ABD'de şoke eden iddia: "FBI, Zodiac katilini buldu ama elinden kaçırdı"

"Teşkilat yakınlarını kaybeden 13 aileye haber verme nezaketini neden göstermedi?"

Zodiac Katili'nin robot resmi ve Gary Francis Poste (Case Breakers)

Daha önce Zodiac Katili vakasını çözdüğünü iddia eden bir grup gönüllü, şimdi de Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) zanlıyı tespit ettiğini ama elinden kaçırdığını öne sürdü.

Kendilerine "Case Breakers" (Dava Çözücüler) adını veren grubun iddiasına göre FBI, Gary F. Poste isimli bir zanlıyı 2016'da gizlice "şüpheli" diye etiketledi. Genel merkezin bilgisayarında zanlının bu şekilde sınıflandırıldığı söyleniyor.

Ancak bu kişi 2018'de öldüğü için FBI, zanlıyı hayattayken yakalama şansını elinden kaçırmış olabilir.

Case Breakers, ilk olarak 2021'de yaptığı bir basın açıklamasında Poste'un Zodiac Katili olduğunu duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

40 eski profesyonel dedektif ve adli tıp uzmanından oluşan grup ayrıca Poste'u 1966'da Güney Kaliforniya'daki bir cinayetle ilişkilendiren kanıtları olduğunu, dolayısıyla bunun Zodiac Katili'nin resmi cinayet sayısını artırdığını söylemişti.

Zodiac, 1960'ların sonlarında San Francisco Körfez Bölgesi'nde 5 kişiyi öldürmüştü. Katil, genellikle çiftleri hedef almasıyla tanınıyordu.

Case Breakers, bu iddiasını Poste'un, polisin çizdiği bir robot resimle eşleşen bir yara izinin görüldüğü fotoğraflarına, onu tanıyan insanlarla yapılan görüşmelere ve 1966'daki faili meçhul Cheri Jo Bates cinayetine dair bazı verilere dayandırmıştı.

Bates, Zodiac'ın aktif olduğunun bilindiği dönemden iki yıl önce, Kaliforniya'nın Riverside kentindeki Körfez Bölgesi’nin yüzlerce kilometre güneyinde öldürülmüştü.

Ancak FBI yetkilileri, Case Breakers'ın iddialarını yalanlamış ve grubun bu tür iddialarda bulunmaktan kaçınması gerektiğini söylemişti.

Araştırmacı gazeteci Thomas Colbert'in liderliğindeki grup şimdi de yeni bir iddiayla gündeme geldi.

Buna iddiaya göre, FBI'ın Virginia'daki laboratuvarında Poste'un "kısmi DNA" örneği tutuluyor. Ayrıca Poste, 2016'dan beri teşkilatın sisteminde şüpheli olarak yer alıyor.

Grup buradan hareketle, şüpheli hayattayken yetkililerin onunla yeterince ilgilenmediğini savunuyor.

Grubun yayımladığı yeni açıklamada, "Teşkilat yakınlarını kaybeden 13 aileye haber verme nezaketini neden göstermedi?" ifadelerine yer veriliyor.

Yeni iddianın dayanağı ise, "kıdemli bir FBI ajanı" olduğu iddia edilen ve ismi açıklanmayan bir kaynak.

FBI henüz bu yeni iddiaya cevap vermedi.

Zodiac Katili, işlenen cinayetlerin basında yer almaya başlamasıyla Kasım 1969'da San Francisco Chronicle gazetesine içinde bir dizi sembol bulunan şifreli mektuplar göndermeye başlamıştı.

Soruşturma uzun yıllar devam etmiş ancak polis ve FBI cinayetlerin sorumlusunu tespit edememişti.

Soruşturmayla ilgili birçok kitap yazılmış ve katil, yönetmen koltuğunda David Fincher'ın oturduğu 2007 yapımı Zodiac filmine de konu olmuştu.

Zodiac Katili resmi olarak 5 cinayetten sorumlu tutulmuş, 2 kişiyse elinden kaçmıştı.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Case Breakers

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU