Bilim insanları ebedi gençliğin sırrını çözme yolunda ilerliyor

Bilim insanları yaşlanma sürecini tersine çeviren ilaçlar üretebileceklerine inanıyor

Araştırmalar formaldehitin, kan kök hücrelerinde DNA hasarına neden olarak yaşlanma sürecini hızlandırdığını gösteriyor (AP)

Bilim insanları, bireylerin yaşlanmasının önemli bir nedenini tespit etmiş olabilir ve bu da sürecini yavaşlatırken kan kanseri riskini azaltacak bir tedaviye kapı aralayabilir.

En çok tahnit malzemesi olarak bilinen formaldehit gibi vücutta yüksek düzeyde bulunan zehirli kimyasalların, hücreler tarafından doğal bir şekilde üretildiği ve yaşlanmaya neden olduğu yakın zamanda tespit edildi.

Cornell Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Birleşik Krallık (BK) Kanser Araştırmaları'ndan önde gelen bilim insanları, vücudun aşırı derecede formaldehit üretmesinin arkasında yatan sebebi anlamaya çalışıyor.

İlaçların vücuttaki formaldehit seviyelerini düşürerek yaşlanma sürecini tersine çevirmesi umuluyor.

Cornell'e geçmeden önce Cambridge'de çalışmayı yöneten hematoloji uzmanı Profesör Meng Wang, The Daily Telegraph'a şöyle diyor:

Doğal yaşlanmanın muhtemel nedenlerinden birini saptadığımıza inanıyoruz. Bu da yaşa bağlı doğal gerilemeyi yavaşlatacak bir tedavinin önünü açma potansiyeli taşıyor.

Bilim insanları yakın zamanda, hastaların formaldehiti bünyelerinden atmalarını engelleyen genetik bir mutasyondan kaynaklanan bir rahatsızlık da keşfetti. Bu rahatsızlık, milyonda birden az görülüyor ve kan kanserlerinin gelişmesine yol açabiliyor.

BK Kanser Araştırmaları'na göre formaldehit, kan kök hücrelerinde DNA hasarına neden olarak bu hücrelerin yaşlanmasını hızlandırıp kan kanseri olasılığını artırabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cell Metabolism isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırma, kan kanserindeki DNA hasarıyla yaşlanma arasında ortak bir bağlantı tespit etti.

Profesör Wang "Yaşlanmayla ilgili bir tartışma var. Bir tarafa göre yaşlanma, yıllar boyunca aynı bisiklete binmek gibi yavaş, kademeli ve biriken bir hasarın sonucu. Yavaş yavaş oluşan pas parçaları ve diğer her şey, bisikletin eskisi kadar iyi çalışmamasına neden oluyor" diye ekliyor.

Bir de yaşlanmanın aslında çeşitli stres faktörleri tarafından tetiklenen ve genç bir hücreyi yaşlı bir hücreye dönüştüren programlanmış bir tepki olduğunu söyleyen bir taraf var. Aslında bizim bulduğumuz şey (en azından kan kök hücrelerinde), bunun büyük ölçüde p53 adlı bir proteine bağlı olarak tetiklenen bir tepki olduğu.

Ekip sadece kandaki yaşlanma belirtilerini arasa da yaşlanmanın organlarda da meydana geldiğinden şüpheleniliyor. Ekip, formaldehit üretiminin gıda veya yaşam tarzına bağlı diğer faktörlerden etkilenip etkilenmediğini de araştırıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU