Eleştirmenler hangisini beğendi: Oppenheimer ve Barbie'nin Rotten Tomatoes rekabeti

Barbie ilk gösteriminde Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 89'luk etkileyici bir puan almıştı

Oppenheimer'ın incelemeleri nihayet 19 Temmuz Çarşamba günü, eleştirmenlerin Barbie hakkındaki düşüncelerini açıklamasından bir gün sonra geldi. Böylece Rotten Tomatoes da kazananı ortaya koydu.

Rotten Tomatoes, web genelinde eleştirmenlerin yorumlarını derleyerek, yorumların yüzde kaçının olumlu ve kaçının olumsuz olduğuna dayalı bir puan hesaplıyor.

Barbie salı günü, eleştiri derleme sitesinde 100 üzerinden 89 gibi etkileyici bir puanla gösterime girdi. Bu haberin yazıldığı sırada filmin puanı 100 üzerinden 90'a yükselmişti.

Ancak Christopher Nolan'ın Oppenheimer'ı 100 üzerinden 94'lük açılış puanıyla Greta Gerwig'in filmini geride bıraktı. Elbette bu puanlar daha fazla eleştiri geldikçe değişebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oppenheimer'ın puanı, filmi, Nolan'ın bugüne kadarki en iyi eleştiriler alan filmi yapıyor. Nolan'ın sitedeki ikinci en iyi filmiyse Batman üçlemesinin ikinci filmi olan ve Rotten Tomatoes'ta 100 üzerinden 94 puan alan 2008 yapımı Kara Şövalye (The Dark Knight).

2020 yapımı Tenet yüzde 69'la yönetmenin sitede en az puan alan filmi konumunda. Zihni yoran film, öne çıkan zaman yolculuğu temalarıyla seyircinin aklını karıştırmıştı.

Başrolünde İrlandalı aktör Cillian Murphy'nin yer aldığı Oppenheimer, ilk nükleer bombanın geliştirilmesine öncülük eden teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alıyor.

Barbie'deyse Margot Robbie, asıl amacını anlamak için gerçek dünyayı ziyaret etme arayışına giren ve filme ismini veren Mattel bebeği rolünü canlandırıyor.

The Independent'ın incelemeleri Rotten Tomatoes'la ters düştü. Film eleştirmenimiz Clarisse Loughrey, Barbie için Gerwig'i 5 yıldızla ödüllendirirken, Nolan'ın çabasına mükemmele yakın 4 yıldız verdi.

Eleştirmen, "Barbie son zamanların en buluşçu, en pürüssüz hazırlanmış ve en şaşırtıcı ana akım filmlerinden biri. Kapitalizmin en derinlerinde bile neler başarılabileceğinin bir kanıtı" diye yazdı.

Loughrey, Oppenheimer'ı Nolan'ın "en iyi ve en çarpıcı çalışması" diye nitelendirmesine rağmen, filmin zaman zaman "hem kendinin hem de sinemanın kendi gerçekliğini yaratma biçimlerinin biraz fazla bilincinde" olduğunu savundu.

Öte yandan yazar ve yönetmen Paul Schrader ise Nolan'ın filmini "bu yüzyılın en iyi" ve "en önemli filmi" olarak tanımladı.

2021 yapımı Kumarbaz (The Card Counter) filminin yönetmeni, "Nolan'ın coşkulu bir hayranı değilim ama bu film her şeyi solda sıfır bırakıyor" diye yazdı.

Hem Oppenheimer hem de Barbie 21 Temmuz'da gösterime girecek.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU