Mehmet Özhaseki: Deprem bölgesinde taviz yok

"Ağa gelmiş, eşraf gelmiş, hatırlı gelmiş, partili gelmiş, baskı yapıyor. Yok öyle bir şey. Dimdik duracaklar başkanlar."

Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde 25 yerde imar yetkisinin bakanlığa geçtiğini belirterek, "Deprem bölgesinde taviz yok. Ağa gelmiş, eşraf gelmiş, hatırlı gelmiş, partili gelmiş, baskı yapıyor. Yok öyle bir şey. Dimdik duracaklar başkanlar." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 6 ay geçtiğini ve yaşanan acının çok taze olduğunu anlatan Özhaseki, şunları kaydetti:

"1 milyon 905 bin vatandaşımız evlerinin dışında yaşıyor"


Deprem bölgesinde zaten imar yetkisini 25 yerde biz aldık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak biz yürütüyoruz. Deprem bölgesinde taviz yok. Ağa gelmiş, eşraf gelmiş, hatırlı gelmiş, partili gelmiş, baskı yapıyor. Yok öyle bir şey. Dimdik duracaklar başkanlar. Fay kırığının geçtiği yerde 65 metrelik bir hatta bina koyamazsınız. 65 metre sağlı sollu. Eğer oraya koyarsanız ne olur? Evi çelikten, Devlet Demir Yollarının bu rayları var ya, onlardan yapsanız dahi onu bükecek kadar aşağıdan bir enerji geliyor. Her halükarda yıkılır.

Bu depremde 50 binden fazla canımızı toprağa verdik. 18 şehrimiz etkilendi kolay değil ve 14 milyon insan da bundan muzdarip oldu, zarar gördü. Oralarda kabaca söylemek gerekirse 850 bin bağımsız birim hasar gördü. Ağır hasarlı veya orta hasarlı veya yıkılıyor. Büyük bir kısmı da yıkıldı. Zaten yıkımlar da devam ediyor ve bu depremden sonra haliyle ilk günlerin telaşıyla arama kurtarma işleri, iaşe gibi birtakım oradaki sorunlar, çadır bulmak gibi birtakım meseleler... 

Bunların hepsini geride bıraktık. Onların hepsinin altından kalktık Allah'a şükür. Bunun altından kalkmak da kolay değildi. 85 milyon seferber oldu. Böyle bir milletin üyesi olmak, ferdi olmak bizim için de onur meselesi. Şimdi 1 milyon 905 bin vatandaşımız evlerinin dışında yaşıyor. Nerede kalıyorlar? 525 bini konteyner kentlerde, 80 bin kadar vatandaşımız yurtlarda, sosyal tesislerde ve 325 bin ailemize de kira yardımında bulunuyoruz. Bizim hükümet olarak özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak birinci işimiz bir an önce deprem bölgesindeki konutları yapmak, vatandaşları o güvenli konutlarına oturtmak, onların duasını almak.

"Türkiye'nin yatırım bütçesininin çok üstünde"

Bunun için gece gündüz demeden koşturduklarını vurgulayan Özhaseki, "Kolay değil altından kalkabilmek, 850 bin bağımsız birimin yapım maliyeti sadece para olarak düşünüldüğünde 100 milyar doları geçiyor. Türkiye'nin yatırım bütçesinin çok üzerinde olan bir rakam. Bundan dolayıdır ki birçok hayırsever gruplar, konut yaptırmaya da devam ediyorlar. Geçtiğimiz hafta törende, Kayseri'yle ilgili de konu geçtiğinde ben de 250 konuttan bahsettim, Kayserispor söz konusu olduğunda. Allah razı olsun zaten hayırseverleri de ayarlamışlar. Nasip olursa gelecek hafta gidip o temeli de atacağız." diye konuştu.

 

AA, Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU