Putin, Wagner isyancılarının pilotları öldürdüğünü doğruladı

Wagner lideri Prigojin ise "Ukrayna'yı 24 saatte alabilirdik" dedi

Wagner savaşçıları, ayaklanmada sokaklara tanklarla inmişti (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner isyanının ardından yaptığı ilk ulusa seslenişte, ayaklanma sırasında Rus pilotların hayatını kaybettiğini doğruladı.

Putin, "Ölen kahraman pilotların cesareti ve fedakarlığı Rusya'yı trajik ve yıkıcı sonuçlardan kurtarmıştır" diyerek yaşamını yitiren askerleri andı.

Cuma gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ertesi gün ele geçirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmeleri yakından takip eden Rus bloggerlar, buradaki çatışmalarda Rus ordusuna ait üç Mi-8 MTPR model helikopterin ve bir İlyuşin İl-18 model uçağın Wagner askerleri tarafından düşürüldüğünü, 13 pilotun da hayatını kaybettiğini yazmıştı. 

Putin, kaç pilotun yaşamını yitirdiğine ya da olayın detaylarına dair bilgi paylaşmadı. 

Rus lider, Savunma Bakanlığı'yla sözleşme imzalamayan Wagner savaşçılarının Belarus'a gidebileceğini ya da silah bırakma şartıyla ailelerine dönebileceğini söyledi.

Ukrayna savaşında Rus müzakere ekibinde yer alan siyasetçi Leonid Slutski ise olaya karışan Wagner savaşçılarının cezalandırılması gerektiğini savunarak, "Pilotları, yani silah arkadaşlarını öldüren isyancıların affedilmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan başkent Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti.
 


"Ustalık dersi"

Wagner lideri, isyanın ardından yaptığı ilk açıklamasında, ayaklanmayı "ustalık dersi" diye niteledi.

Geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta Savunma Bakanlığı'yla uzun süredir yaşadıkları mühimmat tedariki sorununu hatırlatan Prigojin, ayaklanmanın bir protesto olduğunu ve asla Putin'i devirmeyi amaçlamadıklarını savundu. 

Ancak Prigojin, Kremlin'in Ukrayna savaşındaki stratejisini tekrar eleştirerek, en başta Wagner askerlerine izin verilseydi, operasyonun 24 saatte tamamlanabileceğini ileri sürdü. Wagner lideri şöyle konuştu:

24 Şubat 2022'de Rus birliklerinin başlangıç noktasından Kiev'e kadar olan mesafeye eşdeğer bir yolu 24 saatte kat ettik. Eğer işgal, Wagner kadar iyi eğitime, morale ve hazırlık seviyesine sahip bir birlik tarafından başlatılmış olsaydı, o zaman belki de özel askeri operasyon 24 saat sürerdi.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC, Wagner birliklerinin Prigojin'in ayaklanmayı sonlandırma kararından memnun olmadığını bildirdi. 

Wagner savaşçılarının ve yakınlarının kullandığı Telegram hesaplarındaki paylaşımları inceleyen BBC ve ABD fonlu Özgür Avrupa Radyosu, savaşçıların öfkeli olduğunu aktardı. 

Buna göre 200 bin kişilik bir Telegram kanalına üye olan bir Wagner askeri, Prigojin'e ithafen "Bu aptal kel, Wagner'i kendi elleriyle yok etti" diye yazdı.

İsyanda yer alan bir Wagner askerinin yakını olduğunu savunan bir kişiyse "Askerler ihanete uğradı. Prigojin'e güvenmiştim ama yaptığı onursuzcaydı" ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe, Telegraph, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU