Japonya kadınların güçlenmesiyle ilgili G7 zirvesine erkek temsilci yolladı

"Diğer temsilciler, toplantıya katılan tek erkek olmama rağmen bana destek verdi"

Zirvede cinsel şiddet, LGBT+ hakları ve cinsiyetler arası ekonomik dengesizlik konuşuldu (AFP)

G7 Liderler Zirvesi'ne bu yıl ev sahipliği yapan Japonya'da geçen hafta sonu boyunca cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesiyle ilgili bir toplantı yapıldı.

G7 ülkelerinin temsilcilerinin katıldığı zirveye ev sahibi damga vurdu. Japonya, zirveye başkanlık da edecek temsilci için bir erkek seçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Masanobu Ogura zirvedeki tek erkek temsilci oldu. Nasıl hissettiği sorulan Ogura, dünyada toplumda cinsiyet eşitliğine dair hevesli erkek liderlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Japon temsilci, zirvenin ardından yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Etkinlikte Japonya'nın kadınları siyasi arenaya teşvik etmede yavaş ilerlediğini ancak bu tür hamlelerin ivme kazanmaya başladığını açıkladım. Diğer temsilciler, toplantıya katılan tek erkek olmama rağmen bana destek verdi.

Time dergisi, Ogura kararının ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki eksikliklerini yanısttığını yazdı. 

Dünya Ekonomik Forumu'nun geçen hafta yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Japonya, 146 ülke arasından 125. oldu. Japonya, G7 ülkeleri arasında en düşük sırada yer alıyor.

Endekse göre Japonya'da kadınların siyasete katılımı 2017'den beri geriliyor. Japonya parlamentosunun yaklaşık yüzde 90'ı erkeklerden oluşuyor. 

Ülkede halka açık şirketlerin yöneticilerinin sadece yüzde 11,4'ü kadın. Başbakan Fumio Kişida, bu oranı 2030'a kadar yüzde 30'a yükseltmeyi amaçlıyor.

Raporda cinsiyet eşitsizliği ekonomik katılım ve fırsat, eğitimsel kazanımlar, sağlık ve hayatta kalma ve siyasi yetkilendirme olmak üzere 4 alanda analiz ediliyor.

Maldivler, Japonya, Ürdün, Hindistan ve Tunus'tan sonra 129'uncu sırada yer alan Türkiye'yi, Nijerya, Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Mısır takip ediyor. Listenin ilk sırasındaki İzlanda'yı Norveç ve Finlandiya izliyor.

 

Independent Türkçe, TimeJapan News

DAHA FAZLA HABER OKU