Yunanlar neden Hellenler olarak anılırlar?

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Wikipedia

Herhangi bir antik Yunan tarihini okursanız, "Helenik" insanlara ve "Helenistik" döneme referanslar göreceksiniz.

Bu referanslar, milattan önce 323'te Büyük İskender'in ölümü ile milattan önce 31'de Mısır'ın Roma tarafından yenilgisi arasındaki nispeten kısa bir dönemi tanımlıyor.

Mısır ve özellikle İskenderiye, Helenizm'in merkezi haline geldi. Helenistik dünyanın sonu, Romalıların milattan 30'da Kleopatra'nın ölümüyle Mısır'ı ele geçirmesiyle geldi.
 


Helene adının kökeni nedir?

İsim, Truva Savaşı'ndan (Truvalı Helen) ünlü kadın değil, Deucalion ve Pyrrha'nın oğlu olan Hellen'den geliyor.

Ovid'in Metamorfozlarına göre, Nuh'un Gemisi'nin hikayesinde anlatılana benzer bir selden kurtulan tek kişi Deucalion ve Pyrrha'ydı.

Dünyayı yeniden doldurmak için insanlara dönüşen taşlar atarlar; attıkları ilk taş oğulları Hellen olur. Erkek Hellen'in adında iki tane "l" var; Oysa Truvalı Helen'in sadece bir "l" tane var.

Ovid, Yunan halkını tanımlamak için Helen adını kullanma fikrini ortaya atmadı.

Thucydides'e göre;

Truva Savaşı'ndan önce Hellas'ta herhangi bir ortak eylem olduğuna ya da aslında adın evrensel yaygınlığına dair bir belirti yoktur; aksine, Deucalion oğlu Hellen zamanından önce böyle bir unvan yoktu, ancak ülke farklı kabilelerin, özellikle de Pelasgian. Helen ve oğulları Phthiotis'te güçlenip diğer şehirlere müttefik olarak davet edilinceye kadar, bağlantıdan yavaş yavaş Helenler adını tek tek edindiler; ancak bu ismin herkese bağlanabilmesi için uzun zaman geçmesine rağmen. Bunun en iyi kanıtı Homer tarafından döşenmiştir. Truva Savaşı'ndan çok sonra doğdu, hiçbir yere hepsini bu isimle çağırmadı, ne de aslında hiçbirini, orijinal Helenler olan Phthiotis'ten Aşil'in takipçileri dışında çağırmadı: şiirlerinde bunlara Danalılar, Argivler ve Akalar deniyor.

(Richard Crawley'in
Thucydides Kitabı I'in çevirisi)

 

 

Helenler kimdi?

İskender'in ölümünden sonra, bazı şehir devletleri Yunan etkisi altına girdi ve böylece "Helenleştirildi."

Bu nedenle Helenler, bugün bildiğimiz gibi mutlaka etnik Yunanlılar değildi. Bunun yerine, şimdi Asurlular, Mısırlılar, Yahudiler, Araplar ve Ermeniler olarak bildiğimiz grupları diğerlerinin yanı sıra dahil ettiler.

Yunan etkisi yayıldıkça Helenleşme Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve modern Hindistan ve Pakistan'ın bazı bölgelerine bile ulaştı.
 

 

Hellenlere ne oldu?

Roma Cumhuriyeti güçlendikçe askeri gücünü esnetmeye başladı. Milattan önce 168'de Romalılar Makedonya'yı yendi. O andan itibaren Roma etkisi arttı.

Milattan önce 146'da Helenistik bölge Roma'nın Koruyucusu oldu. O zaman Romalılar Helen (Yunan) kıyafetlerini, dinlerini ve fikirlerini taklit etmeye başladılar.

Helenistik dönemin sonu milattan önce 31'de geldi. Daha sonra Augustus Sezar olan Octavian, Mark Antony ve Kleopatra'yı yendi ve Yunanistan'ı yeni Roma İmparatorluğu'nun bir parçası yaptı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU