Somali: Puntland’de 9 IŞİD lideri teslim oldu

Askeri operasyonlarda aralarında Sudan, Suriye ve Etiyopya uyrukluların bulunduğu 9 IŞİD lideri yakalandı

Puntland’de yakalanan IŞİD liderleri. Fotoğraf: Somali resmi haber ajansı

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Eş Şebab terörist örgütünü işgalci olarak nitelendirirken, Somalili yetkililer ülkesinin doğusunda yer alan özerk Puntland’ın kuzeyinde terör örgütü IŞİD'in 9 liderinin gözaltına alındığını duyurdu. Şarku’l Avsat’ın Somali resmi haber ajansı SONNA’dan aktardığı habere göre Puntland’in bazı bölgelerine düzenlenen askeri operasyonlarda aralarında Sudan, Suriye ve Etiyopya uyrukluların bulunduğu 9 IŞİD lideri yakalandı.

Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud “Halkın, ülkelerini işgal eden, hayatlarını felç eden, sevdiklerini katleden ve dinlerini tahrif eden teröristlerin farkında olduğunu” ifade ederek, operasyonun ikinci aşamasında terörün kökünün kazınacağını umduğunu dile getirdi. Somali Cumhurbaşkanı 63. Bağımsızlık Günü münasebetiyle önceki gün başkent Mogadişu’daki bir stadyumda yaptığı açıklamada, teröristlerin halka mal, özgürlük ve ibadet hakkı tanımadıklarını dile getirerek, camilerin yıkılıp, cemaat liderlerinin öldürüldüğünü dikkati çekti.

Somali ordu güçlerinin daha önce Afrika Birliği Geçiş Misyonu (ATMIS) Barış Gücü’nün konuşlandığı üslere tesliminin Somali'nin “teröre karşı savaşın sonuna” yaklaştığını gösterdiğine değinen Şeyh Mahmud, hükümet ile halk arasındaki istişarenin ülkenin ilerlemesinin temeli olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı, hükümetin ekonomik büyümeyi teşvik etmeye, yolsuzlukla mücadeleye, güvenliği sağlamaya, anayasayı tamamlamaya ve ekonomik altyapıyı güçlendirmeye öncelik verdiğini söyledi. Ayrıca, Somali halkının ülkenin bağımsızlığı ve birliğinde oynadığı tarihi role övgüde bulunarak, federal hükümetin sorunları çözmeye hazır olduğunu vurguladı.

Diğer yandan Jubaland Özerk Yönetimi Başkanı Ahmed İslam, Kenya Genelkurmay Başkanı Francis Omondi Ogola ile Kismayo'da yaptığı görüşmede, güvenlik meselelerini, özellikle ülkeyi terör gruplarından kurtarma operasyonunun ikinci aşamasını ele aldı.

Afrika Birliği Geçiş Misyonu ATMIS güçleri, Somali'den çekilme sürecinin ilk aşamasını tamamlayarak, Mogadişu'nun çevresindeki Adali, Hacı Ali, Mertago, Arbo, El-Cezire ve Gedo vilayetinin Aboudwaq ilçesindeki Greeli bölgelerindeki üslerini orduya teslim etti. Somali’den ayrılan ATMIS askeri sayısı 2 bini geçti.

Eş Şebab terör örgütü, kendisine bağlı yerel bir radyoda yayınladığı bir bildiride, üyelerinin "Somali ile Kenya arasındaki ortak sınırda bulunan Kenya askeri üssüne planlı bir saldırı" olarak tanımladığı eylemi başlattığını duyurdu. Ayrıca, örgüt unsurlarının, Dobley bölgesi yakınlarındaki Dajelimo köyünde bulunan üssün ve tüm köyün kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU