Uruguay'da on binlerce kişi diktatörlük döneminde kaybedilenler için sokağa çıktı

Uruguay'ı 1973 ile 1985 arasında yöneten askeri diktatörlük döneminde toplam 197 kişi gözaltında kaybedildi

Maria Bellizzi, 1977'de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen oğlu Humberto'nun fotoğrafıyla Sessizlik Yürüyüşü'ne katıldı (Reuters)

Uruguay'da başkent Montevideo'nun aralarında olduğu 60 kentte on binlerce kişi sokağa çıkarak diktatörlük döneminde kaybedilen kişileri andı.

Ülkede gözaltında kaybedilenler için 28. kez yapılan geleneksel Sessizlik Yürüyüşü bu yıl "Hakikat, Hafıza ve Adalet" sloganı altında yapıldı.

Yürüyüş, Gözaltına Kaybedelenlerin Anneleri ve Akrabaları (Famidesa) hareketi tarafından organize edildi.

Montevideo'daki gösterilere katılan 22 yaşındaki hukuk öğrencisi Elise Cierra, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hareket asla bitmeyecek çünkü hepimizin bir parçası" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Famidesa'nın verilerine göre Uruguay'ı 1973 ile 1985 arasında yöneten askeri diktatörlük döneminde toplam 197 kişi gözaltında kaybedildi. Aradan geçen sürede, bu kişilerden yalnızca 6'sının cenazesine ulaşılabildi.

Ülkede aynı dönemde binlerce kişi hapse atılmış, bunların önemli bir bölümü işkence görmüştü. 

Diktatörlük döneminde işlenen suçları yargıya taşımaya çalışan savcı Ricardo Perciballe, "Bu hareket sadece bir yürüyüşten daha çok hafıza ayına dönüşmüş durumda. Pandemi kolektif hafızamızı ve hakikat arzumuzu tetikledi" ifadelerini kullandı.

Uruguay'daki sessiz yürüyüşler 1996'dan bu yana her 20 Mayıs'ta gerçekleştiriliyor. Bu yıl, dönemin cumhurbaşkanı Juan Maria Bordaberry'nin parlamentoyu feshederek anayasayı askıya almasının 50. yıldönümü olması nedeniyle çok daha fazla kişinin adalet talebiyle sokağa çıktığı belirtiliyor.

Diktatörlük dönemi aradan geçen 50 yıla rağmen Uruguay'da halen en tartışmalı konulardan biri.

Bazı sağ partiler ve hareketler, diktatörlük dönemiyle ilgili dosyaların kapatılma ve hüküm giyen yetkililerin serbest bırakılmasının zamanının geldiğini savunuyor.

Birçok Uruguaylı'ya göreyse bu suçları işleyen kişilerin önemli bir bölümü henüz adalet karşısına çıkmadı.

Ülkedeki diktatörlük dönemine ilişkin yargılamalarda 50'den az kişi hüküm giymişti. 100'den fazla dosyada ise yargılama halen devam ediyor. Döneme ilişkin yasal soruşturmalara, 2011'de af yasasının geçersiz ilan edilmesinin ardından başlanmıştı.


Independent Türkçe, Telesur, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU