İranlı ve Rus yetkililere vize, Belçika’da kriz çıkarttı

Tahran Belediye Başkanı'nın Brüksel ziyareti nedeniyle muhalefet ve STK’lar Belçika Dışişleri Bakanı'nın istifasını istedi

Fotoğraf: EPA

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, geçtiğimiz hafta Brüksel'de düzenlenen Belediye Başkanları Konferansı'na katılmak üzere Tahran Belediye Başkanı Alirıza Zakani ve bir Rus heyetine giriş vizesi verdikten sonra istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lahbib, Belçikalı bir STK çalışanı olan ve İran’da tutulan Olivier  Vandecasteele'nin serbest bırakılmasından 3 hafta son uluslararası yaptırımlara tabi iki ülke vatandaşlarının vize başvurularını onayladığı için inceleme altında.

42 yaşındaki Vandecasteele, Şubat 2022'de İran'a yaptığı bir ziyaret sırasında tutuklandı ve Ocak ayında casusluk da dahil olmak üzere bir çok suçlamayla 40 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz ay Vandecasteele, tutuklu takasıyla Belçika'da "terör" suçundan tutuklu İranlı diplomat Esedullah Esedi'nin serbest bırakılmasıyla salıverildi.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Brüksel Kent Zirvesi, Brüksel, Bogota, Kiev ve Tahran'ın yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu üyelerini içeren dünya çapında 300'den fazla şehrin yöneticilerini bir araya getirdi.

Belçika'nın Başkent Brüksel Bölge Hükümetinde Devlet Bakanı olarak görev yapan Pascal Smet, tüm masraflarının karşılandığı seyahat nedeniyle Pazar günü istifa etti.

Smet konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Benim ofisimin Tahran ve Kazan'dan gelen heyetlerin masraflarını karşılamayı kabul ettiğine dair bir e-posta bulduk” diyerek, söz konusu yazışmadan haberdar olmadığını ve "bu hatayı", ekibinden bir kişinin yaptığını savundu.

İran doğumlu milletvekili Derya Safai, dün partisinin Lahbib’in istifasını istediğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın AFP haber ajansından aktardığı habere göre Safai, açıklamasında sorumluluk alan bir bakana ihtiyacı olduklarını ifade etti.

İran asıllı milletvekili, “Ortaya şu soru çıkıyor: Neden vize vermeyi kabul ettiniz? Neden Olivier Vandecasteele serbest bırakıldıktan ve teröristlerin Brüksel'e gelişini kabul ettikten sadece 3 hafta sonra izin verdiniz? Yönetimini kontrol edemeyen Belçika'nın adı neden hep dış ilişkilerle lekeleniyor?” şeklinde konuştu.

Tahran Belediye Başkanı Alirıza Zakani, Devrim Muhafızları'na yakın mevcut en önemli yetkililer arasında yer alırken, önceki hükümetin nükleer anlaşma ve Batı ile yakınlaşma politikasını en önemli eleştirmenlerinden biri.

Zakani, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinden İbrahim Reisi lehine çekildikten sonra Tahran Belediye Başkanlığı görevini üstlendi.

Belçikalı milletvekilleri konuyu görüşmek üzere 21 Haziran'da bir araya gelecek.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU