Ukraynalı askerler Wagner isyanının cephe hattını nasıl etkilediğini anlattı

"Rusya bizi kontrol dışına çıkarmak için her yolu deniyor"

Wagner lideri Yevgeni Prigojin Rusya'da silahlı isyan başlatarak Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un istifalarını istemişti (AFP)

Pazar günü cephe hattından dönen Ukraynalı askerler, Wagner'in Rusya'daki isyanının Bahmut çevresindeki çatışmaları ciddi bir şekilde etkilemediğini söyledi.

AFP'ye konuşan 26 yaşındaki Nazar isimli asker, "Birçok kişi, birçok asker, Rus sirkinin hala burada olduğunu çok iyi anlıyor. Bir yere gitmediler. Aynı pozisyonlarda kaldılar" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut kasabasının kontrolü aylar süren çatışmaların ardından Rus güçlerine geçmişti. Wagner askerlerinin ele geçirdiği kasaba çevresindeki çatışmalar ise halen devam ediyor.

Wagner'in isyanının gündeme oturmasındaki amaçlardan birinin Ukrayna birliklerini yanıltmak olduğunu söyleyen Nazar, "Rusya bizi kontrol dışına çıkarmak için her yolu deniyor. Buna sosyal medyada yayılan sahte haberler de dahil" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahmut'ta çatışmaların sürdüğünü belirten Nazar, "Şimdi Bahmut yönünden dönüyoruz. Klişivka ve Bahmut bölgelerinde çatışmaların sürdüğünü söyleyebiliriz. Rusya dün saldırdığı gibi bugün de saldırılarına devam ediyor" dedi.

İsmini vermek istemeyen ancak 6 aydır bölgede savaştığını söyleyen bir başka askerse, Wagner güçlerinin ve mahkumlardan oluşturulan Storm Z birliklerinin bölgede savaşmayı sürdürdüklerini söyledi.

Bahmut yakınlarında yaralı askerlerin tedavisi için kullanılan bir tıbbi merkezde görev yapan Ukraynalı bir cerrah olan Dimitro ise son günlerde yaralı sayısında artış olduğunu söyledi.

Dimitro, "Son iki ya da üç günde, bizim tarafımızdaki vaka sayılarında artış var. Çünkü Rus domuzlarına saldırıyoruz. Bu bir dalga gibi. Çünkü saldırı periyodunda daha fazla vakayla karşılaşıyoruz. Günde ortalama 60 ila 80 vaka oluyor" diye konuştu.

Sivil yaşamında bir dişçi olan Nazar ise Rusların artık Ukrayna askerlerini esir almadığına dikkat çekerek, "Önceden, eğer birilerini canlı yakalayabiliyorlarsa yakalıyorlardı. Şimdi sadece öldürmek için ateş ediyorlar" şeklinde konuştu.

Şoygu'dan cephe hattına "şüpheli" ziyaret

Wagner'in isyanıyla ilgili cephe hattında yaşanan önemli gelişmelerden bir diğeri de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun bu sabah servis edilen görüntüleri oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi iletişim kanallarından yayımlanan görüntülerde Şoygu'nun Ukrayna'daki birlikleri ziyaret ettiği ifade edildi.


Wagner isyanının hedefindeki isimlerden biri olan Şoygu, bu ziyaretle birlikte isyanın ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı ancak isyan hakkında konuşmadı.

Ancak bazı Rus askeri bloggerları Telegram'dan yaptıkları paylaşımlarda, Sergey Şoygu'nun cuma günü Ukrayna sınırındaki Belgorod kentini ziyaret ettiğini ve bu görüntülerin o ziyarete ait olabileceğini öne sürdü. 

Şoygu'nun Belgorod ziyareti Wagner isyanından önce gerçekleşmişti.

Ukrayna: 130 kilometrekare alan ele geçirildi

Ukrayna yönetimi karşı taarruz harekatının başlangıcından bu yana güney cephesinde 130 kilometrekarelik bir alanın Rus güçlerinden geri alındığını açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, "Geçen hafta boyunca güneydeki durumda belirgin bir değişiklik olmadı" ifadelerini kullandı.

Maliar, cephe hattının doğu bölümündeki Liman, Bahmut, Avdivka ve Maryinka bölgelerindeyse geçen hafta boyunca 250'den fazla çatışmanın yaşandığını söyledi.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU