Fransa'da protestolar 5. geceyi geride bıraktı: Polisin öldürdüğü gencin cenaze töreni düzenlendi

Protestoların başından beri yaklaşık 3 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor

Salı günü başkent Paris'te başlayan protestolar, ülke geneline yayılıyor (AP)

Fransa'da şiddetli protestolar devam ederken, trafik kontrolü sırasında polis tarafından başından vurulan 17 yaşındaki Nael M. adlı gencin cenazesi düzenlendi.

Cezayir ve Fas asıllı Nael'in cenazesine katılanlar, 1 Temmuz Cumartesi günü Paris'in Nanterre banliyösündeki bir camiden mezarlığa doğru kalabalık bir alay oluşturdu.

Buna rağmen, cumartesi gecesi protestoların şiddet dozunda görece azalma yaşandı. Hükümet yetkilileri, protestoların 5. gecesindeki bu göreli sakinliği güvenlik güçlerinin "kararlı duruşuna" bağladı.

Yetkililer Paris sokaklarına dün 45 bin polisin yerleştirildiğini ifade ediyor. 

Önceden planlanan Almanya ziyaretini protestolar nedeniyle iptal eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ebeveynlere ve çocuklara sosyal medyadaki tartışmaların etkisinde kalmamaları ve şiddeti kışkırtmamaları çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, şehir merkezinde sağlanan bu kısmi sakinliğin aksine banliyöler şiddetli eylemlere sahne olmaya devam etti.

L'Hay-les-Rose Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun'ın evi yanan bir araçla hedef alındı.

Jeanbrun, Twitter'dan yaptığı açıklamada, evine alev alan bir araçla girildiğini belirterek, "Eşim ve çocuklarım şokta ve yaralandılar. Katiller" ifadelerini kullandı.

Kitlesel protestolar, Nael'in 27 Haziran'da trafik kontrolü sırasında polis tarafından öldürülmesinin ardından başlamıştı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Nael'i öldüren ve kimliği açıklanmayan 38 yaşındaki polis memuru iki gün önce tutuklanmıştı. Nanterre Savcılığı, polisin kasten adam öldürme suçundan yargılanacağını duyurmuştu. 

Güvenlik kameralarına yansıyan olayda iki polis memurunun Nael'in aracının yanında durduğu, memurlardan birinin silahını Nael'e doğrulttuğu görülüyor.

Gencin annesi bu hafta France 5 televizyonuna oğlunu vuran polise öfkesini şu sözlerle ifade etti:

Arap görünümlü küçük bir çocuk gördü, canına kıymak istedi.

Geçen yıl da Fransız polisi trafik cezalarına uymadığı söylenen 13 kişiyi öldürmüştü. Bu yıl, Nael dahil üç kişi de benzer koşullar altında hayatını kaybetti. Yorumculara göre, Nael'in ölümü bardağı taşıran son damla oldu.

Sık sık yağma olayları yaşanan protestolarda polisin sert müdahalede bulunduğu bazı göstericiler de ağır yaralandı.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde polislerin darbesine maruz kalan bazı eylemcilerin yere düştüğü ve bayıldığı görüldü.

Protestoların başlamasından bu yana Fransız polisinin yaklaşık 3 bin kişiyi gözaltına aldığı tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, ABC News, Mint, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU