PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 11 Haziran 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


BM hırsızlık nedeniyle Etiyopya'ya insani yardımını askıya aldı

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Etiyopya'ya gönderilen insani yardım malzemelerinin çalınması üzerine yardımları askıya aldığını duyurdu.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğu Tigray'a gönderilen BM yardımlarının çalınıp pazarlarda satıldığına dair bir rapor yayımlamıştı.

Raporun ardından BM yardımları askıya aldıklarını açıkladı. İnsani yardım malzemelerinin güvenli şekilde Tigray'a ulaşması sağlanana kadar yardımların yapılmayacağı bildirildi.

Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları arasında süren çatışmalar sonucu 2020 ile 2022 yılları arasında büyük bir insani kriz yaşanmıştı.

Temel insani yardımlar başta olmak üzere bölgeye herhangi bir yardımın girişine izin verilmemişti.

Yüz binlerce kişi bölgeden göç etmek zorunda kalmış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

Kasım 2022'de varılan barış anlaşması sonunda Tigray isyancıları silah bırakmıştı. Hükümet ile Tigray güçlerinin anlaşma sağlaması üzerine bölgeye insani yardımların ulaşması sağlanmıştı.


Kenya Devlet Başkanı'ndan ortak para birimi çağrısı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Afrika ülkelerinin bölgesel ticaret ve entegrasyonun sağlanması için ortak para birimi kullanması gerektiğini söyledi.

Ortak para birimiyle sınırların kalkacağını ve işbirliğinin artacağını belirtti.

Zambiya'nın başkenti Lusaka'da 22'ncisi düzenlenen Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı Zirvesi'nde konuşan Başkan Ruto, bölgesel entegrasyonun, insanların ticaret yaparken hangi para biriminin kullandığına bakmadan rahatça hareket etmesi anlamına geldiğini belirtti.

Afrikalı iş insanları ve bankalar, ülkeler arası para transferlerinde ABD ve Avrupa merkezli bankaları kullandığı için işlemler 3 ila 5 güne uzayabiliyor.

Ocak ayında Gana'da düzenlenen konferansta hayata geçirilen Pan-Afrika Ödeme ve Uzlaşma Sistemi, online alışverişlerde Afrika ülkeleri arasında yerel para birimiyle ödeme yapılmasına olanak sağlıyor.


Güney Afrika Devlet Başkanı Putin ile barış misyonunu görüştü

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Afrikalı liderlerin başlattığı barış misyonunu anlatmak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Putin'in Afrikalı liderlerce Rusya-Ukrayna Savaşı'nı bitirmeye yönelik başlatılan barış misyonu inisiyatifini memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

İki lider ayrıca temmuz ayında yapılacak Rusya-Afrika Zirvesi'ne ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Barış misyonu kapsamında Komorlar Birliği, Mısır, Senegal, Uganda, Zambiya ve Güney Afrika liderlerinin Haziran ortasında Ukrayna ve Rusya'yı ziyaret etmesi planlanıyor. 


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin ilk kadın başkanı RwandAir CEO'su oldu

Ruanda'nın devletinin havayolu şirketi olan RwandAir'in CEO'su, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu.

Türk hava yolu şirketi Pegasus'un eski başkanı Mehmet Tevfik Nane, derneğin İstanbul'daki yıllık genel kurulunda görevi RwandAir CEO'su Yvonne Manzi Makolo'ya devretti.

Kasım 2020'den bu yana yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Makolo, IATA'nın 81. başkanı oldu.


Uganda, Eş-Şebab saldırısında 54 askerini kaybetti

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni yaptığı açıklamada, Somali'de görev yapan Ugandalı barış gücü askerilerine yönelik 26 Mayıs'ta düzenlenen saldırıda 54 Uganda askerinin öldüğünü söyledi. 

Eş-Şebab üyeleri, 26 Mayıs'ta Afrika Birliği'nin Somali'deki Geçiş Misyonuna (ATMIS) ait üsse saldırı düzenlemişti.

Çok sayıda askerin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Somali ordusunun, Eş-Şebab'a karşı geçen yıl başlattığı operasyonlarda, çok sayıda bölge örgütten temizlenirken, örgüt ise zaman zaman şehirleri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU