Alman bankası, Nazi işgalinde satılan Kandinski tablosunu Yahudi aileye iade ediyor

1907 tarihli resmin adı Renkli Hayat

Vasili Kandinski, 1944'te 77 yaşındayken Fransa'da yaşamını yitirmişti (AP)

Almanya'da devlet bankası BayernLB, Nazilerin el koyduğundan şüphelenilen ve Rus ressam Vasili Kandinski imzası taşıyan tabloyu asıl sahiplerine iade etme kararı aldı. 

Ülkenin en büyük bankalarından biri olan BayernLB tarafından dün yapılan açıklamada, Renkli Hayat (Das Bunte Leben) adlı tablonun dikiş makinesi fabrikası müdürü Emanuel Albert Lewenstein ve eşi Hedwig Lewenstein Weyermann'ın varislerine verileceğini bildirdi.
 


Yahudi Lewenstein ailesi, epey geniş bir sanat koleksiyonuna sahipti. Koleksiyonun büyük bir bölümü, II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Hollanda'yı işgal ettiği dönemde 9 Ekim 1940'ta Amsterdam'da bir müzayedede satışa konmuştu. Renkli Hayat da burada bir koleksiyoncuya satılmıştı.

Amsterdam'daki müzayede sırasında Lewensteinler ölmüş, hayatta kalan iki çocuğuysa Avrupa'dan kaçmıştı. 

Yıllarca süren araştırmalara rağmen satışın hangi koşullarda gerçekleştiği ve koleksiyonu kimin müzayedeye çıkardığı tespit edilemedi.

BayernLB ise tabloyu hayatını kaybeden koleksiyoncunun eşinden satın almıştı. Resim, 50 yıldır Münih'teki Städtische Galerie im Lenbachhaus adlı müzede sergileniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'da Nazilerin yağmalarıyla ilgili hükümete danışmanlık veren bir komisyon geçen ay, açık artırmadaki koşullar ne olursa olsun tablonun varislere iade edilmesini tavsiye etmişti. Komisyon, o dönemdeki sanat eseri satışlarının gönülsüz gerçekleştirildiğinin varsayılması gerektiğini savunmuştu.

BayernLB bu tavsiyeye uyacağını ve 1907 tarihli tabloyu aileye iade edeceğini bildirdi.

Varislerin temsilcisi James Palmer, "Her tazminat, zulme uğrayan mağdurların ailelerine şifa, adalet ve itibar sağladığı için önemli" dedi.

Lewensteinler, aynı şekilde kaybolan ve aynı müzayedede satılan başka bir Kandinski tablosuna da Şubat 2022'de kavuşmuştu. Amsterdam Belediyesi, 1909 tarihli Evlerle Tablo (Bild mit Hausern) adlı eseri aileye teslim etmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Smithsonian Magazine

DAHA FAZLA HABER OKU