Eski Pakistan Başbakanı Han hakkında yeni yakalama kararı

Han, Seçim Komisyonu üyeleri hakkında küçük düşürücü ifadeler kullanmakla suçlanıyor

70 yaşındaki İmran Han, 2018-2022'de Pakistan Başbakanı olarak görev yaptı (Reuters)

Pakistan'da Seçim Komisyonu eski başbakan İmran Han hakkında devlet yetkililerini küçültücü ifadeler kullandığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkardı.

Seçim Komisyonu, İslamabad Başsavcılığı'na gönderdiği yakalama kararında, komisyon hakkında küçük düşürücü ifadeler kullandığı suçlamasıyla İmran Han'ın gözaltına alınmasını talep etti.

Han hakkında çıkarılan yakalama kararında kefalet seçeneğinin olmadığı belirtildi. Pakistan medyası Han'ın bugün yetkililerin karşısına çıkmasının beklendiğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmran Han'ın partisi PTI (Pak­istan Tehreek-e-Insaf / Pakistan Adalet Hareketi), Twitter üzerinden yakalama kararının ilk sayfasını paylaştı.

İmran Han ve PTI yetkilileri hakkında "aşağılama" suçlamasıyla ilgili soruşturma geçen yıl başlatılmış, Seçim Komisyonu suçlanan kişileri savunma yapmaya davet etmişti. Ancak Han ve diğer parti üyeleri, komisyonun görevini kötüye kullandığını öne sürerek mahkemeye çıkmayı reddetmişti.

Ocakta Pakistan Yüksek Mahkemesi, Seçim Komisyonu lehine karar vererek İmran Han hakkındaki soruşturmaya devam edilmesinin önünü açmıştı.

Pakistan merkezli Dawn gazetesine konuşan üst düzey bir Seçim Komisyonu yetkilisi, yakalama kararının sadece bir şüphelinin yargı önüne çıkarılmasını sağlamak için alındığını, Han'ın daha sonra "özgür bir adam" olacağını söyledi.

İmran Han ise yakalama kararının ardından yaptığı açıklamada, cezaevine girmeye hazır olduğunu ifade etti.


Geçen yıl Pakistan Parlamentosu'nda yapılan güvensizlik oylamasıyla iktidarı sona eren İmran Han hakkında içlerinde terörizm suçlamasının da olduğu çok sayıda soruşturma bulunuyor.

Geçen aylarda Han'ın bir yolsuzluk davasıyla bağlantılı olarak gözaltına alınması, Pakistan'daki sokak gösterilerini tetiklemiş, eski başbakan birkaç gün sonra kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı.

İktidarı kaybetmesinin ardından ABD'yi ülkede darbe örgütlemekle suçlayan İmran Han, daha sonra bu suçlamadan vazgeçtiğini belirtmiş ve "Pakistan'ın herkesle, özellikle de ABD'yle iyi ilişkileri olmalı" diye konuşmuştu. 

Eski Pakistan lideri, görevden alınması ve hakkında açılan davalarla ilgili yönetimde ciddi seviyede söz sahibi olan Pakistan ordusunu suçlamaya ise devam ediyor. Han, ordunun ülkede en geç 10 Kasım'da yapılacak seçimlere katılmasını engellemeye çalıştığını savunuyor.


Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU