Çin, ABD'nin HIMARS'ını alt edecek alternatif arıyor

Pekin yönetimi, Ukrayna cephesindeki HIMARS'ları yakından takip ediyor

Washinton, Kiev yönetimine şimdiye dek 20 adet HIMARS sistemi tedarik etti (AP)

Çin yönetimi, ABD'nin ürettiği HIMARS (Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi) füzelerine karşı bir önlem arayışında.

ABD merkezli çevrimiçi haber dergisi Diplomat'in analizinde, Pekin yönetiminin bu füzelerin Ukrayna cephesinde nasıl kullanıldığını yakından izlediği belirtildi.

Haberde ABD ordusunun Çin'le olası bir savaş durumunda, HIMARS ve benzeri uzun menzilli sistemleri kullanmanın yollarını araştırdığı ifade edildi. Çin'inse HIMARS'ı etkisiz hale getirecek bir sistem geliştirmeye çalıştığı yazıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, devlete ait savunma ve gemi üretimi firması Çin Devlet Gemi İnşa Şirketi'nin (CSSC) araştırma kolunun "HIMARS'a Karşı Koyma" adlı bir çalışma yayımladığına işaret edildi.

Diplomat'in incelediği çalışmada, HIMARS'ların özellikle Tayvan'a konuşlandırılması durumunda Çin için büyük tehlike oluşturulacağı belirtildi. Tayvan kıyılarından ateşlenen HIMARS'ların Çin anakarasının 300 kilometre içindeki hedefleri vurabileceği öngörüsü de paylaşıldı. 

Washington, henüz Tayvan'a HIMARS sistemi tedarik etmedi. Mayısta yapılan açıklamada, 18 adet HIMARS sisteminin 2026'da ülkeye ulaştırılacağı bildirilmişti

Ayrıca Tayvan yönetimi, olası bir Çin işgaline karşı koyabilmek için nisanda ABD'den 400 Harpoon gemisavar füze sistemi satın alınacağını da duyurmuştu. 
 


Çinli analistler, HIMARS'a karşı alınabilecek önlemlere dair şunları yazdı: 

HIMARS'ı yok etmek için başvurulacak yöntemlerden biri aktif saldırıdır. Hava üstünlüğü derhal tesis edilmeli ve aktif saldırı stratejisinden hareketle HIMARS'lar çoklu ateş güçleriyle vurulmalı.

Analistler, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) zaferi için hava üstünlüğünün tesis edilmesi ve aktif saldırı yöntemlerinin yanı sıra istihbaratın önemine de dikkat çekerek, "Modern savaş alanında, istihbarat üstünlüğünü kazanmak hayati bir silahtır" ifadelerini kullandı. 

Çalışmada, bu bağlamda Rus birliklerin Ukrayna'nın elindeki HIMARS'lara karşı kullandığı taktiklerden faydalanılabileceği yazıldı. Kremlin'in savaş taktiklerine ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı: 

Ruslar üç koldan keşif yapmak, Ukrayna ordusunun HIMARS'larının yerini tespit etmek, hareketlerini anlamak ve hedefe yönelik saldırılar gerçekleştirmek için avcı bombardıman uçaklarını kaldırmak amacıyla çok sayıda drone ve benzeri güçler konuşlandırdı.

Diplomat, Ukrayna'nın savaşta ABD istihbaratının sağladığı bilgilerden de faydalandığını, Tayvan'ın da olası bir işgal durumunda bu istihbarattan yararlanabileceğine işaret etti. Böyle bir senaryoda ÇHKO'nun Washington'ın istihbarat faaliyetlerini hedef alabileceği değerlendirmesi paylaşıldı.


Independent Türkçe, Diplomat, Taipei Times

DAHA FAZLA HABER OKU