Dışişleri Bakanı Fidan: Irak'ın, PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımasını bekliyoruz

"Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz"

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak'tan dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımasını beklediklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Bağdat'ta Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

"PKK birçok yeri işgal etti"

Iraklı mevkidaşıyla yaptıkları görüşmede çok kapsamlı konuları ele aldıklarını belirten Fidan, bunların başında da terörle mücadelenin geldiğini aktardı.

Fidan, PKK terör örgütünün Irak'ın egemenliğine meydan okumasına kayıtsız kalamayacaklarını vurgu yaparak, "(Irak'la) Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz." dedi.

PKK'nın Sincar, Mahmur, Kandil ve Süleymaniye'nin yanı sıra birçok Irak köyünü işgal ettiğine dikkati çeken Fidan, terör örgütünün Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoruyla bu iki bölgeyi birleştirme arayışı içinde olduğuna işaret etti.

Bakan Fidan, Türkiye'nin terörle mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden (Irak'tan) dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz. Biz, ismi ne olursa olsun ister PKK, ister DEAŞ, Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine kasteden, Iraklı kardeşlerimizin istikrar ve refahına göz diken, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak ile birlikte çalışmaya hazırız.

Öte yandan Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Hişam el-Alevi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Bağdat ziyaretinin önemli bir fırsat ve bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde beklenen üst düzey ziyareti için de önemli bir zemin olacağını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama Dairesi tarafından Bağdat’taki Dışişleri Bakanlığında "Irak-Türkiye ilişkilerinde öncelikler, riskler ve fırsatlar" başlıklı seminer düzenlendi.

Burada konuşma yapan Irak Planlama ve Politika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alevi, "Türkiye, Irak’a önemli komşu ülkelerden birisidir. İkili ilişkilerimiz de önemli bazı ortaklıklar üzerine kurulmuştur. İki ülke arasında ortak çıkar ve riskler de mevcut." dedi.

Irak'ın eski Ankara Büyükelçisi de olan Alevi, ülkesinde 2003 sonrası göreve gelen hükümetlerin Türkiye ile ilişkilerin önemini kavradığını kaydederek, bunun en önemli örneğinin iki ülke arasında kurulan stratejik işbirliği konseyi olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin de Irak ile tüm alanlarda ilişkileri geliştirmeye önem ve ilgi gösterdiğini söyledi.

"Türkiye, Irak için en önemli ticari ortaklardandır." diyen Alevi, iki ülke arasında son 20 yılda ortak ticari hacmin arttığını söyledi.

Bölgesel çatışmaların sonlandırılması için Irak ve Türkiye arasında işbirliğinin bulunduğunu dile getiren Alevi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 

Irak, bölgesel çatışmaları sonlandırıp ve bölgesel istikrarın sağlanması için Türkiye ile işbirliği yapabilir. Tarım, sağlık ve hizmet sektörü gibi petrol dışındaki alanlarımızı da geliştirmek istiyoruz. Bu konularda da büyük tecrübelere sahip Türkiye’den yaralanabiliriz. Türkiye aynı zamanda turizm alanında da büyük bir altyapı ve deneyime sahip bir ülke. Türkiye mali ve ekonomik sektörde gelişmiş durumda. Türkiye’deki bankacılık sistemi tecrübesinden de faydalanabiliriz. Irak’ta Türk ürünlerine karşı büyük bir teveccüh söz konusu.

 

Güvenlik ve askeri alanlarda da iki ülke arasında işbirliğinin bulunduğuna dikkati çeken Alevi, terör örgütü PKK’nın Irak’taki varlığının Türkiye için ulusal güvenlik sorunu olduğunu vurguladı.

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Alevi, "Terörle mücadele konusunda Türkiye ile istihbarat paylaşımı önemlidir. PKK’nın varlığı (Irak’ta) çetrefilli ve sorunsal bir konudur. Türkler bu konuya öncelik veriyor. Biz de su sorununa öncelik veriyoruz. Dışişleri Bakanlığının önemli çalışmalarından da birisi Irak’ta bulunan ‘yabancı silahlı yapıların varlığı’ ve bunların faaliyetlerinin durdurulması. Bu mesele çözüme kavuşmalı." değerlendirmesini yaptı.

 

Independent Türkçe, AA

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU