PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 25 Haziran 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Sierra Leone'de cumhurbaşkanlığı seçimi

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone'de halk, cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti.

1991'den 2002'ye dek süren, 10 yılı aşan iç savaşın ardından 5. kez cumhurbaşkanı seçimi düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı için 13 adayın yarıştığı seçimlerde, mevcut Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, ikinci dönemde de koltuğunu korumak istiyor.

Yaklaşık 8,4 milyon nüfusa sahip, 3,3 milyon seçmenin bulunduğu Sierra Leone'de, 16 bölgede kurulan 11 bin 800 sandıkta oy verildi.

Seçmenler, cumhurbaşkanının yanı sıra 132 milletvekilini de seçecek. Parlamentodaki 146 sandalyeye milletvekillerinin 132'si doğrudan seçilirken ülkedeki 14 bölgenin kabile liderlerinin de birer sandalye hakkı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı, 5 yıllığına doğrudan halk tarafından belirleniyor ve bu kişi en fazla 2 dönem görev yapabiliyor. Sierra Leone'de cumhurbaşkanı seçimini kazanabilmek için her adayın oyların yüzde 55'ini alması gerekiyor.

Seçimde, herhangi bir adayın istenilen oy oranına ulaşamaması durumunda en fazla oy alan 2 aday ikinci tura kalacak.

Ülkede düzenlenecek seçimlerde, cumhurbaşkanlığı yarışında iktidar partisi Sierra Leone Halk Partisi (SLPP) Başkanı Julius Maada Bio ve ana muhalefet partisi Tüm Halkın Kongresinden (APC) eski Dışişleri Bakanı Samura Kamara öne çıkıyor.

Bio, 1992'de başkent Freetown'daki demokratik hükümeti deviren bir grup Sierra Leoneli askerden biriydi.

Ülkede son cumhurbaşkanı seçimlerinde ikinci olan 72 yaşındaki Kamara, 2018'de mevcut Cumhurbaşkanı Bio'ya karşı seçimi kıl payı farkla kaybetti.


Kurban Bayramı öncesi Sudan'a ateşkes çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İKÖ), Sudan'da savaşan tarafları Kurban Bayramı öncesinde ateşkes için silahlarını bırakmaya çağırdı.

Müslüman bloğu genel sekreteri Hissein Brahim Taha yaptığı açıklamada, Sudan'daki tüm savaşan tarafları kapsamlı bir ateşkes için çalışmaya ve her türlü şiddet ve çatışmayı sona erdirmeye çağırdı.

Taha ayrıca, iki ayı aşkın süredir savaşan Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri'ni (HDK) yardım kuruluşlarının görevlerini yerine getirmelerine izin vermeye ve çatışmalardan etkilenen tüm bölgelere acil insani yardım sağlamaya çağırdı.

Ülkenin tamamına yakının Müslüman olduğu Sudan'da Kurban Bayramı oldukça önemli bir sembol. Sudan'da geçtiğimiz haftalarda çok sayıda ateşkes girişimi ilan edildi.

Ancak savaşan taraflar birbirlerini ateşkes anlaşmalarını ihlal etmekle suçladı ve çatışmalar devam etti.

Nisan ortasından bu yana binden fazla sivilin ölümüne ve 5 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olan çatışmadan dolayı 2,2 milyondan fazla insanın göç ettiği tahmin ediliyor


Mali'de Askeri Cunta Anayasa Değişikliği Referandumu düzenledi

Mali'de ülkeyi yöneten askeri cunta, anayasa değişikliklerini referandumla halkın onayına sundu. Anayasa değişiklikleri oyların yüzde 97'sini alarak onayladı.

Seçim komisyonu başkanı Moustapha Cisse, 8,4 milyon kayıtlı seçmenin olduğu Mali'de katılım oranının yüzde 39,4 olduğunu söyledi. 

Geçiş konseyi tarafından hazırlanan yeni anayasada önerilen maddelerden bazıları oldukça tartışmalı. Askeri cunta savunucuları yeni anayasanın kırılgan siyasi kurumları güçlendireceğini söylerken, muhalifler cumhurbaşkanına çok fazla yetki vereceklerini söylüyor.

Askeri cunta bu referandumun Şubat 2024'teki seçimlere ve sivil yönetime dönüşün yolunu açacağını vurguluyor. Gözlemciler, silahlı kişilerin oy kullanma merkezlerini bastığını, seçim pusulalarını imha ettiklerini açıkladı.

El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı militanların kontrolündeki Mali'nin kuzey bölgelerinde seçime katılım oldukça düşüktü. 2012 yılında Tuareg isyanından bu yana Mali'de siyasi istikrar sağlanamadı.


Zambiya'nın borçları yeniden yapılandırılacak

Afrika'nın temerrüde düşen ilk ülkesi olan Zambiya, yabancı borç verenlerle toplam 6,3 milyar dolarlık kredileri yeniden yapılandırmak için bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Güney Afrika, İsrail ve Hindistan'dan alınan kredileri kapsıyor. Çin, Zambiya'nın en büyük alacaklısı ve borç büyüklüğü 4,1 milyar dolar.

Anlaşma, Fransız hükümeti tarafından Paris'te düzenlenen küresel finans zirvesinin oturum arasında açıklandı.

Fransız hükümeti, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) anlaşmayı onayladığını, bunun Zambiya'nın IMF'den daha fazla finansman almasına izin vereceği anlamına geldiğini söyledi.

Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, anlaşmayı "ekonomik toparlanma ve büyümeye yönelik yolculuğumuzda önemli bir kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

Afrika'nın en büyük bakır üreticisi olan Zambiya, Kasım 2020'de 42,5 milyon dolarlık tahvil ödemesini yapmayınca Afrika'da temerrüde düşen ilk ülke olmuştu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU