Titan patlaması: Suç işlenip işlenmediğini görmek için ana gemideki ses kayıtları inceleniyor

5 kişiyi taşıyan turistik denizaltı, 18 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda patlamıştı

Atlas Okyanusu'nda patlayan tur şirketi OceanGate Expeditions'a ait Titan adlı denizaltıyla ilgili yürütülen soruşturma sürüyor.

Kanada'nın Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (Transportation Safety Board of Canada/TSB), araçta neler yaşandığını ve herhangi bir suç işlenip işlenmediğini belirlemek için ana gemideki ses kayıtlarının incelendiğini duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TSB Başkanı Kathy Fox, cumartesi CNN International'a gelecekte bu tür olayların yaşanma ihtimalini düşürmek için nelerin yapılması gerektiğini öğrenmek istediklerini söyledi.

Polar Prince'in sefer veri kaydedicisini ve diğer sistemlerdeki bilgileri topladıklarını belirten Fox, ses kayıtlarının yararlı olabileceğini vurguladı. TSB Başkanı, soruşturmanın herhangi bir suçlama yöneltmeyi amaçlamadığının altını çizdi.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nden müfettiş Kent Osmond, aynı günkü açıklamasında cezai soruşturma gerekip gerekmediğini belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.

ABD Sahil Güvenliği ise soruşturma için uluslararası çalışma grubu kurulduğunu dün duyurdu. Grupta ABD Sahil Güvenliği, ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu, Kanada Ulaştırma Güvenliği Kurulu, Fransa Deniz Kazaları Soruşturma Kurulu ve Birleşik Krallık Deniz Kazası Soruşturma Şubesi'nden müfettişlerin bulunduğu açıklandı.

ABD Sahil Güvenliği'nden Yüzbaşı Jason Neubauer, kurtarma operasyonlarının devam ettiğini ve kaza mahallinin haritasını çıkardıklarını bildirdi.

Neubauer, çalışma grubunun gerektiğinde hukuki veya cezai yaptırımların uygulanması için savcılara tavsiye verebileceğine dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Titan adlı derin deniz aracı, 1912'de buz dağına çarparak batan Titanik'in Atlas Okyanusu'ndaki enkazına turistik amaçla sefer yapıyor.

5 kişiyi taşıyan turistik denizaltı, 18 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.

ABD Sahil Güvenlik Birimi, 22 Haziran'da Titan'a ait parçalar bulmuş ve aracın "feci şekilde patladığını" duyurmuştu. 

Denizaltında hayatını kaybettiği düşünülen Britanyalı milyarder ve maceracı Hamish Harding, Pakistanlı işinsanı Shahzada Dawood ve Dawood'un oğlu Süleyman'ın yanı sıra OceanGate Expeditions'ın CEO'su ve kurucusu Stockton Rush ve Fransız dalgıç pilotu Paul-Henri Nargeolet'tin cansız bedenleriyse bulunamadı.

 

Independent Türkçe, CNN International, AP

DAHA FAZLA HABER OKU