Satranç dünyasını sarsan olay sonuçlandı: 100 milyon dolarlık dava reddedildi

Niemann'ın avukatları, karara itiraz edeceklerini söyledi

Uluslararası Satranç Federasyonu, Carlsen (solda) ve Niemann (sağda) arasındaki müsabakada hile yapıldığı iddialarına yönelik 29 Eylül'de soruşturma başlatmıştı (Saint Louis Chess Club) 

ABD'li satranç oyuncusu Hans Niemann'ın, kendisini hile yapmakla suçlayan Norveçli satranç ustası Magnus Carlsen'a açtığı tazminat davası mahkeme tarafından reddedildi. 

Missouri eyaletindeki Doğu Bölgesi Mahkemesi'nden salı günü yapılan açıklamada, Niemann'ın iddialarının dayanaktan yoksun olduğu belirtilerek, tazminat davasının reddedildiği bildirildi.

Carlsen'ın avukatı Craig Reiser, mahkemenin kararından memnuniyet duyduklarını söyledi. Niemann'ın avukatlarıysa davanın bölge mahkemesinde görüldüğüne işaret ederek, eyalet mahkemesine başvurup karara itiraz edeceklerini belirtti. 

20 yaşındaki Niemann, Carlsen'a ve ünlü çevrimiçi satranç platformu Chess.com'un baş satranç yetkilisi Danny Rensch'e karşı 20 Ekim'de 100 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li satranç ustası, 32 yaşındaki Carlsen'ın şirketi Play Magnus Group'la Twitch yayıncısı ve satranç oyuncusu Hikaru Nakamura'dan da tazminat talep etmişti.

Niemann, şikayetinde Carlsen, Rensch ve Nakamura'nın kendisini hileyle suçlayarak itibarını zedelediğini ve kariyerine büyük zarar verdiğini savunmuştu.

Satranç dünyasını sarsan dava, 4 Eylül'de Missouri'de düzenlenen prestijli Sinquefield Kupası'nda Carlsen ve Niemann arasındaki müsabakanın ardından gelmişti. 

Carlsen'ın maç sırasında aniden oyundan çekilmesi büyük şaşkınlık yaratmış, bunun üzerine Niemann'ın üzerinde bazı cihazlar taşıyarak hile yaptığı söylentileri ortaya atılmıştı.

Niemann ise bugüne kadar yüz yüze karşılaştığı hiçbir rakibine karşı hile yapmadığını savunmuş fakat gençken Chess.com'da resmi olmayan oyunlarda hileye başvurduğunu itiraf etmişti. Bunun üzerine platform, oyuncuyu sitedeki turnuvalara katılmaktan men etmişti.

Carlsen, daha sonra Niemann'ı açıkça hile yapmakla suçlamıştı. Chess.com'la çalışan Nakamura da sosyal medyada ürettiği içeriklerle, Carlsen'a destek vererek Niemann'ın hile yaptığını iddia etmişti.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU