Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu seçilen Merve Dizdar'ın başarısı dünya basınında

Hollywood Reporter, Merve Dizdar'ı köy öğretmeni Nuray rolünde "göz kamaştırıcı bir varlık" olarak nitelendirmişti

Kuru Otlar Üstüne'de Merve Dizdar'a Deniz Celiloğlu, Musab Ekici, Ece Bağcı ve Cengiz Bozkurt gibi isimler eşlik ediyor. (AFP)

76. Cannes Film Festivali, dün düzenlenen törende ödüllerin dağıtılmasıyla sona erdi. Justine Triet imzasını taşıyan Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d'Une Chute) Altın Palmiye'nin sahibi olurken Jüri Büyük Ödülü Jonathan Glazer'ın The Zone of Interest'ine verildi. Japon oyuncu Koji Yakusho da Perfect Days'deki performansıyşa En İyi Erkek Oyuncu seçildi.

Merve Dizdar tarih yazdı

Geceye damgasını vuran, prestijli film festivalinde bir ilke imza atan Merve Dizdar oldu. 

Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini üstlendiği Kuru Otlar Üstüne'de sergilediği performansla Dizdar, En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Dizdar, festivalde ödül kazanan ilk Türk kadın oldu. Oyuncu, Ceylan'ın filminde öğretmen Nuray karakterine hayat vermişti. 

36 yaşındaki Dizdar'ın Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olması, dünya basınında da geniş yer buldu. Dünyanın dört bir yanındaki gazeteler ve haber portallarının manşetlerindeki haberlerde, Dizdar'ın başarısı da yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orta Doğu üzerine uzmanlaşmış, İngilizce yayın yapan The National, Dizdar'ın başarısını "Türkiye'den Merve Dizdar, Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı" başlığını atarak duyurdu. Haberde de Dizdar'ın başarısına geniş yer verildi ve "Türk oyuncu Merve Dizdar, Kuru Otlar Üstüne'de ücra bir köydeki öğretmen rolüyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı" ifadeleri kullanıldı.

Dizdar'ı tanıtan haberde 36 yaşındaki aktrisin, oyunculuk eğitimi alıp tiyatroya başladıktan sonra 2010'ların başından beri filmlerde ve televizyon dizilerinde rol aldığına yer verildi.

Britanya'nın Guardian gazetesi, Nuri Bilge Ceylan'ın etkileyici ve Çehovvari eserlerinden bir diğeri olan Kuru Otlar Üstüne'de Merve Dizdar'ın, "öğrencisiyle uygunsuz ilişki yaşadığı iddiasıyla başı belada olan erkek başrolün göz koyduğu Nuray" rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandığını ifade etti.

Haberde Dizdar'ın, "içinde bulunduğu erkek dünyasına ve onunla ilgileniyormuş gibi görünen erkeklere karşı küçümsemeye varan kurnaz bir şüphecilik yaydığı" belirtildi.

Amerikalı yayıncı CBS News da Dizdar'ın başarısını manşetten duyurarak "Japonya ve Türkiye'den oyuncular Cannes'da ödül kazandı" başlığını attı.

"Klişeleşmiş rolü yüceltti"

New York Times, "En iyi kadın oyuncu ödülü, Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne'sindeki öğretmen rolüyle Merve Dizdar'a gitti" diye yazdı.

8828809171382684.jpg
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği Kuru Otlar Üstüne, Türkiye'de 12 Temmuz'da vizyona girecek (AFP)


Haberde, filmden "ağır ağır ilerleyen bir drama" diye bahsedildi. Ceylan'ın filminin, Doğu Anadolu'da öğretmenlik yapan ve işinden giderek soğuyan Samet'e odaklandığı ve Dizdar'ın canlandırdığı Nuray karakterinin Samet'in krizini atlatmasına yardımcı olduğu ifade edildi. Dizdar'ın klişeleşmiş rolü, sıcaklık ve incelikle yücelttiği vurgulandı.

Çin'in haber ajansı Şinhua, "Japon aktör Koji Yakusho En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanırken, Türk aktris Merve Dizdar da En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu" diyerek Dizdar'ın başarısını duyurdu.

ABD'li kültür sanat sitesi Hollywood Reporter, Japon oyunculuk efsanesi Koji Yakusho'nun Wim Wenders'in filmiyle En İyi Erkek Oyuncu, Merve Dizdar'ınsa Nuri Bilge Ceylan'ın dramasındaki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçildiğini kaydetti. Hollywood Reporter, Dizdar'ın ödülünü kabul ederkenki konuşmasına da yer verdi:

Dizdar ödülünü kabul ederken 'Bu ödülü, bu dünyada zorlukların üstesinden gelmek ve umudu korumak için mücadele eden tüm kadınlara adamak istiyorum' dedi.

Hollywood Reporter, filmle ilgili eleştirisinde Merve Dizdar'ı köy öğretmeni Nuray rolünde "göz kamaştırıcı bir varlık" olarak nitelendirmişti.

Sinema dünyasından haberler sunan Deadline da, "Kuru Otlar Üstüne'deki performansıyla Merve Dizdar En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu" ifadesini kullandı.


Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU