Ukraynalı mühendisler garajda füze üretti: "HIMARS'ın iki katı menzile sahip"

Grup, Rus hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor

Trembita, adının Ukrayna'nın geleneksel üflemeli enstrümanından alıyor (YouTube / Ukranian Military)

Ukrayna'da bir grup mühendis, gündelik malzemelerle garajda füze üretiyor.

Vidsiç adlı Rusya karşıtı grup, füzelerle savaşta Ukrayna birliklerine destek vermek istediklerini belirtti.

Mühendisler, garajlarda ürettikleri ve Trembita adı verilen bu füzelerin 140 kilometrelik menzili olduğunu savundu.

ABD'nin Ukrayna'ya tedarik ettiği Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) füzelerininse 70 kilometre menzili bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup, pulse jet motoruyla çalışan Trembita füzelerinin Rus hava savunma sistemlerini geçerek hedefleri vurabileceğini belirtti. 

Vidsiç, benzinle çalışan bu füzelerden art arda 20 tane fırlatarak Rus füzesavar sistemlerini imha etmeyi de hedefleriyor. 

Gruptaki mühendisler, "Bizim basit füzemizin maliyeti, düşman uçaksavar füze sistemlerinin atışlarıyla kıyaslanamayacak kadar ucuz" diye konuştu. 

Vidsiç, 20 kilograma kadar patlayıcı taşıyabilen başlıklara sahip füzelerin ne kadara mal olduğunu açıklamazken, bunların profesyonel roketlerden çok daha ucuza yapılabildiğini savundu.

2005-2007'de NATO'nun Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer Silahlar Savunma Taburu'nun (CBRN) komutanlığını yapan Hamis de Bretton-Gordon da füzelerin Ukrayna ordusuna avantaj sağlayacağını belirtti. 
 


Bretton-Gordon, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph'a Trembita füzelerinin, Batı'nın gönderdiği cephaneliğin hızla tükenmesini önleyebileceğini de söyledi. 

Pentagon'dan sızdırılan gizli belgelerde de Ukrayna'nın füze stoğunun yakında tükenebileceği belirtilmişti. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, martta yayımladığı haberinde Ukrayna'ya silah sevkiyatının ABD'nin stoklarını erittiğini de yazmıştı.

Joe Biden yönetimi mart başında Pentagon için 842 milyar dolarlık rekor bütçe önermiş ve bunun 19,2 milyar dolarının üretim tesislerini yenilemek ve füze üretimini artırmak için kullanılacağını belirtmişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Pravda

DAHA FAZLA HABER OKU