Kadınlar saçlarını birçok sebepten boyatıyor, peki erkeklerde durum ne?

Erkeklerin cilt bakımına özen göstermeleri artık bir sır değil. Erkekler, kozmetik ürünler ve diğer konularda modayı takip etme konusunda daha cesur hale geldi

Erkekler saç boyama ve estetik cerrahide daha cesur hale geldi / Fotoğraf: Pexels

Saç kadınlar için her zaman kadınlıklarının bir simgesi olarak görüldü. Saçı boyatmak, birçok seçeneği içerdiği, daha sonra değiştirilebildiği ve istediğiniz zaman asıl görünüme dönülebildiği için kadınların güzelliğine güzellik katmak için kullandığı yöntemlerden birini teşkil ediyor. 

Erkekler için ise, birkaç yıl öncesine gidecek olursak saçlarını boyatmaları toplum içinde görülmeyen bir durumdu.

Erkekler böyle bir yöntemden uzak duruyordu ancak erkeklerin saç boyatması son yıllarda eskisi kadar utanç verici bir durum olarak görülmüyor.

Durum, son modayı takip eden ve kalıcı bir yenilenme arayan kadınlarda farklı şekilde görülüyor. Cesaret derecesine bağlı olarak, değişimde aşırılara da gidilebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saç stilisti Danny İbrahim'e göre, kuaförüne gelen kadınların yüzde 65'i beyazlarını kapatmak, yüzde 35'i ise görünüşlerini değiştirmek amacıyla saçlarını boyatmak istiyor. 

Bir kadın, stresli bir duruma veya soruna karşı duygusal bir tepki olarak saç rengini tamamen ve kökten değiştirebiliyor.

Birçok saç boyatma durumunda, ünlü bir yıldızı taklit etme amacına dayanıyor. Ancak İbrahim'e göre böyle bir adım her zaman başarılı olmuyor ve herkese uygun olmayabiliyor.

Bazı durumlarda, bir kadının yaşam veya çalışma koşulları, görünüşünü veya saç rengini kökten değiştirmesine izin vermeyebiliyor. 

İbrahim, şunları anlattı: 

Birçok kadın, görünümlerinde radikal bir değişiklik için sarı saçlara sahip olmak istiyor. Sarı renk, çoğu kadın için uygun olmasa da, özellikle kadınlar tarafından arzu edilen boyalardan biri olarak öne çıkıyor. Müşterinin istediği rengin kendisine yakışmadığını sonradan fark etmemeleri ve sonra tekrar değiştirmek zorunda kalmamak için müşteriyi uzlaşmaya ikna etmek kuaförün görevi oluyor.


Limitler dahilinde değişiklik

Psikoterapi uzmanı Giselle Nadir'e göre, bir kişi gerek kozmetik ürün kullanmak gerekse saç boyatmak olsun, görünümünde ne tür bir değişiklik yapmak isterse istesin ölçülü olduğu sürece bunda bir sakınca söz konusu olmuyor.

Abartılması durumunda ise işler olumlu olmaz ve bunun olumsuz psikolojik etkilerinden bahsetmek mümkün olur.

Ancak genel olarak değişim her zaman olumlu olur zira görünüş, büyük ölçüde zihinsel değişim, ruh hali ve psikolojik durumla bağlantılı olur.

Kadınlar için genel olarak saç rengini değiştirmek tatmin hissi verir ve ruh hallerini düzeltmelerine yardımcı olur. 

Hayatın ileri dönemlerinde saç boyasına başvurmak genellikle beyazlamış saçları gizlemeyi amaçlıyor.

Ancak beyaz saç şu sıralar popülerlik kazanan trendlerden biri oldu ve birçok kadını, özellikle beyaz saç onlara yakışıyorsa, beyazlarını görünür bırakmaya teşvik etti.
 

Kadınlar sanat dünyasındaki ünlülere benzemek için görünüşlerini veya saç renklerini değiştirebiliyor.jpg
Kadınlar sanat dünyasındaki ünlülere benzemek için görünüşlerini veya saç renklerini değiştirebiliyor / Fotoğraf: Pexels

 

Diğer yandan ergenlik döneminde dış görünüşü, özellikle saç rengini değiştirmeye varan derecelerde değişikliğe başvurmak, genellikle kimlik arayışı ve bedeni, kimliği ve kişiliği keşfetme arayışı çerçevesinde daha güzel bir görünüm arayışına dayanıyor.

Bu noktada, sosyal medyanın, insanları en son moda trendlerini takip etmeye yönlendirme veya ünlülerin ve etkileyici görünümlerin benimsenmesini teşvik etmedeki önemli etkisini unutmamak gerekiyor.

Bu değişikliklerin arkasında modaya ayak uydurma ya da görünümü iyileştirme isteği de olabiliyor.

Saç boyatma sadece görünüş değişikliği ile sınırlı kalmayabilir zira zor aşamalardan geçenler için bazen üzüntüye bazen de öfkeye dayanıyor olabilir.

İnsanları, zorlu durumun üstesinden gelmek ve daha iyi hissetmek için saç rengini değiştirmeye başvurarak durumun yansımalarını gizlemeye çalışırlar.

Belirli bir travma, sevilen birinin kaybı veya bir ilişkinin sona ermesi durumunda bir kadın, kişiliğine benzemese bile her zamanki tarzından farklı olan saç renginde ani bir değişiklik yapmak isteyebilir.

İşte bu değişikliğin amacı bu durumu aşmayı amaçlar. 

Soru işaretlerinin ortaya çıktığı değişim ise, bazılarının tekrar tekrar ve radikal bir şekilde sert renklere başvurduğu değişimlere dayanıyor.

Bu tür köklü bir değişime başvuran kadınlar kendilerine ve topluma bakışlarında aşırılığa eğilim gösteriyor. 

Saç rengini değiştirmek, bir pozisyona veya karara isyan etmek veya bir sorunu dile getirmek gibi belirli bir tepkiyi yansıtıyor olabilir.

Oldukça basit bir şekilde, saç rengindeki sürekli değişiklik sadece eğlence için olabilirken, bazen kişisel imaja yönelik kaygı veya dengesizliğin kanıtı olabilir. 
 


Erkeklerin saçlarında sınırlı değişiklik

Erkeklere gelince, son yıllarda estetik operasyonlara başvurarak, saçını boyayarak ve hatta cilt bakımı yaparak görünüşlerine olan ilgileri arttı.

Toplumda dönüşümler yaşandı ve zihniyet değişti, böylece görünüşe olan ilgi artık kadınlarla sınırlı olmaktan çıktı.

Gittikçe birçok erkek, bulunduğu yaş grubuna göre görünüşünü değiştirmeye, beyaz saçlarını kapatmaya ya da modaya ayak uydurup gençlerin görünüşüne benzer değişiklikler yapmakta daha cesur hale geldi.

Ama her durumda, Giselle Nadir, bir erkeğin görünümündeki, özellikle de saç rengindeki değişimin genel olarak sınırlı olduğunu ve trendleri takip etmeleri, saçını kestirmeleri veya rengini değiştirmeleri için sınırlı seçimlerde bulunduklarını belirtti.

Bir erkeğin saç rengini değiştirerek dış görünüşünde köklü bir değişiklik yapma fikri bile toplumda halen yüksek oranda kabul görmediği için, erkekler neredeyse fark edilmeyen basit dokunuşlarla yetiniyor.

Bu nedenle, sadece beyazlamış saçları kapatmak için saçlarını boyatmaya başvurabiliyorlar ancak bu sınırlı bir erkek grubu için geçerli oluyor.

Beyaz saçın erkekler için kadınlarda olana göre daha kabul edilebilir olduğu düşünüldüğü için, erkeklerin büyük bir çoğunluğu beyaz saçlarını boyatmıyor.

Sonuç olarak, erkeklerde imaj değişimi, saçlarını boyatarak veya diğer birçok yöntemle tamamen değiştirebilen kadınlarda olduğunun aksine sınırlı kalıyor ve radikal olmuyor. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU