Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail, Amerikan üniversitelerini kaybetti… Beyaz Saray'ı da kaybedebilir"

Gazze savaşının 207. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 207. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 28 Nisan Pazar ve 29 Nisan Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail müzakerelere son bir şans verdi

Çabalar başarısız olursa Yahudi devleti Filistin Refah'ına askeri operasyon başlatacak

İsrail, Filistin Hamas örgütüyle görüşmelerde Mısırlı arabuluculara diplomasiye "son şans" tanıdığını iletti. Ateşkes sağlanmasına ilişkin görüşmelerin önümüzdeki günlerde ilerlememesi durumunda İsrail savunma ordusu Refah'ta askeri harekât başlatacak.

Gelişmeler bu şekilde cereyan ederken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yeniden bölgeye gidecek. Onun hedefi her şeye rağmen İsrail'i Filistin ile anlaşma imzalamaya ikna etme girişiminde bulunmak olacaktır.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasına ilişkin görüşmeler geçtiğimiz Ocak ayı sonunda ABD, İsrail ve Mısır istihbarat başkanlarıyla Katar Başbakanının da dahil olduğu dörtlü arabulucunun oluşmasıyla başlamıştı.

Askeri hareketlerin geçici olarak durması ve rehinelerin serbest bırakılması projesi oluşturmak için taraflar Paris, Kahire ve Doha'da buluşmuşlardı.

Ancak dört aylık görüşmeler herhangi bir ilerlemeye neden olmazken son tarihler sürekli değiştirilmişti. İsrail ve Hamas hep yeni talepler öne sürüyorlardı.

Ve işte 26 Nisan'da İsrail, Mısırlı arabulucular üzerinden yeni ateşkes önerisi sundu ve uyardı: 

"Bu, sorunu görüşmeler yoluyla çözmek için 'son şans'."

Hareketin bunu reddetmesi durumunda İsrail savunma ordusu Gazze'nin Güneyindeki İsrail ordusunun elinde bulunmayan son kent Refah'ı temizlemeye başlayacak.

Hamas, İsrail'den yeni bir ateşkes önerisi aldığını ve öneriyi değerlendirdiğini doğruladı.

İsrail operasyonunun esas karşıtları Mısır ve ABD. Bu hafta Kahire tüm gücüyle İsrail'i Refah'a saldırıdan sakındırmaya çalıştılar. Mısır istihbarat başkanı Abbas Kamil ve Genelkurmay Başkanı Usama Askar İsrailli meslektaşlarına saldırının insani felakete yol açabileceğini ilettiler.

İsrail diplomasiye son şans verdiği sıralarda görüşmelere bölgenin diğer ülkeleri de katılacak.28-29 Nisan'da gerçekleşecek Dünya Ekonomi Zirvesi sırasında Suudi Arabistan Gazze'deki barış anlaşması için buluşma organize edecek.

Riyad daha önce Bağımsız Filistin Devletinin kurulması durumunda Yahudi devletiyle ilişkilerin normalleştirilmesine karşı olmadığını açıklamıştı.
 

 

ABD'de Filistin yanlısı protestolar nedeniyle 700'den fazla öğrenci gözaltına alındı

New York Times'ın hesaplamasına göre, ABD'de Filistinlilere destek amacıyla düzenlenen öğrenci protestolarında 700'den fazla kişi gözaltına alındı. Yayına göre öğrenci aktivizmi dalgası, geçen hafta New York'taki Columbia Üniversitesi arazisindeki çadır kampının dağıtılması sırasında polisin 108 kişiyi tutuklamasıyla alevlendi. 

118 öğrenci College Emerson Üniversitesi (Massachusetts Eyaleti'nin Boston kendi) arazisindeki çadır kampının dağıtılması sırasında gözaltına alınırken 102 öğrenci Kuzey Doğu Üniversitesi'nde (Boston),93 öğrenci Los Angeles'teki Güney California Üniversitesinde polis kontrolüne alındı.

Savaşta İsrail'i destekleyen ABD, Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarla ilgili bazı kararlara karşı çıkıyor. Ülkede hem İsrail hem de Filistin yanlısı gösteriler yapılıyor.

İzvestiya:
 

 

İsrail'de, Netanyahu'nun tutuklanmasına ilişkin UCM'nin karar alabileceğinden endişeleniyor

NYT: İsrail, UCM'nin yakında Netanyahu için tutuklama emri çıkarmasından korkuyor

İsrail yönetimi Gazze'deki durumdan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin üst düzey yöneticilerin tutuklanmasına ilişkin karar alma niyetinde olduğu tahmin ediliyor. He New York Times gazetesi bilgi sahibi kaynaklara istinaden 28 Nisan'da yayımladığı yazıda bu kişilerden birinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olabileceği ihtimalinde bulundu.

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, "Potansiyel olarak İsrail, Gazze Şeridi'ne insani yardım sevkini engellemekte ve Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıya aşırı sert biçimde tepki vermekte itham edilebilir" diye belirttiler.

Kaynaklar, tutuklama kararı çıkarabilecek diğer yöneticilerle isimlerini vermediler. Aynı zamanda üst düzey yöneticiler Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin karar alma sürecinin hangi aşamasında olduğunu da net söylemediler.
 

Детали (Detaylar):

"Detaylar" gazetesi, 29 Nisan'daki haberinde, Avoda Partisi Parlamento Grubu Başkanı Efrat Rayten'in, Haaretz'teki yazısına yer verdi. Söz konusu yazı, özetle şu şekilde:
 

 

İsrail Amerikan üniversitelerini kaybetti. Sonuç olarak Beyaz Saray'ı da kaybedebilir

İsrail'e desteğin düştüğünü 7 Ekim'den sonra genç Amerikalılar arasında gerçekleştirilen kamuoyu araştırmaları gözler önüne seriyor. Görüşü alınmış 18-24 yaşlı ABD'lilerin çoğu açık şekilde Hamas'ı destekliyor. Çoğunluk Biden'ın İsrail politikasına karşı çıkıyor.

Bunlar o elit üniversitelerin şimdi ellerinde "Nehirden denize" pankartları sallayan ve intifada çağrıları yapan gençleri.
Yürürlükteki yasanın geliştirilmesi için Netanyahu'nun vakit kaybetmeden ABD'li parlamenterler ve valilerle çalışmaya başlaması gerekir.

Sonuçta dünyaya askerî açıdan güçlü ancak demokratik bir İsrail gerekir. Hükümetinin aşırı sağ radikaller İtamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich'e dayandığı bir İsrail değil.
 

 

Blinken İsrail yolunda Suudileri ziyaret etti

29 Nisan Pazartesi sabahı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in resmi Ortadoğu gezisi başladı. Blinken sabah sabah Riyad'a vardı. Programa uygun olarak gezi, 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Blinken Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'de bulunacak.

Gezinin ana temasını rehinelerin salıverilmesine götürecek, Gazze Şeridi'ne yapılan insani yardımların kapasitesini genişletecek ve bölgedeki çatışmanın yayılmasını önleyecek girişimlerin sonucunda Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması oluşturuyor.

Geçen akşam Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Liderler artık bu hafta Gazze Şeridi'nin Kuzeyinde yeni sınır giriş noktaları açmak suretiyle Gazze Şeridi'ne yapılan yardımların hacminin artırılması konusunu müzakere ettiler.

Beyaz Saray hala İsrail'in, Refah'ta operasyon başlatma planlarından tedirgin (medya her gün askeri operasyon planının onaylandığına ilişkin haberler veriyor.
 

 

Hamas Politbürosu üyesi AFP'yi yalanladı: "Anlaşma konusunda kimseye güvence vermedik"

Hamas Politbüro üyesi İzzet al Rişak, Fransız Haber Ajansı AFP'nin, Hamas liderliğinin esir takası anlaşmasıyla ilgili yeni (Mısır'ın önerileri) önerilerde büyük sorun görmediklerine ilişkin haberini yalanladı.

29 Nisan sabahı yapılan açıklamada, İzzet al Rişak, "Biz bu haberin kabul edilirliğine ilişkin hiçbir işaret vermedik, öneri daha inceleme aşamasında" dedi.

Bu arada Londra'da yayımlanan Katar Al Arabi al-Jadeed gazetesi "zaman tasarrufunda bulunmak için" Mısır, İsrail heyetinin Hamas heyetiyle eşzamanlı olarak Kahire'ye gitmesini istediğini yazdı.

AFP yorumcuları rehineler kozunun Hamas'ın en vurucu koz olarak kaldığını ve örgüt savaşın bitmesine ilişkin yüzde 100'lük garantileri almaması durumunda o kozu elinden bırakma niyetinde olmadığını ifade ettiler.
 

 

Lübnan, kendi topraklarındaki "savaş suçları" nedeniyle İsrail'i ICC'de dava etmeyi planlıyor

Lübnan İsrail'i son 6 ay süresince Gazze'deki savaşa paralel olarak İsrail askerlerinin ve Lübnan'daki Hizbullah silahlı örgütünün ülkenin Güney sınırlarında ateş ederek kendi bağımsızlığını ve uluslararası hukuku defalarca ihlal etmekte suçladı.

25 Nisan Cuma günü Lübnan hükümeti, Lübnan topraklarında 7 Ekim'den bu yana işlenmiş cinayetlerin görüşülmesiyle ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dilekçesi sunması için dışişleri bakanlığına yetki verilmesi yönünde oy kullandı.
 

 

ABD'li Senatörden Netanyahu'ya: Sizi sorumlu tutmak antisemitizm değildir

ABD'nin Vermont Eyaleti'nin açık görüşlü senatörü Bernie Sanders, Binyamin Netanyahu'nun, ABD üniversitelerini Almanya'da Naziliğin yükselmesiyle kıyaslanacak ölçüde antisemitizmin kapladığına ilişkin sözlerine öfkeli biçimde yanıt verdi.

Kendisi Yahudi olan Sanders, "X" platformunda yayımlanan videoda Netanyahu'yu dikkatleri kendi "şiddet yanlısı ve ırkçı hükümetinin politikalarından ve Gazze Şeridi'nden çekmek için antisemitizmi kullandığını ifade etti.

Sanders, "Hayır, Bay Netanyahu, 6 aydan biraz fazla bir zaman içinde sizin şiddet yanlısı hükümetinizin yüzde 70'i kadın ve çocuklardan ibaret 34 binin üzerindeki Filistinliyi katletmesine ve 78 binin üzerinde Filistinliyi yaralamasına işaret etmek, ne antisemitizm ne de Hamas'a destektir" dedi.

Sanders, "Yaptıklarınızdan dolayı size karşı soruşturma açılması antisemitizm değildir" diye ekledi.
 

BBC Rusça Yayınlar Servisi:

Suudi Arabistan'daki zirvede yine İsrail ile Hamas arasında müzakere sürecini başlatmaya çalışıyorlar

İsrail ile Hamas arasında, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelik saldırısını geciktirebilecek bir ateşkes sağlanmasına yönelik çabalar devam ediyor.

Suudi Arabistan pazar günü, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın küresel ekonomi üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulunarak bölgesel "istikrar" çağrısında bulundu. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Gazze'deki çatışmayı sona erdirmek için müzakere yapan arabulucuların da yer aldığı iki günlük özel bir toplantısı Riyad'da yapılıyor.

Zirveye Arap liderlerle müzakerelerin bir sonraki turu için Suudi Arabistan'a uçan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katılıyor. Dışişleri Bakanlığı, çatışmanın yayılmasını önleme gereğini vurgulayacağını söyledi.

Ayrıca İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlamaya çalışan Filistinli liderler ve diğer ülkelerden üst düzey yetkililer de davet edildi.
 

TASS:

 

Medya: Hamas 2 rehinenin yer aldığı yeni bir video yayımladı

3 dakikalık videoda, 7 Ekim 2023'te Filistinli radikallerin saldırısı sırasında memleketlerinden kaçırılan 64 yaşındaki Keith Siegel ve 46 yaşındaki Omri Miran görülüyor

The Times of Israel tarafından bildirilen habere göre, Filistinli radikal grup Hamas, geçen Ekim ayında kaçırılan rehinelerden ikisini gösteren yeni bir video yayımladı. 

Hamas, hükümete ateşkes anlaşmasını onaylaması ve esirlerin serbest bırakılması yönünde artan baskının ortasında, cumartesi günü iki rehineyi canlı gösteren yeni bir propaganda videosu yayımladı- 3 gün içinde bu türden ikinci video.

3 dakikalık videoda, 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırısı sırasında memleketlerinden kaçırılan 64 yaşındaki Keith Siegel ve 46 yaşındaki Omri Miran sivilleri yer alıyor. Ailelerine yaklaştılar ve hükümet ile Hamas arasında kendilerinin ve diğer rehinelerin evlerine dönmesine olanak sağlayacak bir anlaşma yapılmasını umduklarını söylediler.

Video, radikallerin şu çağrısıyla bitiyor: 

"Sizin Nazi liderlerinizi esaretteki evlatlarınızın kaderi veya onların duyguları ilgilendirmiyor. Çok geç olmadan ne gerekirse yapın."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU