BBC: Afgan göçmenler, Türkiye - İran sınırında kaçırılıp işkence görüyor

"Türkiye'nin geri ittiği göçmenler, İranlı insan kaçakçılarının eline düşüyor"

İnşası 2017'de başlayan duvar, Türkiye - İran sınırının yarısından fazlasını kaplıyor (AA)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, Avrupa'ya gitmeye çalışan Afgan mültecilerin, Türkiye - İran sınırında kaçırılıp işkence gördüğünü yazdı. 

BBC, yürüttüğü araştırmada İranlı suç çetelerinin, Taliban'dan kaçıp Türkiye üzerinden Doğu Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecilere işkence ettiğini ve ailelerinden fidye istediğini belirtti. 

Kamu yayıncısının İstanbul'da görüştüğü ve kimliği Emine olarak paylaşılan Afgan yurttaş, Taliban'ın 2021'de yönetime gelmesiyle ülkesinden kaçtığını söyledi. 

Yolculuğu sırasında ailesiyle birlikte İran sınırında kaçakçıların eline düştüğünü belirten Emine, "Çok korkmuştum, dehşete düşmüştüm çünkü hamileydim ve doktor yoktu" dedi.

Haberde, insan kaçakçılarının Emine'nin babası Hacı'ya bir işkence videosu göndererek kendisinden fidye istediği belirtildi. Bunun üstüne Hacı'nın, Afganistan'daki evini satarak kaçakçılara para gönderdiği ifade edildi. 8 gün süren olayın ardından çocuğunu düşüren Emine, serbest kalınca Türkiye sınırından geçti. BBC, işkence videosunun benzer şekilde kaçırılan bir başka Afgan mülteciye ait olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu yayıncısının Van'da görüştüğü ve kimliği Ahmed olarak paylaşılan bir diğer Afgan göçmense ailesinin İran sınırında kaçırıldığını söyledi.

Ahmed, kendisi Afganistan'dayken ailesinin Avrupa'ya geçmek için ülkeden kaçtığını ancak İran sınırında suç örgütleri tarafından alıkonduklarını ifade etti. 

İnsan kaçakçılarının kendisini defalarca arayarak fidye istediğini belirten Ahmed, "Onlara paramız olmadığını söyledim, kaçakçı da kardeşimi dövüyordu, telefondan sesi geliyordu" dedi. Göçmen, ailesinin malvarlığını satarak fidyeyi ödemek zorunda kaldığını belirtti.

BBC'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'de görüştüğü Said ise 6 kez Türkiye'ye girmeye çalıştığını fakat başarısız olduğunu söyledi.

Said, Afganistan'da kendisine Türkiye'ye girmesini sağlayacak bir belge verildiğini fakat daha sonradan bunun sahte çıktığını ve insan kaçakçıları tarafından İran'da alıkonduğunu belirtti.

Belgeyi kimden aldığını paylaşmayan Said, insan kaçakçılarının kendisine işkence ettiğini ve 10 bin dolar fidye istediklerini söyledi. Afgan göçmen, 500 dolar ödedikten sonra kaçtığını ifade etti. 
 


Haberde, Türkiye'nin İran sınırına 2017'de inşa ettiği duvarın da düzensiz göçmen girişlerini engellemekte başarısız kaldığı savunuldu. 

Kamu yayıncısının görüştüğü Emine ve kimliği paylaşılmayan diğer göçmenler, Türk güvenlik görevlileri tarafından geri itilmeleri sonucu İran sınırındaki insan kaçakçılarının eline düştüklerini iddia etti. 

BK merkezli Uluslararası Af Örgütü de 31 Ağustos'taki raporunda Türk ve İranlı sınır koruma birimlerinin Afganları "kanunsuz" şekilde geri ittiklerini öne sürmüştü.

BBC, Türk ve İranlı yetkililerin yorum taleplerine yanıt vermediğini bildirdi.


Independent Türkçe, BBC, Amnesty

DAHA FAZLA HABER OKU