Mike Pence: İran rejimi bugün en zayıf olduğu dönemde

Pence “Hiçbir baskıcı rejim sonsuza kadar devam edemez” dedi

Mike Pence ve Meryem Recavi, dün Halkın Mücahitleri Örgütü'nün Paris'teki yıllık konferansına katıldılar. Fotoğraf: AFP

Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “İran rejimi hiçbir zaman bugün olduğundan daha zayıf olmamıştı” diyerek asıl endişesinin, ‘her geçen gün zayıflayan rejim üzerindeki zayıf kontrolün sürmesi olduğunu’ belirtti.

Yaklaşan başkanlık seçimleri için potansiyel Cumhuriyetçi adaylardan biri olan Pence, İran'ın en önde gelen muhalefet grubu olan Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (HMÖ) cumartesi akşamı (Paris'in kuzeyindeki) Auvers-sur-Oise banliyösünde gerçekleştirdiği yıllık konferansta konuştu. Konferansa Pence’in yanı sıra eski İngiltere Başbakanı Liz Truss ve eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı.

Konuşmasında “Hiçbir baskıcı rejim sonsuza kadar devam edemez” diyen Pence, “Nasıl ki özgür dünya Ukrayna'yı desteklemek zorunda ise ABD de İran halkını tiranlığa karşı destekleyecektir” ifadelerini kullandı. Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) haberine göre Paris'teki konferans sırasında çok sayıda Ukrayna bayrağı asıldı. HMÖ'nün siyasi kanadı İran Ulusal Direniş Konseyi (İUDK) Başkanı Meryem Recavi, “molla rejiminin yatıştırılması, İran halkının daha fazla kan dökmesine ve direnişimizin infaz listelerinin uzamasına ve hapishanelerin dolmasına yol açabilir” dedi.

AFP’nin haberine göre HMÖ’nün yıllık konferansı, geçtiğimiz eylül ayında Mahsa Amini'nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından ölümüyle başlayan İran'daki protestoların bastırılmasına karşı harekete geçmeyi amaçlıyordu.

Recavi, konuşmasında, “(İran’ın Dini Lideri Ali) Hamaney'i Şah diktatörlüğünün kaçınılmaz düşüşünden korumak işe yaramayacak, dini diktatörlük çökmek üzere” ifadelerini kullandı. Konferansa katılan eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ise uluslararası toplumun molla rejimine yönelik tüm dikkatinin şu an nükleer anlaşmaya yöneldiğini, ancak bu süre zarfında yani 2022 ve 2023 yıllarında İran’da yaklaşık bin gencin idam edildiğini söyledi. Halen Avrupa Parlamentosu milletvekilli olan Verhofstadt, Tahran'a ‘daha sert yaptırımlar uygulanması’ çağrısında bulundu. Verhofstadt, şu an yalnızca 216 İranlı yetkiliye yaptırım uygulandığına işaret etti. Öte yandan konferanstan saatler önce, binlerce HMÖ destekçisi Paris'te bir gösteriye katıldı.

Fransız yargısı, polisin gerginliğin körüklenmesi ve saldırıların yaşanması korkusuyla HMÖ'nün cuma günü toplanmasına izin vermemesinin ardından cumartesi günü Paris'te bir miting düzenlemesine izin verdi.

Birçok göstericinin elinde ortasında yeşil, beyaz ve kırmızı renklerde, kılıcını kaldıran bir aslan ve güneşin yer aldığı bir sembol bulunan İran bayrağı vardı.

Almanya, Polonya ve İskandinav ülkelerinin plakasını taşıyan onlarca otobüsten anlaşıldığı üzere Avrupa'nın dört bir yanından göstericiler Paris’te toplandı. Bazı araçların ön camlarına HMÖ'nün çağrısı üzerine ‘İran'ı Özgürleştir’ yazan pankartlar asıldı.

Öte yandan İran İstihbarat Bakanlığı, Arnavutluk polisinin başkent Tiran yakınlarında HMÖ destekçilerinin bulunduğu en büyük kampa baskın düzenlemesinden bir hafta sonra, teşekkür eden bir yazılı açıklama yayınladı.

Bakanlık açıklamasında, HMÖ'yü ‘ülkenin bazı bölgelerinde terör eylemleri hazırlamakla’ suçladı. Açıklamada, “Alınan güvenlik önlemleri, birkaç zararlı eylem dışında terör saldırılarını engelledi” denildi.

İran resmi haber ajansları tarafından aktarılan açıklamada, Mazenderan eyaletinin 4 şehrinde çok sayıda devlet dairesine molotof kokteyli saldırısı düzenlediği belirtildi.

Arnavut yetkililer, 20 Haziran'da ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgalinin ardından varılan bir anlaşma çerçevesinde HMÖ üyelerinin on yıldır kaldığı bir siteye baskın düzenledi. Arnavut polisi, operasyonda 200 bilgisayara el koyduğunu belirtti.

HMÖ, baskın sırasında bir HMÖ üyesinin öldürüldüğünü duyururken Tiran, bu açıklamayı yalanladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU