Nijeryalı şarkıcı Davido'nun tartışma yaratan paylaşımı: Camide dans olur mu?

Sare Şanlı Independent Türkçe için yazdı

Geçen hafta Ankara Kocatepe Camii'nde uygunsuz kıyafetlerle yapılan moda çekimleri çok tartışıldı.

Benzer durum yakın zamanda Nijerya'da da yaşandı. İbadethanelerin ve dini değerlerin sanatla olan ilişkisi gündeme geldi. 

Son yıllarda yalnız Afrika'da değil, dünya çapında kendisine yer edinen Nijerya müziğinin önde gelen isimlerinden genç şarkıcı Davido, paylaştığı 45 saniyelik bir video ile hararetli tartışmalara konu oldu. 

Logos Olori'nin Jaye Lo isimli yeni şarkısının klibinden alınan videodaki görüntülerde, cami önünde uzun geleneksel kıyafetleriyle ibadet ederken birden müzik eşliğinde dans etmeye başlayan bir grup Müslüman erkek vardı. 

Şarkı da klip de Davido'ya ait değildi ancak kendisi yapımcı olunca tepkiler Davido üzerinde yoğunlaştı ve ünlü şarkıcı bu paylaşımı kaldırmak zorunda kaldı.

Gelen tepkiler üzerine Davido'nun asistanı, Müslümanlardan özür dileyen bir tweet attı fakat kısa süre sonra tweeti sildi.

Müslüman halk Davido'dan hala özür bekliyor ama iddialara göre Davido özür dileyen asistanını Twitter'da takipten çıkardı.
 

 

Nijerya'nın dini yapısına bakış

Zaman zaman dini kaynaklı çatışmaların ve terörist eylemlerin yaşandığı Nijerya'da Müslüman ve Hristiyan nüfusun oranı birbirine hayli yakın.

Ağırlıklı olarak Müslümanlar ülkenin kuzeyinde, Hristiyanlar güneyinde yaşıyor lakin her iki din mensuplarının eşit dağıldığı şehirler de var. Her iki kesim de dini inançları noktasında hassas. 

Toplumun önde gelen figürlerinin provokatif söylem ve eylemlerine halk şiddete varan tepkiler gösterebiliyor.

Yani Davido'nun paylaşımı ve bu paylaşım sonrası büyüyen tepkiler Nijerya'da ne ilk ne de son. 

Daha önce, oyuncu ve manken Beverly Osu, rahibe gibi giyinip uygunsuz pozlar vererek Katolik kesimin, şarkıcı Folarin Falana dans eden başörtülü genç kızların olduğu klibiyle Müslümanların tepkisini çekmiş, her iki kişi de geniş kitleler tarafından protesto edilmişti.


Farklı kesimlerden yükselen tepkiler Nijerya tablosu çiziyor

Nijerya'da bu tür durumlar karşısında aydınların ve din adamlarının tepkileri üzerinde düşünmek lazım.

Örneğin dünyaca ünlü Nobel ödüllü Nijeryalı Profesör Wole Soyinka, Davido'nun kimseye bir özür borçlu olmadığını belirten uzun bir açıklama yayımladı. 

Hristiyan bir ailede doğup büyüyen ancak sonradan geleneksel bir Afrika dini olan Yoruba dinine geçen, kimi iddialara göre ise ateizmi benimseyen düşünür, cami önünde dans etmenin tek başına bir provokasyon olmadığını ancak bundan rahatsız olanların Davido'nun ürünlerini boykot etme hakkına sahip olduğunu yazdı.

Soyinka, daha önce Kaduna Eyaleti Valisi'nin Hristiyanlar hakkında aşağılayıcı yorumlarda bulunup sonrasında özür dilemediğini ve Sokoto bölgesindeki Hristiyan öğrenci Deborah Yakubu'nun Müslüman sınıf arkadaşları tarafından öldürülmesinde Davido'nun müziğinin herhangi bir payı olmadığını belirterek ülkedeki tepkilerin adaletsiz olduğunu iddia etti. 

Bir dönem başkan yardımcılığı yapan, yazar ve Hristiyan düşünür Ren Omokri ise toplumun dinamiklerine hassas yaklaşarak Soyinka'nın Davido'ya özür dilememesi yönündeki tavsiyesini eleştirdi.

Soyinka için "Bu kişi Tanrı'ya inanmayan biri, Tanrı'ya inanan insanların ne hissettiğini nereden bilebilir ki" diyerek Davido'nun bir ateistten tavsiye almasının akıllıca olmayacağını ilave etti. 

Omokri, Soyinka'nın Yoruba dinine karşı yapılan en ufak bir eleştiriyi ya da tepkiyi kıyasıya eleştirirken, konu Müslümanlar olunca farklı tavır almasını doğru bulmadığını da belirtti.

Nijerya'nın çeşitli bölgelerinden Müslümanlar Davido posterlerini yakıp, şarkıcının ürünlerini boykot ederken ve şarkıcıya özür dileme çağrısında bulunurken Hristiyanlar ve hatta ateistler de duruma sessiz kalmadı.  

Sosyal bir platformda yorum yapan Nijeryalı bir ateist dini konularda herkesi hassas ve saygılı davranmaya çağırdı:

Herkes kendine şu soruları sorsun: Müslümanlar ibadet esnasında dans eder mi? Şarkı söylemek ibadetlerinin bir parçası mıdır? Müslüman şarkıcılar buna benzer klipler hiç çekmişler mi? Sırf para kazanmak için insanların duygularıyla ve hassasiyetleriyle oynamayalım. Davido şarkısını daha popüler yapmak ve daha çok satmak için böyle bir tartışma yaratmak istedi. Ama olay geri tepti ve şimdi şarkının yasaklanması bile söz konusu.


Şarkıyı söyleyen şarkıcının Müslüman olması hiçbir şeyi değiştirmedi. Tepkiler bu şarkıcıyı parlatan Davido üzerinde toplandı.

Gerek Davido'nun gerek Logos Olori'nin bu kliple Müslümanları ya da İslam'ı alaya almak istediği sonucuna ulaşılabilir mi?

Yoksa iddia edildiği gibi Davido satışları artırmak ya da gündem olmak mı istedi?

Cevap her ne olursa olsun sıklıkla etnik, dini, siyasi çatışmaların yaşandığı ve hayli hassas dini dinamiklere sahip bir ülkede iki büyük dinin kitlelerini incitecek bir söylem ya da paylaşımın sonuçları hesaba katılmalıydı.

Zira en ufak bir kıvılcımla yangın yerine dönebilecek ülkede sonuç, her zaman sosyal medyada gösterilen tepkilerden ya da boykottan ibaret olmayabiliyor. 

 

 

https://www.legit.ng/entertainment/music/1545998-christian-man-asake-24-hours-delete-bandana-video-davidos-drama-muslims-send/
https://dailytrust.com/controversial-video-reno-omokri-criticises-soyinka-over-advice-to-davido/ 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU