Hindistan'da Modi hükümetinin desteklediği IŞİD filmi bazı eyaletlerde yasaklandı

Filmin ülkedeki kutuplaşmayı derinleştirmesinden endişe ediliyor

Hindistan'da tartışma yaratan filmin yönetmeni, yapım ekibinin ölüm tehditleri aldığını açıkladı (Reuters)

Hindistan'ın en büyük eyaletlerinden biri olan Batı Bengal'de, "Kerala Story" isimli film Müslümanlara karşı propaganda yaptığı ve toplumsal nefreti körüklediği iddiasıyla yasaklandı.

Ancak film Hindistan'da iktidarda olan Narendra Modi'nin sağcı hükümeti tarafından güçlü bir şekilde sahipleniliyor.

Hindistan'ın Kerala eyaletinden 32 bin Hindu ve Hristiyan kadının Müslüman olmasını ve bunlardan bazılarının IŞİD'e katılmasını anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmin ilk yayınlanan Hintçe fragmanı "evlerinden kaçan binlerce kadın çöllere gömüldü" ifadelerini içerirken, gelen tepkilerin ardından yapılan değişiklikle filmin Kerala'daki üç kadının hikayesini anlattığı düzeltmesi yapıldı.

Filmin kapanış ekranındaysa, "Kerala ve Mangalore'da din değiştirdikten sonra eve dönmeyen binlerce kıza adanmıştır" ifadeleri yer alıyor.

Film Batı Bengal'in yanı sıra Tamil Nadu'da da şiddet olayları yaşanmaması için bazı sinemalar tarafından gösterimden kaldırıldığı bildirildi.

Ancak iktidardaki milliyetçi BJP'nin (Bharatiya Janata Party - Hindistan Halk Partisi) yönettiği Uttar Pradeş ve Madya Pradeş eyaletleri ise aksi yönde bir tutum sergileyerek filmin "vergiden muaf" olacağını açıkladı. Uttarancal eyaletinin de benzer bir adım atması bekleniyor.

Modi hükümeti ve fanatik Hindular, filmin çizdiği portrenin doğru olduğunu savunurken, diğerleri filmin yalanlar üzerine kurulu olduğu ve toplumsal kutuplaşmayı derinleştirdiği yönünde eleştiriler yapıyor.

Konuyla ilgili konuşan Hindistan Enformasyon ve Yayımcılık Bakanı Anurag Takur, filmin IŞİD gerçeğini ortaya koyduğunu belirtirken, filmi yasaklayan Batı Bengal yönetiminin kadınları aşkla kandıran terör örgütünden yana tavır geliştirdiğini söyledi.


Independent Türkçe, Arab News, India Today

DAHA FAZLA HABER OKU