Yapay zekayla donatılan robotlar futbol oynamayı çözdü

DeepMind'ın yapay zekası robotların müdahalede bulunmasını, gol atmasını ve düşürüldüğünde kolayca toparlanmasını sağlıyor

Google'ın şirketi DeepMind tarafından geliştirilen yapay zekayla donatılan robotlar nasıl futbol oynanacağını çözdü.

Neredeyse diz hizasında olan minyatür insansı robotlar müdahalede bulunmayı, gol atmayı ve düşürüldüklerinde kolayca toparlanmayı başardılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay zeka araştırmacıları, nasıl oynanacağını öğretmek için önce DeepMind'ın son teknoloji MuJoCo fizik motorunu kullanarak robotların sanal versiyonlarını onlarca yıl süren maç simülasyonlarında eğitti.

Simüle edilen robotlar, hareketleri bir rakipten topu almak veya gol atmak gibi gelişmiş performansla sonuçlandığında ödüllendirildi.

Temel becerileri yeterince yerine getirebildiklerinde, DeepMind araştırmacıları yapay zekayı iki ayaklı robotların gerçek hayattaki versiyonlarına aktardı ve bu robotlar ek bir eğitime gerek kalmadan birbirlerine karşı bire bir futbol maçı oynayabildi.
 


DeepMind bir blog yazısında "Eğitimli futbolcular düşme sonrası hızlı toparlanma, yürüme, dönme, topa vurma ve daha fazlası gibi sağlam ve dinamik hareket becerileri sergiliyorlar" dedi.

Futbolcular ayrıca oyuna dair temel bir stratejik anlayış geliştirdi ve örneğin topun hareketlerini tahmin etmeyi ve rakibin şutlarını engellemeyi öğrendi.

Robotlar doğaları gereği kırılgan olmalarına rağmen, küçük donanım değişiklikleri ve eğitim sırasında davranışların temel olarak düzenlenmesi, robotların güvenli ve etkili hareketleri öğrenmelerini ve aynı zamanda dinamik ve çevik bir şekilde performans göstermelerini sağladı.

Araştırmayı detaylandıran "Learning agile soccer skills for a bipedal robot with deep reinforcement learning" (Derin pekiştirmeli öğrenmeyle iki ayaklı bir robot için çevik futbol becerilerinin öğrenilmesi) başlıklı makale şu anda hakem değerlendirmesi aşamasında.

Futbol oynayan yapay zeka üzerine yapılan önceki DeepMind araştırmaları, simüle edilmiş insansı robotlara takım çalışmasını öğretmek için oyuncu sayısını artırarak farklı takım düzenleri kullandı.

Araştırmacılar bu çalışmanın sadece yapay zeka sistemleri arasındaki koordinasyonu geliştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda insanlara eşdeğer ya da daha üstün düzeyde yapay genel zeka oluşturmaya yönelik yeni yollar sunacağını söylüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU