Ukrayna'da ihanetle yargılanan 72 yaşındaki eski KGB ajanından "mantar toplama" savunması

Kostorni'nin hazırladığı haritadaki bölgelere düzenlenen saldırıda 61 asker ölmüştü

Ukrayna'nın en batısındaki Lviv kenti, savaşın ilk aylarında Rus saldırılarının hedefi olmuştu (Reuters)

Ukrayna'ya geçen yıl yapılan füze saldırısı öncesinde Ukrayna birliklerinin yerlerini haritalandırarak Rusya'ya verdiği öne sürülen 72 yaşındaki Oleksandr Kostorni'nin yargılanmasına devam edildi.

Aleksandr Puşkin'in Rus Toplumu isimli bir sivil toplum kuruluşunun başkanlığını da yapan Kostorni mahkemede verdiği ifadede, haritayı bir arkadaşına nereden mantar toplayabileceğini göstermek için hazırladığını öne sürdü.

İddianamede yer alan detaylara göre Kostorni, 4 Mart 2022'de Kırım'daki bir kişiye, Lviv yakınlarındaki Ulusalararası Barış Gücü ve Güvenlik Merkezi'nin bir haritasını gönderdi.

Merkez, Ukrayna askerlerinin ve yabancı gönüllülerin eğitimi için kullanılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

9 gün sonra Rus füzeleri, Yavoriv eğitim sahası olarak da bilinen merkezi vurdu. Askerlerin uyuduğu binaların vurulduğu saldırıda, 61 asker öldü, 160 kişi de yaralandı.

Kostorni'nin hazırladığı haritada Ukrayna askerlerinin koordinatlarını ve önemli ekipmanların yerlerini işaretlediği öne sürüldü.

Bir yıldır cezaevinde bulunan ve ihanet suçlamasıyla yargılanan Kostorni, hakkında suçlamaları reddetti. Kostorni, arkadaşına gönderdiğini kabul ettiği haritada eğitim merkezi yakınlarından av ve balıkçılık bölgelerinin gösterildiğini öne sürdü.

Kostorni, "Arkadaşım benden nereden mantar toplayabileceğini göstermemi istedi. Hepsi bu kadar" şeklinde konuştu.

Duruşma sırasında eskiden bir KGB ajanı olduğunu kabul eden Kostorni, SSCB'nin yıkılışının ardından hiçbir gizli servisle çalışmadığını söyledi.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde Kostorni'in haritayı gönderdiği kişinin Ukrayna'da Rusya yanlısı dernekler kuran Oleksandr Sviystunov olduğu ve bu kişinin Rus vatandaşlığı alarak Kırım'a yerleştiği ifade edildi.


Independent Türkçe, Politico, Sudovyi Reporter

DAHA FAZLA HABER OKU