Rus yazara suikast girişiminin şüphelisi Ukrayna istihbaratıyla çalıştığını söyledi

Zakhar Prilepin'in aracına yönelik tanksavar mayınıyla suikast girişiminde bulunulmuştu

Rus yazar Prilepin, 2021'de Rusya Savunma Bakanlığı'nın verdiği sanat ödülünün sahibi olmuştu (Reuters)

Rusya'da savaş yanlısı milliyetçi yazar Zakhar Prilepin'e yönelik suikast girişimiyle bağlantılı olarak gözaltına alınan şüpheli Ukrayna istihbaratıyla çalıştığını öne sürdü.

29 yaşındaki Ukrayna doğumlu Alexander Permyakov, bombalı saldırının hemen ardından olay yerine yakın bir köyde yakalanmıştı.

Permyakov, sorgusu sırasında suikast girişimini kendisi gerçekleştirdiğini ve 2018'de Ukrayna istihbaratıyla çalışmaya başladığını söyledi.

Rusya'da soruşturmayı yürüten komite, şüphelinin sorgulandığı anlara ait görüntüleri yayımladı. Görüntülerde Permyakov'un yol kenarına iki tanksavar mayın yerleştirdiğini ve Prilepin'in geçişi sırasında uzaktan kumandayla mayınları patlattığını söylediği görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın en çok tanınan Putin yanlısı yazarlarından biri olan Prilepin'in içinde bulunduğu araç patlamanın etkisiyle takla atmış, motor bölümüyse tamamen yok olmuştu.

Rus yazar patlamada ağır şekilde yaralanırken, direksiyondaki yakın arkadaşı ise hayatını kaybetti. Patlamanın olduğu bölgede büyük bir krater oluştuğu, aracın şanzıman kutusunun ise olay yerine 100 metre uzakta bulunduğu belirtildi.

Suikast girişimi Moskova'nın 400 kilometre doğusundaki Nijniy Novgorod bölgesinde cumartesi sabah 11.00'de gerçekleşmişti.

Rus medyasında yer alan haberlerde Prilepin'in iki bacağında ve omurgasında kırıklar olduğu belirtildi. Rus yazarın ilk ameliyatının başarılı geçtiği kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak suçlamaları reddederek saldırının Rusya'nın kendi iç savaşının bir parçası olabileceğini söyledi.

Prilepin'e yönelik suikast girişimi, Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rus milliyetçi figürlere yönelik bilinen üçüncü bombalı saldırı olarak kayıtlara geçti. 

Geçen ay savaş yanlısı Rus blogger Vladlen Tatarski, St. Petersburg'da bir bombalı saldırıda öldürülmüştü. Ağustosta da, Rusya'nın önde gelen aşırı milliyetçi ideologlarından Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina, Moskova'da aracına konulan bombayla öldürülmüştü.

Zakhar Prilepin kimdir?

Şu ana kadar 6 roman yazan Prilepin, romanlarında genellikle karanlık temalara odaklanmıştı.

İlk romanı "Hastalıklar"da Çeçen Savaşı'nda yer alan genç askerleri anlatan Prilepin, eserleriyle şu ana kadar birçok devlet ödülü kazanmayı başardı.

Sosyal medyada savaş destekçisi bir profil çizen yazarın Telegram ve Youtube kanallarında yaklaşık 300'er bin takipçisi bulunuyor.

Hakikat İçin Adil Bir Rusya partisinin eşbaşkanlığını da yürüten Prilepin, "kültür alanında Rusya karşıtı fikirler üreten figürleri" araştırmak için kurulan parlamento grubunda da öncü bir rol oynadı.

Rus yazar aktivist ve politik kimliğinin yanı sıra yazdığı onlarca şiir ve makaleyle de tanınıyor.

Prilepin, 2014'ten sonra Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri sık sık ziyaret eden Rus figürlerden biriydi.

Prilepin, Ukrayna savaşının başlamasının ardından, Avrupa Birliği, İsviçre, Britanya, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda tarafından yaptırım listesine alınmıştı.


Independent Türkçe, RT, Reuters, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU