Irak su sorununa çözüm için ‘doludan boşa su aktarımı’ yapıyor

Irak’ta bu yıl küresel ısınmanın sonucu birçok mevsimin kurak geçmesi, yağışların olmaması ve daha da önemlisi başta Türkiye ve İran olmak üzere Irak’a komşu ülkelerin ülkeye yönelik izlediği su politikaları ülkedeki su krizini kronik boyuta taşıdı

Fotoğraf: AFP

Irak Barajlar Genel Müdürlüğü’ne göre, Irak, kaynaklarının yüzde 70’ini Türkiye ve İran’dan doğan ortak akarsularla gelen sulardan, yüzde 30’unu ise son üç sezon boyunca önemli bir düşüş gözlemlenen kış aylarında yağan yağmur sularından sağlıyor. Birleşmiş Milletler raporları, Irak’ı dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenen 5 ülke arasında sınıflandırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şark'ul Avsat'ta yer alan Fazıl en-Neşmi imzalı habere göre; çok boyutlu su sorununu çözmek amacıyla, Irak makamları, bu günlerde ihtiyaca göre ülkenin nehirleri arasında bir tür su transferi gerçekleştiriyor. Irak Su Kaynakları Bakanı Aun Ziyab Abdullah, Dicle Nehri suyunun bir kısmının düşük seviyeler kaydedilen Fırat Nehri’ne aktarıldığını duyurdu.

Abdullah, el-Musenna vilayetinde düzenlediği basın toplantısında, “Su kotalarının dolmasını sağlamak ve fazlalıklarla başa çıkmak için suyu borularla aktarma istasyonlarına taşımak için Büyük es-Samava Su Projesi yıl sonunda tamamlanacak” ifadelerini kullandı. Fırat Nehri’ndeki su desteğini artırmak ve Dicle sularının bir kısmını Fırat Nehri’ne yönlendirmek amacıyla bakanlığın es-Sersar Gölü’nün sularından yararlanmak için pompa istasyonu kurma projesini hayata geçirdiğini belirtti.

Bakan bakanlığın “Samava çölündeki yeraltı sularından bilimsel yöntemlerle yararlanma çabasını ve yeraltı suyunu güçlendirmek amacıyla sudan yararlanmak için su depoları kurduğunu” vurguladı.

Buna paralel olarak, Diyala vilayetindeki el-Azim ilçesi müdürü Abdulcabbar el-Ubeydi “Su Kaynakları Bakanlığı, Al-Azim Barajı’ndan Dicle Nehri’ne ve oradan da yaz mevsiminin gelişiyle ve yüksek sıcaklıklarla birlikte büyük bir su seviyesinin düşüklüğünden mustarip olan güney şehirlerine gelen suları artırmak için su salınımını 30 metreküp/saniye’den (m3/sn) 40 m3/sn’ye çıkarmaya karar verdi. Basın açıklamalarında “Tüm Diyala barajlarındaki su salınımlarının artırılması veya azaltılması, Su Kaynakları Bakanlığı’ndaki bir üst komite tarafından federal prosedürlere tabi olur, zira komite ülke düzeyinde su durumunun değerlendirilmesinden birincil derecede sorumludur” ifadelerini kullandı. Ubeydi daha önce barajdaki su deposunun dolu olmamasının gelecek sezon tarım alanlarının su ihtiyacının karşılanamamasına neden olabileceğinden şikayet etmişti.

Kuraklık, Anbar ilinin batısındaki baraj ve gölleri kuraklık tehdit ediyor.  Şarku’l Avsat’ın Erbil merkezli Rudaw TV’den aktardığına göre Ramadi şehrinin komiseri İbrahim el-Avsec, “Hadisa Barajı en geç 5 ay içinde hizmet dışı kalabilir ve cılız bir dere haline gelebilir, aynı durum el-Sersar Gölü için de geçerlidir” ifadelerini kullandı. Avsec “Şu anda Türkiye ve Suriye'den gelen su miktarı, yaklaşık 100 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Şu anda şehirlere gelen toplam miktar en iyi ihtimalle saniyede 150 metreküp iken, iki yıl önce gelirler saniyede bin 200 metreküptü” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Kuzey Kürdistan bölgesi de su sıkıntısı çekiyor. Erbil Valisi Omid Xoşnav düzenlediği basın toplantısında “Artan sıcaklıklar ve kuyulardaki su kıtlığı kentte su kesintisi sorununu daha da şiddetlendirdi ve bu sorun 10 yılı aşkın süredir devam ediyor” ifadelerini kullandı. Sonrasında “Kürdistan Bölgesel Hükümeti, su krizini çözmek ve Erbil’deki su projelerini güvence altına almak için 24 milyar dinar tahsis etmeyi kabul etti” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Şark'ul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU