Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Sadece Rusya beni öldürmek istiyor, geri kalan herkes Putin'in peşinde

"Direnmezsek III. Dünya Savaşı çıkacak"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşta, Ukrayna'nın karşı saldırısıyla çatışmalar yeniden yoğunlaştı (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e söyleşisinde, savaşla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Zelenski, Rus paralı asker şirketi Wagner'in 24 Haziran'da Kremlin'e karşı başlattığı ve 36 saat süren isyana dair "Sadece Rusya beni öldürmek istiyor. Geri kalan herkes Vladimir Putin'i öldürme peşinde" dedi.

Ukrayna lideri, cephede bugüne dek 21 bin Wagner savaşçısının öldürüldüğünü, 80 bininin de çatışmalarda yaralandığını ileri sürdü. Wagner ise kendi kayıplarına dair herhangi bir açıklama yapmadı. 

Zelenski, Rusların bir süredir Zaporijya'daki nükleer santrale saldırı düzenlemeyi planladığını da savunarak, "Orayı havaya uçurup radyasyon yayılmasına neden olacaklar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'in artık daha radikal yollara başvurmayı tercih ettiğini öne süren Zelenski, "Bizi haritadan silmek istiyorlar" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna lideri, karşı saldırıda özellikle Rus askerlerin Bahmut civarına döşedikleri mayınlar nedeniyle zorluk yaşadıklarını da belirtti. Zelenski "Halkımız bizim hazinemiz. Askerlerimizi göz göre göre ölüme gönderemeyiz" dedi.

Karşı saldırının daha etkili olabilmesi için Batılı ülkelerden silah taleplerini yineleyen Zelenski, NATO üyeliği konusuna da değindi. 

Ukrayna lideri, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesinde, birliğe katılacaklarına dair garanti verilmesini istedi. 

NATO'nun kendileri için güvenliği sağlayacak en iyi seçenek olduğunu savunan Zelenski, "Eğer Ukrayna direnmezse ve Rusya, Polonya'ya veya Baltık ülkelerine doğru ilerlerse, o zaman III. Dünya Savaşı çıkar" dedi.
 


Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da geçen hafta Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a verdiği söyleşide, Rusya'yla savaşın bitmesinin ardından NATO'ya alınacaklarına dair garanti sağlanmasını istemişti. 

Reznikov, Ukrayna'nın "NATO'nun doğu kanadında bir kalkan görevi gördüğünü" söyleyerek, bu kalkanın aşılması halinde Rusya'nın Baltık ülkelerini hedef alacağını savunmuştu.


Independent Türkçe, El Pais, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU