Çin adına casusluktan tutuklanan ABD askerini annesi de teşvik etmiş: "Belki ilerde ÇKP'den iş çıkar"

22 yaşındaki Jinchao Wei'nin bilgileri sızdırması karşılığında Pekin'den 35 bin dolar aldığı ileri sürülüyor

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen, USS Essex gemisiyle ilgili paylaşıldığı öne sürülen bilgilerin, donanma görevlilerini tehlikeye attığını söylemişti (Reuters)

Pekin yönetimi adına ajanlık yaptığı gerekçesiyle mahkemeye çıkarılan ABD donanması askerinin, casusluğu sürdürmesi için annesinden tavsiye aldığı öne sürüldü. 

Kaliforniya eyaletindeki San Diego şehrinde salı günü yapılan duruşmada, Jinchao Wei'nin annesinin, 22 yaşındaki askeri ajanlık yapması için teşvik ettiği savunuldu.

Savcılar, Çin'de doğan Wei'nin geçen yıl Şubat'ta ABD yurttaşlığı almak için başvuruda bulunduğunu, bu sırda Çin istihbaratından bir yetkilinin askerle irtibata geçerek kendisinden casusluk yapmasını istediğini iddia etti.

Duruşmada, Wei'nin bu teklifi kabul ettiği, daha sonra da görev yaptığı San Diego'daki USS Essex gemisinde yer alan silah sistemleriyle ve geminin teknik özellikleriyle ilgili bilgileri istihbarat yetkilisyle paylaştığı savunuldu. Askerin yaptığı anlaşma kapsamında geçen yıl Çin istihbaratından toplamda 35 bin dolar ödeme aldığı da öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcı yardımcısı Fred Sheppard, Wei'nin Wisconsin eyaletinde yaşayan annesini Noel tatilinde ziyaret ettiğini, burada annesinin kendisine ileride Çin Komünist Partisi kadrosunda iş bulmasını sağlayabileceği için casusluğu sürdürmesini tembihlediği ileri sürüldü.

Sheppard, Pekin yönetiminin Wei ve annesini birebir görüşme için Çin'e götürmeyi planladığını, donanma askerinin de baharda internetten uçak bileti baktığını savundu.  

Savcı yardımcısı, ayrıca Çinli istihbarat yetkilisinin bilgileri paylaşması için Wei'ye yeni bir dizüstü bilgisayar ve cep telefonu almasını, harcamalarının Pekin yönetimi tarafından karşılanacağını söylediğini de iddia etti.
 

Jinchao Wei ve  Wenheng Zhao.jpg
Jinchao Wei (solda) ve Wenheng Zhao (sağda) suçlu bulunmaları halinde müebbet hapis cezası alabilir (ABD Donanması)


Wei'nin annesinin adı paylaşılmazken, asker hakkındaki suçlamaları yalanladı. Duruşmada, savunma avukatlarının talepleri reddedilerek, Wei'nin tutukluluğunun devam etmesine karar verildi. 

Geçen hafta görülen davadaysa 26 yaşındaki Wenheng Zhao'nun, ABD donanmasına ait hassas askeri bilgileri Ağustos 2021- Mayıs 2023'te Çin istihbaratıyla paylaştığı ve karşılığında para aldığı savunulmuştu. Tutuklu yargılanan Zhao da hakkındaki suçlamaları reddetmişti.


Independent Türkçe, AP, Military.com

DAHA FAZLA HABER OKU