Lukaşenko: Wagner savaşçıları Varşova'ya gezmeye gitmek istiyorlar

Putin, Lukaşenko ile Rusya’da görüştü. Polonya, Belarus ile olan sınırlarında güvenliği artırıyor

Putin ve Lukaşenko St. Petersburg yakınlarındaki St. Nicholas Katedralini ziyaret ettiler / Fotoğraf: AFP

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’nun dün St. Petersburg’daki görüşmeleri sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Wagner savaşçılarının Polonya'ya gezmeye gitmek istedikleri, fakat kendisinin buna engel olduğuna dair bilgilendirmesinin ardından, gözlemcilerin son 48 saat içinde Rusya-Ukrayna savaşının yayılması olasılığına ilişkin korkuları arttı. Lukaşenko, Putin ile görüşmesi sırasında şunları söyledi:

Wagner savaşçıları batıya gitmek istiyorlar. Benden Varşova ve Rzeszow'a (Polonya'da) bir geziye çıkmak için izin istiyorlar. Ama onları tıpkı anlaştığımız gibi Belarus’un merkezinde tutuyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmenin video kaydında Lukaşenko bu sözleri söylerken Putin'in yüzünde alaycı bir gülümseme olduğu görüldü.

Putin ve Lukaşenko, daha önce Polonya’yı Ukrayna ve Belarus topraklarına ‘göz dikmekle’ suçlamışlardı.

Rusya Devlet Başkanı birkaç gün önce, Polonya'dan Belarus'a gelecek herhangi bir saldırının Rusya'ya yapılmış sayılacağını ve Moskova'nın böyle bir saldırıya elindeki tüm araçlarla karşılık vereceğini söyledi.

Öte yandan Varşova, doğu sınırlarının güvenliğini artıracağını duyurdu. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Doğu sınır bölgesinde yeni bir istihkam taburu kurulacak. Polonyalı, ABD’li, İngiliz, Rumen ve Hırvat askerler omuz omuza eğitim görüyorlar” ifadelerini kullandı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, Putin’in Polonya’nın adımlarını ‘kışkırtıcı’ olarak nitelendirmesinin, Polonya'yı ‘misilleme planları’ hazırlamakla ve Ukrayna'nın batısını kontrol etmek istemekle suçlamasının ve Polonya'nın batıdaki topraklarının eski Sovyetler Birliği'nin lideri Josef Stalin'in hediyesi olduğunu söylemesinin ardından, cumartesi günü Rusya'nın Varşova Büyükelçisini bakanlığa çağırarak nota verdi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU