Threads, Twitter ile rekabet edebilir mi?

Meta, en son uygulamasını İngiltere'de Perşembe gece yarısı piyasaya sürdü

Facebook platformunun ana şirketi Meta, Birleşik Krallık'ta Twitter ile rekabet edebilmek için yeni bir uygulama başlattı. Ancak uygulama ile ilgili gizlilik endişeleri devam ediyor

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg'e göre perşembe günü gece yarısı Birleşik Krallık'taki kullanıcılar, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta tarafından oluşturulan ve dünya çapında 10 milyondan fazla kişinin abone olduğu Threads uygulamasını indirdi. 

Zuckerberg, Zack kullanıcı adıyla yeni uygulama üzerinden bir duyuru yaparak, şaşırmış bir emojinin eşlik ettiği bir mesaj paylaştı. Mesajında "Yedi saat içinde 10 milyon abone" ifadesini kullandı.

Hesaplardan eski kimlik doğrulama etiketlerinin kaldırılması ve Tweetdeck paneli uygulamasında değişiklikler yapılması da dahil olmak üzere Twitter'ın Elon Musk'a transferinden bu yana geçirdiği birçok değişiklik, kullanıcıların Zuckerberg'in son uygulamasını denemeye istekli olabileceklerini gösteriyor.

Threads uygulamasıyla ilgili olarak Associated Press haber ajansının bazı yaygın sorulara verdiği cevapları aşağıda inceleyebiliriz:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Threads nedir?

Twitter'a benzer şekilde, yeni sosyal medya uygulaması Threads, kullanıcıların 500 karaktere kadar metinler, beş dakikaya kadar videolara ek olarak diğer internet sitelerine bağlantılar göndermelerine olanak tanıyan metin gönderilerine odaklanıyor.


Uygulamaya nasıl abone olabilirim?

Threads uygulaması, Android veya iOS işletim sistemini barındıran cihazlarda Google Play veya Apple Play mağazalarından indirilebilir.

Instagram hesapları olan kişiler, uygulamaya kaydolmak için oturum açma bilgilerini kullanabilirler.

Kullanıcılar, gönderi paylaşmaya başlamadan önce hesaplarını gizli mi yoksa herkese açık mı yapmak istediklerine gizlilik ayarları bölümünden karar verebilirler.


Threads ile Twitter arasındaki benzerlikler neler?

Görünüm açısından, Threeds, Twitter ile benzerlik gösteriyor. Gönderi paylaşma, bir diziden alıntı yapma, gönderileri arama, paylaşımları beğenme ve yanıtlama ve gönderiyle ilgili etkileşimleri görüntüleme seçenekleriyle Twitter'ın bildirimler aracılığıyla sunduğu tüm özellikleri kullanıcılara sunuyor.

Ayrıca, Threads uygulamasının, Twitter tarafından kullanılan sütun tabanlı tasarımı kullandığı görünüyor. Kullanıcılar uygulama içinde dikey olarak gezinerek diğer insanların paylaşımlarını görebiliyor.

Threads uygulamasında hesap doğrulama seçeneği de bulunmaktadır ve şu anda doğrulanmış hesapları belirtmek için mavi bir tik kullanılmaktadır, ki bu da Instagram üzerinde doğrulanan hesapları belirtmek için kullanılan bir özelliktir.


Threads ile Twitter arasındaki farklılıklar neler?

Twitter'ın aksine, Threads diğer kullanıcılara doğrudan mesaj gönderme seçeneği sunmuyor ve şu anda uygulamanın bilgisayarlar için kullanılabilir bir sürümü yok.

Threads'ın eksik olduğu diğer özellikler listeler ve gruplara katılma seçeneğidir.

Ayrıca Threads'in belirli hesap adlarını aramak yerine hashtag'leri ve kullanıcılar tarafından gönderilen kelime ve cümleleri arama özelliğini kullanmadığı da görülüyor ki bu, bilindiği üzere Twitter'da uzun süredir hizmete konan kolay bir işlemdir.


Güvenlik ve gizlilikle ilgili endişeler var mı?

Birçok kullanıcı, uygulamanın kişisel verileri kullanmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve uygulamanın perşembe günü AB'de bu nedenle ve Dijital Piyasalar Yasası'nın uygulanması nedeniyle başlatılmadığına dair raporlar ortaya çıktı.

Uygulamanın kullanıcılardan topladığı verileri nasıl kullanacağına dair belirsizlik devam ediyor.

Ancak birçok kişi, "Threads'ta paylaştığınız her şey bize aittir" tweet'ini atan Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey de dahil olmak üzere, uygulamayla ilgili iddia edilen risklere dikkat çekti.

Bu riskler arasında, uygulamanın mali bilgiler, iletişim bilgileri ve internet tarama geçmişi de dahil olmak üzere verileri toplaması ihtimali bulunuyor.

Twitter'ın şu anki sahibi Elon Musk, Salı günü yayımlanan tweet'e sadece "doğru" diyerek yanıt verdi.
 


Sosyal medya kullanıcıları uygulama hakkında ne dedi?

Ünlüler şimdiden Threads'e akın ederken, şarkıcı Shakira "Hoş geldin Threads" şeklinde bir gönderi paylaştı.

Şef Gordon Ramsay, "Bu, kuzu sosunu bulduğum yer mi?" şeklinde bir yorumda bulundu.

İş adamı Richard Branson, "Threads, hadi hazır ol ve başla" şeklinde bir mesaj paylaştı.

Bazıları ise yeni uygulamayla ilgili umutlarını paylaştı veya Twitter yerine yeni bir sosyal medya platformunu kullanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Birisi, yoga pozu veren mitolojik bir yaratığın karikatürünü "Twitter'da üç saniye olmamak böyle bir duygu" yorumuyla paylaştı.

Ancak Twitter kullanıcılarının çoğunluğunun yeni uygulamaya pek sıcak bakmadığı görünüyor.

Nitekim, kullanıcıların "Threads'ı beş dakika denedikten sonra Twitter'a geri döndüklerini" söyleyen bir tweet binden fazla beğeni aldı.

 

 

Independent Arabia, AP

DAHA FAZLA HABER OKU