, Humus ve Halep illeri, yarım milyondan fazla Suriyelinin hayatına mal olan çatışmanın başladığı tarih olan 2011'den bu yana ağaçlarının yüzde 36'sından fazlasını kaybetti.

Aynı rapora göre ülkenin batısındaki yoğun ormanlar, özellikle ağaç kesimleri ve yangınlar sonucu savaş yıllarında en büyük tehlikeye maruz kaldı.

Haseke ilinin en-Nasiri köyünde yaşayan 65 yaşındaki Hüseyin Salih El-Hulu, iklim değişikliği etkilerinden şöyle şikâyet etti:

Kuraklık toprağı, tarımı ve hayvancılığı etkiledi, hatta ağaçlar bile kurudu. Kuraklıktan sağ kurtulan ağaçlar bile, köyü büyük ölçüde etkileyen ve bitki örtüsünden mahrum bırakan rastgele kesimden kurtulamadı. Ağaçların kesilmesi köyü çok etkiledi, sıcaklıklar arttı, iklim artık eskisi gibi değil.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU