Titan denizaltısının en genç kurbanı, Babalar Günü'nde babası için sefere çıkmış

19 yaşındaki Süleyman Davud ve babası Şehzade Davud denizaltıda hayatını kaybeden isimlerden

OceanGate'in Titanik enkazına düzenlediği turistik seferlerin kişi başı 250 bin dolara mal olduğu biliniyor (AFP)

Titanik'in enkazına turistik seferler düzenleyen Titan denizaltısının en genç kurbanı Süleyman Davud'un aslında sefere katılmak istemediği ortaya çıktı.

Davud'un halası Azmeh Davud tarafından yapılan açıklamada 19 yaşındaki üniversite öğrencisinin Titanik enkazına yapılacak sefer için çok hevesli olmadığı ve geziyle ilgili korku duyduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşın Süleyman Davud'un aynı denizaltıda hayatını kaybeden babası Şehzade Davud'u memnun etmek istediği ve Babalar Günü'ne denk gelen geziye katılmaya bu şekilde karar verdiği ifade edildi.

Pakistanlı iş insanı Şehzade Davud ve oğlu Süleyman Davud'la ilgili aileden de bir açıklama yapıldı.

Kayıpları için dua edilmesini isteyen aile, arama kurtarma çalışmalarına katılanlara minnet duyduklarını belirtirken, "Onların yorgunluk bilmeyen çabaları bu dönemde bizim için bir güç kaynağı oldu" ifadelerini kullandı.

Fransız dalgıç 35 kere Titanik'e gitmiş

Kazada hayatını kaybeden isimlerden biri olan Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet'in ailesi de bir taziye mesajı yayımladı.

Mesajda, "O modern tarihin en büyük derin deniz araştırmacılarından biri olarak hatırlanacak. Titanik'i ve gemi hakkında bugün bildiğimiz her şey düşündüğünüz zaman, Paul-Henri Nargeolet'i ve onun efsanevi çalışmalarını düşünmüş olacaksınız" dendi.

Nargeolet Titanik enkazına yapılan seferlerin bazılarına öncülük eden isimlerden biriydi. Denizaltılarla enkaz alanına en az 35 sefer düzenleyen ve 5 binden fazla kalıntının bulunmasını sağlayan Nargeolet, Titanik'in gövdesinden kopmuş 20 tonluk bir bölümün bulunduğu çalışmaya da katılmıştı.


TikTok'ta patlama animasyonları

Öte yandan Titan denizaltında yaşandığı düşünülen içe doğru patlamanın nasıl gerçekleştiğine ilişkin animasyonlar sosyal medya platformu TikTok'ta yayımlandı.

İçe doğru patlamaların çok ani şekilde gerçekleştiğinin belirtildiği animasyonda, Titan denizaltısının önce içe doğru katlanarak büzüştüğü ardından binlerce parçaya ayrıldığı görülüyor.

İçe doğru patlama sürecinin milisaniyelerle ifade edilen bir zaman dilimi içinde gerçekleştiği ve bu nedenle yolcuların hiçbir şeyin farkında olmadan hayatını kaybettikleri tahmin ediliyor.

Patlamaya neyin sebep olduğu ise henüz bilinmiyor. Denizaltı uzmanı Ofer Ketter'e göre gerçek sebebi bulmak hiçbir zaman mümkün olmayabilir.

Kazayla ilgili New York Post'a konuşan Ketter, "Patlamalar olmamalı çünkü denizaltıları patlamayacak şekilde nasıl üreteceğimizi biliyoruz. Peki ne zaman patlama olur? Dürüst olmak gerekirse, mühendislik hesapları yanlış yapıldığı zaman. Yapı, materyal, testler, contalar veya o derinliğe inecek denizaltının başka bir parçası yanlış tasarlandığı ve dayanması için tasarlandığı basınca dayanamadığı zaman" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, NY Post, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU