AB'nin yeşil enerji hedeflerini tutturması için yılda 700 milyar euro gerekiyor

Avrupa Komisyonu'nun raporunda yatırım çağrısı yapıldı

Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkelerinden Almanya yeşil enerjiye geçiş planı kapsamında nükleer santrallerini kapatmıştı (Reuters)

Avrupa Komisyonu, bölge ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeşil enerjiye geçiş hedeflerine ulaşabilmesi için yılda 700 milyar eurodan fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Avrupa Komisyonu'nun 2023 Stratejik Öngörü Raporu'nda, "Yeşil Anlaşma ve REPowerEU planlarında yer alan hedefleri gerçekleştirmek için yıllık 620 milyar euro ek yatırıma ihtiyaç duyulacak. Ayrıca Net Sıfır Endüstri Yasası kapsamındaki hedefler için 2023-2030 periyodunda yıllık 92 milyar euro bütçe gerekecek" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komisyon'un öngörü raporu, AB'nin hedeflerine ulaşma kapasitesini analiz etme işlevi taşıyor.

Raporda üye ülkelerin bütçelerinin geçiş süreci için belirgin bir rol oynayacağı ifade edildi. Raporda ayrıca aşırı hava olaylarının halihazırda ciddi ekonomik kayıplara yol açtığı belirtildi.

Avrupa Birliği, 2021-2027'de toplam bütçesinin en az yüzde 30'u olan 578 milyar euroluk kaynağı iklim kriziyle mücadeleyle ilgili adımlara harcayacağını taahhüt etmişti.


AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, onlarca yıldır devam eden tedarik zinciri ve yasal düzenlemeleri ters yüz edecek düzenlemeleri içeren Yeşil Anlaşma yoluyla AB ekonomisini "karbonsuzlaştırmayı" kendi döneminin temel görevi ilan etmişti.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, düzenlediği basın toplantısında Avrupa'nın hedeflerine ulaşmak ve küresel yarışta önde kalmayı sürdürmek için bir yatırımlar bölgesine dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Sefcovic, "Avrupa Yatırım Bankası yeşil enerji, biyoteknoloji ve ham madde gibi kilit alanlardaki stratejik yatırımlara daha güçlü destek vermeli" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Reuters, Energy News 

DAHA FAZLA HABER OKU