Britanya'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan üç kişi kraliyet ailesini ve bakanları gözetlemiş

Üç Bulgar vatandaşının devlet erkanının kullandığı hava üssüne 1,5 kilometre mesafede yaşadığı ortaya çıktı

Komşuları Katrin Ivanova ve Bizer Cambazov'un çift olduğunu söyledi (Facebook)

Birleşik Krallık'ın Londra ve Norfolk kentlerinde terörle mücadele ekipleri tarafından şubatta yapılan operasyonlarda gözaltına alınan üç Bulgar vatandaşı Rusya adına casusluk yapmakla suçlandığı belirtildi.

Telegraph'da yer alan haberde tutuklu bulunan kişilerin 45 yaşındaki Orlin Rusev, 41 yaşındaki Bizer Cambazov ve sevgilisi 31 yaşındaki Katrin Ivanova olduğu bilgisi aktarıldı.

Haberde şüphelilerin yaklaşık 10 yıldır Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Northolt askeri üssüne yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki bir dairede yaşadığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Northolt üssünün, kraliyet ailesi üyelerinin, Britanyalı bakanların ve Birleşik Krallık'ı ziyaret eden yabancı liderlerin sıklıkla kullandığı bir üs olduğu biliniyor.

Gözaltıların, Scotland Yard'ın uzun süredir yürüttüğü bir karşı istihbarat soruşturmasının ardından geldiği bildirildi.

Gözaltına alınan üç Bulgar vatandaşının Devlet Sırrı Yasası'nı ihlalle suçlandığı ancak ele geçirilen sahte pasaportların ardından şüphelilere kimlikte sahtecilik suçlamasının da yöneltildiği kaydedildi.

Operasyon kapsamında yapılan aramalarda Bulgaristan, Fransa, İtalya, İspanya, Hırvatistan, Slovenya, Yunanistan ve Çekya kimlik kartlarının ele geçirildiği, bunun yanı sıra sahte basın kartlarıyla Discovery ve National Geographic kanallarına ait kıyafetlerin de bulunduğu belirtildi.


Northolt'daki dairenin bulunduğu sokakta yaşayan bir kişi, Cambazov'un Interpol'de çalıştığını söylediğini ve taşındıktan kısa süre sonra dairenin dışına çanak anten ve kamera yerleştirdiğini aktardı.

Britanya medyası gözaltına alınan Rusev'in elektronik sinyaller konusunda uzman olduğunu ve daha önce Bulgaristan Enerji Bakanlığı'ndan danışman olarak çalıştığını öne sürdü.

Cambazov ve Ivanov'un Harrow'da başka bir dairede yaşadıkları belirtilirken, komşuları çiftin sakin ve dikkat çekmeyen kişiler olduklarını söyledi.  

Rusya'ya bağlı üç istihbarat servisi olan FSB, askeri istihbarat GRU ve dış istihbarat servisi SVR'nin üçünün de Britanya'da faaliyet gösterdikleri biliniyor.

Birleşik Krallık hükümeti 2018'de çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesi üzerine 23 Rus diplomatı casusluk suçlamasıyla sınır dışı etmişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU