Titan'ın sahibi yolculuğu böyle pazarlıyormuş: "Karşıdan karşıya geçmekten daha güvenli"

Bir yatırımcı OceanGate Expeditions'ın CEO'suna güvenlikle ilgili endişelerini ilettiğini fakat kendisine güvence verildiğini iddia ediyor

(AP)

OceanGate CEO'sunun ABD'nin Las Vegas kentinden bir yatırımcıyı, şirketin ölümcül deniz gözlem aracıyla indirimli bir ücret karşılığında Titanik'e yolculuk yapmaya ikna etmeye çalıştığı ve bunun ne kadar güvenli olduğuna dair endişe verici iddialarda bulunduğu kısa mesajlarla ortaya çıktı.

Las Vegaslı yatırımcı Jay Bloom bir Facebook gönderisinde şirketin CEO'su ve kurucusu Stockton Rush'ın Titan adlı deniz gözlem aracında kendisine yer ayırma teklifini güvenlik kaygıları nedeniyle geri çevirdiğini açıkladı.

Bloom gönderisinde, yolculukta kendisine katılması planlanan oğlu Sean'la kendisi için duyduğu güvenlik endişelerini dile getirdiği, ölümcül geziden birkaç ay önce Rush'la aralarında geçen mesajların ekran görüntülerini paylaştı.

Yatırımcı şöyle yazdı:

Güvenlik endişelerimi dile getirdim ve Stockton bana 'Risk olduğu belli ama helikopterle uçmaktan ve hatta tüplü dalıştan çok daha güvenli' dedi. Söylediklerine gerçekten inandığına eminim. Ama çok yanılıyordu.

The Independent'ın Titan adlı denizaltıyla ilgili son gelişmeleri paylaştığı sayfasını buradan takip edebilirsiniz.

Bloom kısa mesajlarda Rush'a oğlunun, dev bir kalamarın ya da ispermeçet balinasının deniz gözlem aracına saldırması gibi "aptalca" tehlikelerden endişe duyduğunu söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık Rush, Bloom'a bunun güvenli olduğunu ve seyahat edecekleri su derinliğindeki yoğun basınç nedeniyle ne ispermeçet balinasının ne de dev bir kalamarın kendilerine ulaşabileceğine dair güvence veriyor.

Rush, Bloom'a attığı mesajda, "35 yıldır askeri olmayan bir denizaltıda yaralanma bile olmadı" diye yazıyor.

Bloom, Rush'ı en son mart başlarında birlikte Luxor'daki Titanik Sergisi'ne gittiklerinde gördüğünü söyledi.

Las Vegaslı yatırımcı şöyle ekledi:

Daha sonra Luxor'ın yemek alanındaki öğle yemeğinde güvenlik de dahil dalış hakkında konuştuk. Rush, dalışın karşıdan karşıya geçmekten daha güvenli olduğuna kesinlikle ikna olmuştu.

Nihayetinde Bloom ve oğlu programlarındaki çakışmalar nedeniyle geziden çekilmiş.
 


Bloom, Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Yerlerimiz Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman Dawood'a gitti" dedi.

Rush, Shahzada Dawood ve Suleman Dawood dahil Titan'daki 5 kişi geçen hafta aracın "yıkıcı şekilde içe doğru patlaması" sonucu hayatını kaybetmişti.

Ancak trajik olaydan sonraki günlerde Titan adlı deniz gözlem aracının muhtemelen Rush'ın sandığı kadar güvenli olmadığı ortaya çıktı.

The New Republic'in ulaştığı ve eski bir OceanGate çalışanı tarafından açılan davada, üst yönetimin tespit edilen "bariz kusurları" görmezden geldiği iddia ediliyor.

Ayrıca denizaltı endüstrisinden yaklaşık üç düzine kişi, şirketin yolcuları Titanik'e indirmeden önce şirket dışından değerlendirme ve test yaptırmama kararına ilişkin "ortak endişelerini" ifade eden bir mektup imzalamıştı.

Bloom, Rush'ın "yaptıklarına tutkuyla inandığını" yazarak hayatını kaybedenler için üzüntülerini dile getirdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU