Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı

Enflasyon konusuna değinen Erkan "Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 58, 2024 yıl sonunda yüzde 33, 2025 yıl sonunda yüzde 15 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın 3. Enflasyon Raporu sunumunda değerlendirmelerde bulundu. 

Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için parasal sıkılaştırma sürecine başladıklarını belirten Erkan, parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceğini, enflasyonun ise kısa vadede geçici bir yükseliş göstereceğini ifade etti. 

Erkan, temel amaçlarının fiyat istikrarı olduğunu vurgularken "Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir" şeklinde konuştu. 

Merkez Bankası Başkanı, enflasyondaki ataletin kırılmasının beklentilerin çıpalanmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.

Dezenflasyon süreci için 2024 işaret edildi

Gaye Erkan, dezenflasyon süreci için 2024 yılını işaret ederek "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz. Faiz artırım kararlarımız miktarsal ve seçici kredi kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023 sonunda, özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız" dedi.

Hizmet enflasyona vurgu yaparak "Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır" tahmininde bulunan Erkan, "Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir" ifadelerini kullandı.

Erkan, mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Erkan, "TL tasarruf araçlarını çeşitlendirecek ve sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

"Faiz artırımları ekonomiye zarar vermeden yapılacak"

Erkan, politika faizinin haziran ve temmuz aylarında piyasa beklentilerinin altında artırılmasına ilişkin de konuştu. Hafize Gaye Erkan, "Parasal sıkılaştırma sürecine bütünsel bakılmalı, faiz artırımlarının yeterli ve yetersiz gibi nitelendirilmesi bu bütünsel yaklaşımı inceledikten sonra yapılabilir" diye konuştu.

Erkan, faiz artırımlarının "ekonomiye zarar vermeden" yapılacağını belirtti.

Hafize Gaye Erkan, döviz kurları ve döviz satışlarıyla ilgili soruya "Biz bir kur seviyesi hedeflemiyoruz, ancak kurdaki aşırılıklar görüldüğünde de müdahale, aşırılıklığı ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası'nın görev tanımındadır. Şeffaflık adına Hazine protokolü kullanmıyoruz, doğrudan satışları bankalara yapıyoruz" cevabını verdi.

"Faiz sebep enflasyon sonuç" sorusuna yanıt

Merkez Bankası Başkanı, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon sonuç" görüşüyle ilgili soruya, şu yanıtı verdi:

Merkez Bankası başkanı olarak benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız.

Enflasyon tahminleri

Enflasyon konusuna değinen Erkan "Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 58, 2024 yıl sonunda yüzde 33, 2025 yıl sonunda yüzde 15 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Merkez Bankası, 2023'ün sonuna ilişkin gıda enflasyonunu tahminini yüzde 27,9'dan yüzde 61,5'e; 2024 tahminini ise yüzde 11,5'ten yüzde 35'e çıkardı.

Erkan, ayrıca yüzde 5 enflasyon hedefinin değiştirilmeyeceği söyledi.

Neden tahminler yukarı yönlü revize edildi?

Merkez Bankası Başkanı, enflasyon tahminlerindeki hızlı yükselişin nedenini ise şöyle açıkladı:

Döviz kurunun birikimli etkileri, petrol ve ithalat fiyatlarındaki güncellemelerin etkilerinin dahil edildiği Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini 7,5 puan yükseltmiştir. Önümüzdeki dönemde başta KDV olmak üzere vergi ve harçlarda yapılan artışların, hane halkına yapılan transfer harcamalarının, asgari ücret ve diğer maaş ayarlamalarının tüketici enflasyonu üzerinde belirgin etkisi olacağı, diğer yönetilen/yönlendirilen fiyatlarla birlikte yıl sonu enflasyon tahminini 7,5 puan yukarı çekeceği tahmin edilmiştir.

Beklenenden daha güçlü gerçekleşen talep koşullarının enflasyon tahminleri üzerindeki doğrudan etkisi 1,3 puan yukarı yönlü olmuştur. Ek olarak, gıda fiyatları varsayımındaki güncelleme ise enflasyon tahminlerini 8,5 puan yükseltmiştir. Gıda fiyatları varsayımında yapılan güçlü güncellemede arz yönlü faktörlerle yüksek seyreden işlenmemiş gıda kalemi yanında, kur gelişmeleri ve ücret ayarlamalarının neticesinde artış eğilimine gireceği öngörülen işlenmiş gıda kalemi de etkili olmuştur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU