Rusya'daki isyanı durduran Belarus lideri Lukaşenko: Wagner eğitmenlerine kapımız açık

Rusya'da Wagner lideri Prigojin'in medya grubu da kapatıldı

Wagner askerleri, ayaklanmada tanklarla sokaklara inmişti (Reuters)

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu savaşçılarını orduya eğitim vermeleri için ülkeye davet etti.

Lukaşenko, cuma günü yaptığı açıklamada "Wagner eğitmenleri gelip bilgi ve deneyimlerini bize aktarmak isterlerse onlara kapımız açık" dedi.

Belarus lideri, Wagner savaşçılarını uzun süredir tanıdığını belirterek, şunları söyledi: 

Bu kişiler, normal bir medeniyet kurmak için dünyanın her yerinde savaştı. Batı ise onlardan ölesiye nefret ediyor.

Lukaşenko, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin Ukrayna'dan sonra şimdi de Polonya'yı silahlandırarak burayı bir "askeri eğitim bölgesi" gibi kullanmaya başladıklarını öne sürdü.

68 yaşındaki lider, "Dünyanın en saldırgan ve maalesef en güçlü ülkesi olan ABD için başka bir kale daha yaratılıyor" dedi. 

Washington, bu hafta NATO üyesi Polonya'ya toplamda 15 milyar dolarlık Patriot füzesi satılacağını duyurmuştu. Polonya tarihindeki en büyük silah anlaşması, Kremlin'in Belarus'ta nükleer silah konuşlandırmasının ardından gerçekleşmişti.

Wagner ayaklanması

Lukaşenko'nun açıklamaları, Rusya'yı ayağa kaldıran Wagner isyanının yankıları sürerken geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

23 Haziran gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ertesi gün ele geçirmişti.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, buradan başkent Moskova'ya yürüyeceklerini açıklamış fakat daha sonra Lukaşenko'nun devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul etmişti. Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirirken, Kremlin de Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirmişti. 

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemişti. Lukaşenko ise salı günkü açıklamasında Wagner liderinin Belarus'a ulaştığını söylemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "vatana ihanet" diye nitelediği kalkışmanın ardından Wagner savaşçılarına Belarus'a sürgüne gitme ya da silah bırakarak ailelerine dönme seçeneği sunmuştu.
 


Prigojin'in medya grubu da kapatıldı

Öte yandan Rus devletinin haber ajansı TASS, cuma günü Prigojin'in St. Petersburg'da faaliyet gösteren medya grubu Patriot'ın kapatıldığını da duyurdu. 

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) bu medya kuruluşuna bağlı haber sitelerine erişimi yasakladığı bildirildi. 


Independent Türkçe, CNN, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU